Search
Close this search box.
20 τραγούδια για την Αποκάλυψη… τώρα!

20 τραγούδια για την Αποκάλυψη… τώρα!

And I thought it was the end...

Έχετε απογοητευτεί που η Αποκάλυψη σας βρίσκει με τις πιτζάμες στον καναπέ σας;

Τα παρακάτω τραγούδια θα σας κάνουν να νιώσετε πιο badass! Κάθε τραγούδι κρύβει πίσω του μια δική του ιστορία, την οποία και θα ξετυλίξουμε στο σημερινό αφιέρωμα.

20: Soundgarden – 4th of July (1994)

‘Jesus tries to crack a smile beneath another shovel load’, ένας δημοφιλής στίχος, στον οποίο δίνει εξήγηση ο Chris Cornell: Άκουγε φωνές στο κεφάλι του, λόγω χρήση LSD, οι φωνές αρχικά του κρατούσαν συντροφιά, ενώ μετά κατάλαβε ότι κανείς δεν ήταν εκεί.

‘And I thought it was the end/And I thought it was the fourth of July’. Συμβολισμοί που κάνουν αναφορά στον πόλεμο και στην αίσθηση του τέλους.


19: Smashing Pumpkins – Doomsday Clock (2007)

‘Αυτές οι μοναχικές μέρες θα σταματήσουν ποτέ;’ φαίνεται να αναρωτιέται ο Billy Corgan σε αυτό το αποκαλυπτικό τραγούδι αποξένωσης.

Φυσικά όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι όσο πιο κοντά πλησιάζει ο δείκτης του ρολογιού στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά έρχεται ο κόσμος στην καταστροφή.


18: Nine Inch Nails – Survivalism  (2007)

O Trent Reznor τραγουδά περί ενός δυστοπικού τοπίου: Yπνωτικός ήχος σειρήνων, ηχούν μέσα στο δρόμο, σε ένα άλμπουμ που θεματικά επικεντρώνεται στην επιβίωση της Αμερικής από τον πόλεμο με το Ιράκ.

‘I got my propaganda/I got revisionism/I got my violence’. Επαναστατική και καταγγελτική λυρική διάθεση υπό industrial rock ήχο.

Nine Inch Nails - Survivalism


17: U2 – Untill The End Of The World (1991)

‘Φίλησα τα χείλη σου, σου ράγισα την καρδιά, ενώ συμπεριφερόσουν σαν να ήταν το τέλος του κόσμου’ τραγουδά ο Bono, σε ένα τραγούδι με βιβλικές αναφορές που καταλήγει στην επίκριση του Ιούδα ως προδότη του Ιησού.

Η έμπνευση του τραγουδιού προήλθε από μια ιδέα του Bono που θέλει τον Ιησού και τον Ιούδα να συζητούν και το τραγούδι έχει όντως την αίσθηση ενός διαλόγου μονομερούς. Χωρίς απάντηση.

Until The End Of The World


16: David Bowie – Five Years (1972)

‘Tα νέα κατέφτασαν, είχαμε πέντε χρόνια… η Γη πραγματικά πέθαινε’.

Αφορμή έμπνευσης στέκεται το όνειρο του David Bowie στο οποίο τον επισκέπτεται ο άρρωστος πατέρας του και του αναφέρει ακριβώς αυτό: είχε μόνο πέντε χρόνια ζωής.

To τραγούδι λοιπόν μιλά για την επίγνωση του τέλους που είναι πιο κοντά από όσο νόμιζες.

Five Years (2012 Remaster)


15: Blue Oyster Cult – (Don’t fear) The Reaper (1976)

‘Mη φοβάσαι το χάρο’, αυτό είναι το νόημα που διαπραγματεύεται το διάσημο αυτό τραγούδι.

Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, για αυτό δεν θα πρέπει να τον φοβάσαι. Ο Buck Dharma όντας νέος με αυτήν ακριβώς τη σκέψη προβληματιζόταν: μη τυχόν πεθάνει πρόωρα και χάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Blue Oyster Cult - (Don't Fear) The Reaper (Audio)


14: Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising (1969)

‘Ξέρω ότι το τέλος έρχεται σύντομα’, ‘‘Eγινε αποκάλυψη σε μας’, η χαρούμενη μελωδία του τραγουδιού δεν μας προϊδεάζει για ένα τέτοιο λυρικό νόημα.

