Search
Close this search box.
Thom Yorke: Βουτιά στον κόσμο του μέσα από τα αποφθέγματά του

Thom Yorke: Βουτιά στον κόσμο του μέσα από τα αποφθέγματά του

O ιδιοφυής μουσικός που ακούει στο όνομα Thom Yorke: Ο ορισμός του σκεπτόμενου καλλιτέχνη, μέσα από τα δικά του αποφθέγματα και γνωμικά.
Thom Yorke
Thom Yorke

O ιδιοφυής μουσικός που ακούει στο όνομα Thom Yorke, έχει σήμερα γενέθλια.

Όντας επαγγελματίας μουσικός για τρεις και πλέον δεκαετίες, ο mastermind των Radiohead είναι σίγουρα το πρόσωπο στο οποίο πιστώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό η επιτυχία τους.

Mια επιτυχία που ήρθε παράλληλα με το πάντρεμα ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής, σημάδεψε την δεκαετία των ’90s, αποτέλεσε έμπνευση για τόσες και τόσες μετέπειτα μπάντες και έχτισε έναν μουσικό μύθο που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να διαπρέπει.

Διαθέτει μια από τις πιο αισθαντικές και ζεστές φωνές της σύγχρονης μουσικής, όταν τον ακούς συχνά απορείς αν τραγουδάει ή «κλαίει», ερμηνεύοντας τους σπάνιας ομορφιάς στίχους που ο ίδιος γράφει, αγγίζοντας θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά ή θέματα εσωτερικής φύσης.

Στα τραγούδια του Thom Yorke κυριαρχεί ο πόνος, αλλά ο πόνος αυτός είναι ευχάριστος, μαγευτικός, σε βυθίζει στο σκοτάδι του πριν καν το καταλάβεις. Φαντάζει μισάνθρωπος, αλλά δεν είναι.

Η επιδραστικότητά του, τόσο μουσικά, όσο και κοινωνικά, είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας που έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τη μουσική, την προσωπικότητα ή τις απόψεις που δεν διστάζει να εκφράζει δημοσίως, πολλές φορές και εξαιρετικά έντονα, όταν βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και συχνός σχολιαστής της πολιτικής πραγματικότητας, ο Yorke είναι απλώς ο τύπος που αντικατοπτρίζει την ολότητα ενός πραγματικού καλλιτέχνη – γιατί το νόημα της τέχνης, εκτός από την ψυχαγωγία, βρίσκεται και στην πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη και, σαφώς, ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Οπότε πάμε να γνωρίσουμε τον Thom Yorke μέσα από 15 δικές του φράσεις, που αντικατοπτρίζουν πώς αντιμετωπίζει την τέχνη του αλλά και τον κόσμο γενικότερα:

1. Μερικές φορές, το καλύτερο που έχεις να κάνεις με μια κιθάρα, είναι απλώς να την κοιτάς.

2. Δεν το βλέπω από την άποψη του να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά από την άποψη του να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα μας και τη μουσική ως όπλα για την καταπολέμηση της mainstream κουλτούρας που αντιπροσωπεύει κυρίως δεξιές πολιτικές θέσεις και είναι πιστή σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο και τα εταιρικά συμφέροντα.

3. Πήγαινα σε σχολείο όπου υπήρχαν μόνο αγόρια και δεν είχα συνειδητοποιήσει πως οι περισσότεροι έμπαιναν σε μπάντες για να βρουν κοπέλες. Για την ακρίβεια, ποτέ δεν με ενδιέφερε τι έκαναν οι άλλοι.

4. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα είναι ότι οι πολιτικοί υποτίθεται πως θα πρέπει να σχηματίζουν το μέλλον μας. Το πολιτικό πλαίσιο, όμως, είναι τόσο κλειστό και νεκρό, γι’ αυτό και οι άνθρωποι στρέφονται σε άλλες πηγές όπως οι καλλιτέχνες, επειδή η τέχνη και η μουσική τους προσφέρουν μια σίγουρη ελευθερία…

5. Νομίζω πως κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει πρόσβαση στην αλήθεια, ή σε μια αυθεντική σκοπιά ενός γεγονότος. Έχει όμως προφανώς κάποια καλύτερα μέσα στη διάθεσή του, επειδή η τέχνη του δίνει ενέργεια σε αυτό με το οποίο καταπιάνεται για να γράψει. Έχει τη μουσική του…

6. Ποτέ μου δεν πίστεψα πως η pop μουσική είναι απλώς ένα σκουπίδι. Υπάρχει σκοτεινιά, ακόμα και στα καλύτερα pop κομμάτια.

7. Δεν με τρομοκρατεί το ενδεχόμενο οι υπολογιστές να κατακτήσουν τον κόσμο.

8. Τα τραγούδια μου είναι τα παιδιά μου. Μερικά μένουν μαζί μου, ενώ μερικά άλλα τα βγάζω έξω. Μπορεί να ακούγεται ηλίθιο ή αφελές, αλλά έτσι είναι.

9. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είμαι παρανοϊκός και νευρωτικός. Έχω κάνει καριέρα εξαιτίας αυτού.

10. Κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η δική μου δουλειά.

11. Νομίζω πως οι καλλιτέχνες μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις μόνο γράφοντας μουσική που προκαλεί τους ανθρώπους και τους ενθουσιάζει. Η μουσική που επαναλαμβάνει όσα ήδη γνωρίζουμε νεκρώνει τον εγκέφαλο, τη φαντασία μας και την ικανότητά μας να δούμε πέρα από την κόλαση που βρίσκουμε μέσα μας.

12. Πολλές μελωδίες «υποφέρουν» από το γεγονός ότι είναι πολύ απλές. Οπότε, μπορούν είτε να γίνουν υπερπολύπλοκες, είτε η απλότητά τους να γίνει και η δυσκολία τους.

13. Νομίζω πως έχω μεγάλη ευθύνη να κάνω τους fans να περνάνε όμορφα.

14. Αν έχουμε φτάσει σε μια περίοδο που οι άνθρωποι θα αρχίσουν να καίνε τους δίσκους τους, τότε κάντε το! Είμαστε στο λυκόφως, το σκοτάδι έχει φτάσει. Έχει ξανασυμβεί. Πηγαίνετε να διαβάσετε λίγη Ιστορία.

15. Μεγάλωσα την εποχή της Θάτσερ. Μεγάλωσα πιστεύοντας πως είμαι ουσιαστικά ανίσχυρος. Αλλά όσο μεγάλωνα, καταλάβαινα πως αυτό ήταν ένας πολύ βολικός μύθος για την πολιτεία.

Radiohead - Paranoid Android

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!