Ένα ακόμη πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης παρήγαγε νέα μουσική. Αυτήν τη φορά ένα… black metal άλμπουμ!
Το άλμπουμ ονομάζεται ‘Coditany of Timeness’ και, όχι δεν διαβάσατε λάθος, δεν πρόκειται για προυπάρχουσες λέξεις.
Τα «coditany» και «timeness» δεν είναι καν πραγματικές λέξεις και αυτό είναι άξιο αναφοράς για έναν και μόνο λόγο: Γιατί πρόκειται για εξ ολοκλήρου δημιουργήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το ‘Coditany of Timeness’ είναι ένα εγχείρημα των CJ Carr και Zack Zukowski. Περιέχει πέντε κομμάτια με τίτλους οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί μέσω αλγορίθμων, όπως τα ‘Timension’ και ‘Wisdom Trippin’.
Η μουσική δημιουργήθηκε παρέχοντας το δίσκο ‘Diotima’ των Krallice σε ένα νευρικό δίκτυο και, αφού τα τραγούδια του άλμπουμ κόπηκαν σε μικρότερα τμήματα, ζητήθηκε από το δίκτυο να προβλέψει το πώς θα ακουστεί η επόμενη ενότητα, χωρίς να ξέρει ποια είναι η σωστή απάντηση. Αυτός είναι και ο συνήθης τρόπος να διδάξεις σε ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης πώς να λειτουργεί.
Στις πρώτες απόπειρες ο ήχος ήταν «θορυβώδης» και «παράξενος» σύμφωνα με τον Carr. Έπειτα όμως το σύστημα βελτιώθηκε μιας και έκανε περίπου 5000 προβλέψεις σε black metal τραγούδια, σε διάστημα μόλις τριών ημερών.
Τέτοιες διαδικασίες μάθησης καθιστούν ικανά τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να ανατρέξουν σε τεράστιο αριθμό τραγουδιών και να δημιουργήσουν κάτι καινούριο με βάση αυτές τις επιρροές.
Εδώ είναι όμως που εγείρονται και ορισμένα φιλοσοφικά ερωτήματα για πολλούς.
Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργικότητα; Ποια είναι τα όριά της;
Όποια κι αν είναι η απάντηση σε αυτά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία.
Δείτε ακόμα: