Search
Close this search box.
Release Athens 2022: Ανταπόκριση – Nick Cave & The Bad Seeds

Release Athens 2022: Ανταπόκριση – Nick Cave & The Bad Seeds

Μετά από μια δύσκολη πρώτη μέρα, το Release πήρε τα πάνω του με Nick Cave.
Nick Cave Release Athens 2022
Nick Cave Release Athens 2022

Nick Cave & The Bad Seeds, Royal Arch, Sugar For The Pill, Fontaines D.C., Mogwai / Release Athens Festival 2022

Είναι κάπως έτσι η νέα κανονικότητα, άραγε;

Υπήρχε μια εποχή, πριν από μερικά χρόνια ή και μία αιωνιότητα, αναλόγως πώς βίωσε κανείς την περασμένη εποχή, που μία μεγάλη συναυλία είχε μεν σπουδαία σημασία, προσέφερε εμπειρίες αξέχαστες, αναμνήσεις, αδρεναλίνη, δάκρυα, ξέρετε, όλα τα γνωστά, αλλά τώρα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.

Και πώς να μην είναι όταν για τα περασμένα καλοκαίρια, σκηνές όπως αυτές που βιώσαμε στη δεύτερη ημέρα του Release Athens τις είχαμε ξεχάσει;

Και τι έγινε ακριβώς στην Πλατεία Νερού στις 15 Ιουνίου του 2022 ρωτάτε εύλογα εσείς;

Πολλά πράγματα, θα πούμε εμείς και θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

Σε μία ημέρα καλοκαιρινή μεν, αλλά όχι αφόρητη μιας και ο καιρός ήταν καλός με ένα ελαφρύ αεράκι και αρκετά (αλλά όχι ιδιαίτερα απειλητικά) σύννεφα στον ουρανό να κρύβουν τον ήλιο για αρκετή ώρα, στη σκηνή του Release Athens εμφανίστηκαν και ανερχόμενα, εγχώρια συγκροτήματα και αγαπητά ονόματα του εξωτερικού. Και φυσικά, ο Nick Cave με τους Bad Seeds. Αλλά θα φτάσουμε και σ ’αυτούς.

Αφού άνοιξαν οι πόρτες και ξεκίνησε σιγά-σιγά να γεμίζει η πλατεία, Royal Arch και Sugar For The Pill ζέσταναν το κοινό, με το ζεστό χειροκρότημα να είναι η επιβράβευση για τις εμφανίσεις δύο σχημάτων που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Release Athens 2022 - Day 2
Release Athens 2022 – Day 2

Αφού ξεκουραστήκαμε και κάναμε το πρώτο refill, είχε φτάσει η ώρα για ένα συγκρότημα που για κάποιους ίσως και να είχε την δυναμική του headliner, κι ας εμφανιζόταν προτού καν φύγει το φως της ημέρας.

Φυσικά μιλάμε για τους Fontaines D.C. οι οποίοι φέτος έβγαλαν τον τρίτο τους δίσκο, ο οποίος ίσως και να είναι ο καλύτερός τους.

Κουβαλάν μαζί τους ένα ροκ ήχο που σου τραβάει αμέσως την προσοχή και με την ταμπέλα του next big thing να κρέμεται από πάνω τους, έμενε να μας αποδείξουν πως υπάρχει λόγος για όλον αυτόν τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί για χάρη τους.

Ανέβηκαν στην σκηνή με ένα coolness που φαινόταν από μακριά και για την επόμενη ώρα και κάτι όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω τους.

Χωρίς να δηλώνω μεγάλος φαν, θεωρώ πως είναι ένα συγκρότημα που αν τύχει να ακούσεις, δύσκολα δεν θα κάτσεις έστω και κάποια λεπτά να τσεκάρεις τουλάχιστον τι παίζει με αυτά τα παιδιά.

Είναι δεδομένο πως πολλοί είχαν έρθει κυρίως γι’αυτούς, όπως είναι και σχεδόν βέβαιο πως κέρδισαν αρκετούς νέους θαυμαστές που σήμερα θα ακούνε όλο το Skinty Fia σε λούπα.

Κατά τη διάρκεια του σετ τους, ο ήλιος είπε να κάνει την εμφάνισή του, και να φωτίσει γλυκά το κοινό που ακολουθούσε συνεχώς τον ρυθμό του Grian Chatten, ο οποίος, με casual εμφάνιση τύπου που βγήκε για χαλαρό τρέξιμο, μας έδειξε γιατί αυτή η μπάντα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο για τους Fontaines D.C.: την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτούν, η εμφάνισή τους θα γίνει τις μεγάλες ώρες και όχι τις απογευματινές.

Release Athens 2022 - Fontaines D.C.
Release Athens 2022 – Fontaines D.C.

Μια ανάσα, μια ακόμα μπύρα, λίγες βόλτες να ξεμουδιάσουμε και πίσω στις θέσεις μας γιατί είχε έρθει η ώρα των Mogwai.

Η αλήθεια είναι, πως η αλλαγή από την ροκ, νεανική ενέργεια των Fontaines D.C. στον βαρύ prog rock ήχο των Mogwai, χρειάστηκε λίγη ώρα για να κάτσει καλά στο κοινό.

Το ένα σετ είχε ένταση, κίνηση, χορό και τώρα η ατμόσφαιρα έγινε λίγο πιο σκοτεινή, ήθελε παραπάνω υπομονή, ενώ, στις πρώτες σειρές τουλάχιστον, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκλεισαν τα αυτιά τους σε κάποια σημεία, λόγω της έντασης και των διαφόρων εφέ που επιστράτευσε το συγκρότημα.

