Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder Treason and plot;
I know of no reason why Gunpowder Treason
Should ever be forgot…
Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία ‘V For Vendetta’ και ήδη έχει καθιερωθεί ως ένα εξαιρετικό δείγμα του σύγχρονου πολιτικού κινηματογράφου.
Η ταινία βασίζεται στο κόμικ των Ντέιβιντ Λόιντ και Άλαν Μουρ το οποίο κυκλοφόρησε το 1982, σε διασκευή των αδερφών Γουατσόφσκι. Οι αδερφοί Γουατσόφσκι, εκτός από το σενάριο, ανέλαβαν και την παραγωγή της ταινίας μαζί με τον Τζόελ Σίλβερ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζέιμς ΜακΤιγκ.
Η ταινία διαδραματίζεται στην Αγγλία του κοντινού μέλλοντος, όπου στην εξουσία βρίσκεται η φασιστική κυβέρνηση του Adam Sutler και η οποία χρησιμοποιώντας τα Μ.Μ.Ε., την προπαγάνδα και το αστυνομοκρατούμενο κράτος, στερεί βασικά διακαιώματα του βρετανικού λαού εις το όνομα της προστασίας τους από την τρομοκρατία, την αναρχία και το χάος.
Πρωταγωνιστές αυτής της ταινίας είναι ο V, ένας μασκοφόρος επαναστάτης και μαχητής της ελευθερίας που έχει ως πρότυπό του τον Γκάι Φοκς και έχει σκοπό να ανατρέψει τη κατάσταση επιχειρώντας να επαναλάβει το εγχείρημα του εμπνευστή του.
Από την άλλη βρίσκεται η Ίβι, μια ασήμαντη εργαζόμενη κοπέλα η οποία σταδιακά μυείται στις ιδέες της αντίστασης και αποτελεί ένα ανέλπιστο σύμμαχο για τον V.
Εδώ αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφερθούμε στην ιστορία του Γκάι Φοκς καθώς θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της ταινίας:
Ο Γκάι Φοκς, γνωστός επίσης και ως Γκίντο Φοκς, γεννήθηκε στο Γιορκ (York) και ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605.
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε.
Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, ο οποίος δεν άργησε να ανακαλύψει τους συνωμότες και να τους καταδικάσει σε θάνατο πριν εκείνοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους.
Ας επανέλθουμε όμως στο ‘V for Vendetta’ και τη μουσική του επένδυση η οποία αποτέλεσε και την αφορμή του σημερινού αφιερώματος του StraightOnMusic.
To score της ταινίας υπογράφει με 10 κομμάτια ο συνθέτης Dario Marianelli και τα οποία αξίζει να αναφέρουμε: ‘Valerie’, ‘Evey Reborn’, ‘England Prevails’, ‘Remember, Remember’, ‘Goverments Should Be Afraid Of Their People’, ‘Evey’s Story’, ‘Lust at the Abbey’, ‘The Dominoes Fall’, ‘The Red Diary’, ‘Knives and Bullets (And Cannons Too)’.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το απόσπασμα της ταινίας όπου ακούγεται το ‘The Dominoes Fall’ του Dario Marianelli.
Ωστόσο, το soundtrack του ‘V for Vendetta’ δεν αποτελείται μόνο από τα έργα του Dario Marianelli. Υπάρχουν εξαιρετικές μουσικές επιλογές τόσο από τη rock και jazz όσο και από τη κλασική μουσική που ξεχωρίζουν κατά τη διάρκεια της ταινίας.
Καθώς η Ίβι ξυπνάει στο σπίτι-κρησφύγετο του V, ακούγεται το ‘Cry Me a River’ του Arthur Hamilton σε εκτέλεση της Julie London. Πρόκειται για μια jazz-blues μπαλάντα που κυκλοφόρησε το 1953 αλλά έγινε γνωστή από τη Julie London το 1955.
Αλλάζουμε δεκαετία και πηγαίνουμε στα ’70s και στο τραγούδι ‘I Found a Reason’ του πολύ αγαπημένου rock συγκροτήματος The Velvet Underground. Στίχοι και μουσική ανήκουν στον Lou Reed αλλά η εκτέλεση που ακούμε στη ταινία είναι μια διασκευή της Αμερικανίδας Charlyn Marie ‘Chan’ Marshall ή αλλιώς Cat Power.
Στην ταινία αυτή, όπως σας είπα και νωρίτερα, θα ακούσουμε πολλά διαφορετικά μουσικά είδη, και αυτό μας αρέσει! Απολαύστε, λοιπόν, aternative βρετανική pop μουσική με τον Richard Hawley και το τραγούδι του ‘Long Black Train’, το οποίο κυκλοφόρησε το 2001 στον προσωπικό του δίσκο, ‘Late Night Final’.
Το επόμενο τραγούδι που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι το ‘Bird Gerhl’ σε στίχους και μουσική του Antony Hegarty γνωστού και ως Antony και μέλος του συγκροτήματος Antony and the Johnsons. Πρόκειται για έναν χαρισματικό Άγγλο τραγουδοποιό και τραγουδιστή με μια πολύ ιδιαίτερη φωνή που συγκινεί.
Για το τέλος σας αφήσαμε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της κλασικής μουσικής που φυσικά ανήκει στον Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Υπό τη μελωδία του ‘1812 Overture’ ο V μας χαρίζει ένα εκρηκτικό φινάλε καθώς θυσιάζει τον εαυτό του για να υπηρετήσει το σχέδιό του και να ανατινάξει το βρετανικό κοινοβούλιο. Τα τελευταία αυτά λεπτά αποτελούν σίγουρα μία από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές του ‘V For Vendetta’.
Η ταινία ‘V For Vendetta’ είναι βαθιά επηρεασμένη από το προφητικό βιβλίο ‘1984’ του George Orwell καθώς και από τον ‘Κόμη Μοντεχρίστο‘ του Αλέξανδρου Δουμά.
Τα θέματα που θίγει, όπως οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, τα απολυταρχικά καθεστώτα, ο φασισμός, δυστυχώς αποτελούν μέρος της σημερινής πραγματικότητας και για αυτό μια ταινία που μάχεται ενάντια σε τέτοια φαινόμενα βρίσκει ανταπόκριση από το κοινό.
Είναι μια ταινία με αρκετά έντονες σκηνές και πομπώδεις χαρακτήρες, αλλά θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε για λίγο από αυτά και να απολαύσουμε και το πολύ όμορφο soundtrack το οποίο διαθέτει.
Καλή ακρόαση λοιπόν!