Search
Close this search box.
Θέατρο Βράχων: Με απόφαση του Άρειου Πάγου κλείνει και περνάει σε ιδιώτες

Θέατρο Βράχων: Με απόφαση του Άρειου Πάγου κλείνει και περνάει σε ιδιώτες

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται πλέον η τύχη του χώρου στο Θέατρο Βράχων αφού με απόφαση Αρείου Πάγου ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες.
Θέατρο Βράχων
Θέατρο Βράχων

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται πλέον η τύχη του χώρου στο Θέατρο Βράχων καθώς ο Αρειος Πάγος απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου από το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού, ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως για να περάσει σε ιδιώτες έκταση 104 στρεμμάτων στο Λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων αλλά και γήπεδα και χώροι αναψυχής.

Οι δήμαρχοί Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού, Γρηγόρης Κατωπόδης και Τάσος Μπινίσκος, δηλώνουν ότι δε θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια διάσωσης του χώρου. Αλλωστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε κατοχυρώσει τελεσίδικα τον δασικό χαρακτήρα του λόφου Κοπανά, εξετάζοντας αντιρρήσεις που είχαν υποβάλει οι ιδιώτες διεκδικητές της έκτασης.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήρθε σε μια περίοδο που το καλοκαιρινό φεστιβάλ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ για να αποφευχθούν τα χειρότερα, απαιτείται άμεση λύση. Μετά και την τελευταία εξέλιξη, πλέον το ζήτημα διάσωσης των θεάτρων περνά ουσιαστικά στα χέρια της νέας κυβέρνησης, καθώς ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής είναι μία κυβερνητική απόφαση απαλλοτρίωσης ή κάποια άλλη ρύθμιση.

Αναφερόμενοι στην απόφαση του Αρείου Πάγου, οι δύο δήμαρχοι σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν πως αποτελεί «μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία της υπόθεσης, στην οποία μάλιστα είχαμε πρόσφατα μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατοχύρωσε τελεσίδικα τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά.

Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων - Θέατρο Βράχων
Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων – Θέατρο Βράχων

Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας επιδιώκοντας κατ’ αρχάς συνάντηση με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη.

Παράλληλα δηλώνουμε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε ο χώρος να παραμείνει, ανοικτός, δημόσιος, ελεύθερος στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών», αναφέρουν στην κοινη τους δήλωση.

Να σημειωθεί ότι εάν δε δοθεί λύση στο ζήτημα μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι δήμοι θα πρέπει όχι μόνο να αποβληθούν από την έκταση που σήμερα φιλοξενεί τα δύο θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού» καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας, αλλά αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο πληρωμής υπέρογκων αποζημιώσεων στους ιδιώτες ως τμήμα των μισθωμάτων για το σύνολο των ετών, για τα οποία διοργανώνονταν τα Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων και Υμηττού τα τελευταία 37 χρόνια.

Στις εγκαταστάσεις του λόφου Κοπανά έως σήμερα φιλοξενούνται ομάδες παιδιών, εφήβων, ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, προπονήσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας, τα Παμβυρώνεια, αλλά και αγώνες όλων των σχολείων εδώ και δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό των διεκδικήσεων της κυριότητας της έκτασης ξεκίνησε το 2003 παρά το γεγονός ότι οι πρώτες παραστάσεις είχαν φιλοξενηθεί στο χώρο ήδη από το 1986. Εκείνη τη χρονιά ασκήθηκαν οι πρώτες αγωγές για την κυριότητά της από κληρονόμους των φερόμενων ως ιδιοκτητών της, ενώ μία δεύτερη ομάδα ιδιοκτητών ακολούθησε το 2005 με βάση τίτλους κτήσης από την oθωμανική περίοδο.

Το 2016 υπήρξε απόφαση πρώτου βαθμού, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, το 2017 ασκήθηκε έφεση και το 2020 το Εφετείο αποφάσισε την αναγνώριση ιδιοκτησιών σε έκταση περίπου 104 στρεμμάτων, ακυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Το εφετείο δέχτηκε την αγωγή και αναγνώρισε συγκυρίους τους ενάγοντες έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. H εφετειακή αυτή απόφαση έως τώρα δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. Εφόσον όμως καταστεί αμετάκλητη:

Οι ενάγοντες θα αποβάλλουν τους Δήμους από την έκταση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και από τουλάχιστον ένα θέατρο και θα αναζητήσουν δικαστικά αποζημίωση χρήσης για τα προηγούμενα έτη, με αγωγικό αίτημα που μπορεί να ανέλθει στο 6% της αντικειμενικής αξίας της, κατ’ έτος.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


Θέατρο Βράχων
Θέατρο Βράχων

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!