Η υπομονή όμως επιβραβεύτηκε, μιας και όσο περνούσε η ώρα έφερναν όλο και μεγαλύτερη ποικιλία στο τραπέζι και με τον ήλιο να δύει και τα χρώματα του ουρανού να αλλάζουν, ήταν ίσως η κατάλληλη προετοιμασία γι’αυτό που θα ακολουθούσε.

Release Athens 2022 - Mogwai
Release Athens 2022 – Mogwai

Η νύχτα είχε πέσει για τα καλά, ο κόσμος είχε πάρει τις θέσεις του, τα τριγύρω μπαρ ήταν σχεδόν άδεια μιας και κανείς δεν ήθελε να χάσει τη συνέχεια.

Περίπου στις 23:00 λοιπόν, ανέβηκαν στη σκηνή οι Bad Seeds και λίγες στιγμές αργότερα έκανε την εμφάνισή του και ο Nick Cave. Είναι λίγο περίεργο συναίσθημα να βλέπεις από κοντά ένα τέτοιο τοτέμ της σύγχρονης ροκ μουσικής.

Ο Nick Cave κουβαλάει τόση ιστορία πάνω του, είτε μουσικά, είτε λογοτεχνικά, είτε κινηματογραφικά, που θα μπορούσε απλώς να ανεβεί, να σταθεί ακίνητος για δυο ώρες και ο κόσμος να φύγει ευχαριστημένος.

Με μία επιβλητική παρουσία και με μία ενέργεια απίστευτη (είναι τώρα αυτός ο άνθρωπος 64;), ο Nick Cave ήταν λες και βρισκόταν μόνος του στη σκηνή, δεν μπορούσες να πάρεις τα μάτια σου, πράγμα εξαιρετικό δύσκολο όταν από πίσω σου βρίσκεται ο Warren Ellis και οι υπόλοιποι Bad Seeds.

Δυναμικό ξεκίνημα με ‘Get Ready for Love’ και ‘There She Goes My Beautiful World’ και το διαχρονικό ‘From Her to Eternity’ (σε προσωπικό επίπεδο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψεις πώς είναι να σε κοιτάει ο Cave στα μάτια και να σε ρωτάει αν είσαι οκ, αλλά και πώς να μην είσαι, για μια συναυλία πήγαμε τι ήταν αυτό…).

Release Athens 2022 - Nick Cave & the Bad Seeds
Release Athens 2022 – Nick Cave & the Bad Seeds

Το υπόλοιπο δίωρο πέρασε σε πέντε λεπτά, ακούσαμε ‘Jubilee Street’, ‘White Elephant’, ‘Red Right Hand’… Αυτό όμως που ξεχώριζε σε κάθε στιγμή, ήταν η διάθεση του frontman.

Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσεις τον άνθρωπο από τον μύθο και ο μύθος του Cave περιέχει πολλούς θριάμβους αλλά και πολλές τραγωδίες. Ο τραγουδιστής έχασε πολύ πρόσφατα τον δεύτερο γιο του και δεν γίνεται να τον έχεις μπροστά σου δίχως να αναρωτιέσαι τι μπορεί να σκέφτεται όταν ανεβαίνει στη σκηνή και αντικρίζει χιλιάδες βλέμματα να τον παρακολουθούν.

Ο ίδιος δεν έκανε παρά μερικά, σύντομα σχόλια για το γεγονός, αλλά και τι να πει όταν τα τραγούδια μιλούν από μόνα τους και η τριλογία ‘Bright Horses’ – ‘I Need You’ – ‘Waiting for You’ είναι μια συναυλιακή στιγμή του Release Athens που δεν θα ξεχαστεί με τίποτα.

Τι να νιώθει όταν ορμάει στο πλήθος, όταν τεντώνει το χέρι του για να αγγίξει το κοινό, όταν αφήνει όλο του το βάρος στους θαυμαστές του, όταν κάθεται μόνος του στο πιάνο;

Ίσως να ξεχνάει στιγμιαία, ίσως όμως και να θυμάται πώς είναι να είσαι ζωντανός και μετά από αυτά τα χρόνια που ήταν γεμάτα θυσίες, απώλειες και υπομονή, ίσως να μην υπήρχε καταλληλότερος άνθρωπος εκεί έξω για να μας δείξει τι σημαίνει να επανέρχεσαι στη ζωή, όσα χτυπήματα κι αν έχεις δεχθεί.

Με το φεγγάρι να στέκεται περήφανο και γεμάτο στο πλάι του, μας καληνύχτισε, μας ευχαρίστησε και αφού μίλησαν μέχρι και οι πεθαμένοι, γυρίσαμε σπίτια μας λίγο πιο ζωντανοί.

Για το φετινό Release Athens φυσικά, έπεται συνέχεια…

Nick Cave & the Bad Seeds – Release Athens 2022 Setlist

  1. Get Ready for Love
  2. There She Goes, My Beautiful World
  3. From Her to Eternity
  4. O Children
  5. Jubilee Street
  6. Bright Horses
  7. I Need You
  8. Waiting for You
  9. Carnage (Nick Cave & Warren Ellis cover)
  10. Tupelo
  11. Red Right Hand
  12. The Ship Song
  13. The Mercy Seat
  14. Higgs Boson Blues
  15. City of Refuge
  16. White Elephant (Nick Cave & Warren Ellis cover)

Encore

  1. Into My Arms
  2. Vortex
  3. Ghosteen Speaks
Release Athens 2022 - Nick Cave
Release Athens 2022 – Nick Cave
Nick Cave Mogwai και Fontaines D.C. Release Athens Festival 2022
Nick Cave Mogwai και Fontaines D.C. Release Athens Festival 2022
Release Athens 2022 - Nick Cave
Release Athens 2022 – Nick Cave

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!