To τραγούδι λειτουργεί μεταφορικά, ενώ πηγή έμπνευσης στέκεται μια ασπρόμαυρη noir ταινία, ‘The Devil and Daniel Webster’ (1941), όπου ένας άνθρωπος κακότυχος πουλά τη ψυχή του στο διάβολο.

Creedence Clearwater Revival - Bad Moon Rising


13: Metallica – The Four Horsemen (1983)

Οι Metallica ήθελαν περισσότερο σκοτεινούς στίχους , αλλά και πιο έντονο το μελωδικό ρυθμό.

Ο Dave Mustaine θα εμπνευστεί το μεσαίο κομμάτι από το ‘Sweet Home Alabama’ (Lynyrd Skynyrd).

Το συγκεκριμένο σημείο θα προστεθεί στο κομμάτι, μετά την απόλυση του. Φυσικά γίνεται αναφορά στους τέσσερις καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, αλλά και στις έννοιες του χρόνου, λοιμού, πείνα, θάνατος, επιδημία με έναν ξεχωριστό heavy τρόπο.


12: Johnny Cash – The Man Comes Around (2002)

‘1.000.000 άγγελοι τραγουδούν’.

Ο αδερφός του Johnny Cash είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία από ένα τραγικό ατύχημα, ενώ οραματίστηκε αγγέλους να τραγουδάνε πριν το τέλος.

Αυτό θυμάται ο Cash και το αναφέρει μέσα στο τραγούδι, δείχνοντας παράλληλα την πίστη του με βιβλικές αναφορές και συμβολισμούς.

Το δικό του τραγούδι για την Αποκάλυψη και τη Μέρα της Κρίσης. Ένα από τα τελευταία τραγούδια που έγραψε πριν το δικό του θάνατο.

The Man Comes Around


11: Bruce Springsteen – Radio Nowhere (2007)

Πρόκειται για ένα σενάριο του τέλους του κόσμου. Η Αποκάλυψη πλέον φαντάζει πιο κοντά από ποτέ.

Δεν υπάρχει πια επικοινωνία, χάνεται το πάθος για ζωή. Eνώ υπάρχει έντονη η ανάγκη για πνοή μέσω της μουσικής, ‘θέλω να ακούσω ρυθμό, θέλω κιθάρες, ντραμς’ μας τραγουδά ο Bruce Springsteen με ηλεκτρισμένη ενέργεια.

‘Is there anybody alive out there?’ αναρωτιέται με αγωνία.

Bruce Springsteen - Radio Nowhere (Video)


10: The National – Afraid Of Everyone (2010)

Φοβάμαι τους πάντες, τον εαυτό μου, υπάρχει παραπληροφόρηση, δεν ξέρω τι να πιστέψω, αυτοί είναι κάποιοι προβληματισμοί του Matt Berninger.

Πρόκειται για τη συνειδητοποίηση περί ποιας κατεύθυνσης οδηγούμαστε(σε κάποιον εμφύλιο;) και η προσπάθεια που κάνεις για να παλέψεις το άγχος, το φόβο και να διατηρήσεις τη ψυχική σου ηρεμία για να σώσεις την οικογένειά σου και ειδικά τα παιδιά σου.

Γιατί στα παιδιά σου θα παραδώσεις αυτόν τον δυσοίωνο κόσμο και αυτή είναι μια τεράστια ευθύνη.


9: Pixies – Monkey Gone To Heaven (1989)

Oλόκληρο το album ‘Doolittle’ είχε βιβλικές αναφορές.

Το συγκεκριμένο τραγούδι αναφέρεται στην εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου.

Έντονες αναφορές στη Νουμερολογία που στάθηκε και πηγή στιχουργικής έμπνευσης, όπως και περιβαλλοντικές προεκτάσεις που κάνουν μια επίκληση προς το Θεό, τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος που οδεύει πολλές φορές προς την καταστροφή.

Pixies - Monkey Gone To Heaven (Official Video)


8: Radiohead – Idioteque (2000)

‘Ice age coming ice age coming / Throw it in the fire throw it in the fire’.

Aν και ο Thom Yorke δε θα προχωρήσει σε ακριβή εξήγηση του νοήματος του τραγουδιού, είναι φανερό ότι αναφέρεται σε φυσική καταστροφή και σε έναν επερχόμενο πόλεμο.

Mια ατμόσφαιρα εφιαλτική και η προσπάθεια να σωθείς, αλλά να σώσεις και την υπόλοιπη γενιά από το δυστοπικό σκηνικό.


7: Iron Maiden – 2 Minutes To Midnight (1984)

O τίτλος είναι αναφορά στο ρολόι της Αποκάλυψης. Πόλεμος και αδικία, δίχως λόγο. Πυρηνικός πόλεμος, ο τρόμος που μας προκαλεί, αλλά και η γοητεία του.

‘It’s about the romance of war, and how we’re all repelled and fascinated by it at the same time’ θα δηλώσει ο ίδιος ο Bruce Dickinson για το δημοφιλές τραγούδι.

Iron Maiden - 2 Minutes To Midnight (Official Video)


6: The Clash – Armagideon Time (1979)

H δημοφιλής διασκευή των Clash (b-side του London Calling).

Ξέσπασμα αδικίας, αλλά και συνειδητοποίηση ότι η αδικία πάντα θα είναι αναπόφευκτη και θα διαιωνίζεται. Δυνατό μήνυμα και κάλεσμα σε δράση.

‘A lot of people won’t get no supper tonight… / Remember to kick it over’.


5: The Doors – The End (1967)

O Jim Morrison έλεγε ότι κάθε φορά που το άκουγε, σήμαινε και κάτι διαφορετικό. Ένα τραγούδι καθολικής σημασίας, που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε φανταστεί κανείς.

Ένα «αντίο» με πολλαπλές ερμηνείες. Παραπέμπει ξεκάθαρα σε θάνατο, αλλά ήταν και το τελευταίο τραγούδι που ακούει ο Morrison πριν φύγει για πάντα.

‘This is the end, beautiful friend’.


4: Bob Dylan – Talkin’ World War III Blues (1963)

Aναφέρεται σε ένα όνειρο που αφορά τον 3ο Παγκόσμιο πόλεμο και ένα άτομο σε α’ πρόσωπο αναρωτιέται για τη ψυχική του υγεία, οπότε επισκέπτεται ένα γιατρό.

Τότε ο ψυχίατρος του ζητά να εξηγήσει τι τον απασχολεί και τότε σουρεαλιστικοί στίχοι κάνουν την εμφάνισή τους.

Aλήθεια όμως, πρόκειται για όνειρο, φαντασία ή πραγματικότητα; ‘One time ago a crazy dream came to me/I dreamed I was walking to World War III’.


3: Black Sabbath – War Pigs (1970)

Θεματικά συνδέθηκε με το τέλος του κόσμου με βιβλικές αναφορές.

‘Politicians hide themselves away/ They only started the war/why should they go out to fight?/They leave that role to the poor’

Ένα τραγούδι που μιλά για το «Κακό», τη γένεση του, τον πόλεμο, χωρίς όμως να συνδέεται άμεσα με την πολιτική και την κυβέρνηση.

BLACK SABBATH - "War Pigs" (Live Video)


2: REM – It’s The End of The World as We Know it(1992)

O Michael Stripe γράφει το πιο δημοφιλές τραγούδι σχετικό με το τέλος του κόσμου. Πηγή έμπνευσης επαναλαμβανόμενα όνειρα που είχαν σχέση με την κοσμική καταστροφή.

Σε αντίθεση με το δυσάρεστο θέμα που διαπραγματεύεται το τραγούδι χαρακτηρίζεται από μια αισιόδοξη μελωδία και στίχους που φέρουν χαρά.

‘It’s the end of the world as we know it and I feel fine’.

It's The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) (Remastered 2006)


1: Muse – Survival (2012)

‘It’s a race/And I’m gonna win’ τραγουδά ο Matt Bellamy.

Η ανθρώπινη θέληση στον αγώνα για επιβίωση. ‘Fight, fight, fight, fight, fight‘ ακούμε στα φωνητικά θυμίζοντάς μας ότι κάθε δύσκολη περίσταση της ζωής επιζητά πάλη και θέληση να σωθούμε και να βγούμε νικητές.

Όπως είπε και ένας κριτικός: «το τραγούδι που θα ήθελα να ακούσω για το τέλος του κόσμου» και δεν είχε καθόλου άδικο.

Muse - Survival (THE 2ND LAW)

 


Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Σχετικά Άρθρα: