Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed From Within. Πάμε άλλον ένα γύρο, να κλείσουμε το τριήμερο σερί στην Πλατεία Νερού και το Release Athens 2023 για τον Ιούνιο.
Ουρά στην είσοδο και αρκετός κόσμος, η άφιξη του οποίου ίσως αποτέλεσε παράγοντα για μια από τις σπάνιες καθυστερήσεις του φεστιβάλ, καθώς οι Bleed From Within, η μοναδική μέχρι στιγμής περίπτωση πρώτης μπάντας από το εξωτερικό φέτος, ανέβηκαν στη σκηνή 18:10. Η πρώτη εμφάνιση των Σκωτσέζων στην Ελλάδα λοιπόν έμελλε να διαρκέσει μόνο μισή ώρα, ενώ επιπλέον παρουσιάστηκαν χωρίς τον μπασίστα τους Davie Provan, που έπρεπε να επιστρέψει στη Γλασκώβη.
Αλλά μισό λεπτό, για wall of death μίλησε ο Scott Kennedy, ή δεν κατάλαβα καλά λόγω προφοράς; Και ο κόσμος ανταποκρίνεται; Ναι, πιστέψτε το, είδαμε ένα σεβαστό wall of death και pits ήδη από το δεύτερο κομμάτι των Bleed From Within, που μπορεί να ήταν opening act μέσα σε ζέστη και λιοπύρι που κοκκίνιζε το βορειοευρωπαϊκό δέρμα τους, αλλά τράνταξαν όσο γινόταν την Πλατεία Νερού, έχοντας μια αξιοσημείωτη μερίδα του κοινού με το μέρος τους.
Πραγματικά, αν εξαιρεθεί η ατυχής απουσία μπασίστα, δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι έβλεπε το πρώτο σχήμα της ημέρας κρίνοντας από το πως χτυπούσαν τους θεατές τραγούδια όπως το ‘Killing Time’ και το ‘Levitate’. Για το μάλλον πρόωρο φινάλε, καθώς αμφιβάλλω ότι το πλάνο ήταν να έχουν μόνο τριάντα λεπτά στη διάθεσή τους, ο Kennedy έφτασε μέχρι και να κατέβει από τη σκηνή στο ‘The End of All We Know’, αφήνοντας τον κόσμο να τον πάρει στα χέρια.
Πολύ γούστο η υπόθεση Bleed From Within, και η υπόσχεση για επιστροφή σύντομα παίζει και να έχει κάποια ουσία αυτήν τη φορά.
Δυστυχώς, οι έντονες αντιδράσεις είχαν ως συνέπεια και μια κακή στιγμή, καθώς υπήρξε τραυματισμός μετά το wall of death. Να αποδώσουμε εύσημα στην ταχύτητα ανταπόκρισης του προσωπικού πάντως, καθώς γρήγορα ο τραυματίας συνοδεύτηκε εκτός του χώρου κάτω από τη σκηνή, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Με τόσο δυνατή αρχή, οι τόνοι φάνηκαν συγκριτικά χαμηλοί στα πρώτα κομμάτια των Heaven Shall Burn, που εμφανίστηκαν στην ώρα τους, παρά τον αυξημένο κόσμο. Οι Γερμανοί πάντως δεν φάνηκαν να πτοούνται ιδιαίτερα και στην πορεία έγινε και το κοινό πιο εκφραστικό. Ξεκίνησε ξανά κάποιο moshing σταδιακά και η συμμετοχή έγινε κάπως πιο ευρεία σε περιπτώσεις όπως το ‘The Weapon They Fear’ και το ‘Black Tears’, ενώ και ο Marcus Bischoff κάλεσε σε pit, συνιστώντας πάντως προσοχή.
Αξιοπρεπές pit άνοιξε επίσης και στο ‘Behind a Wall of Silence’, που ήταν ίσως και το αποκορύφωμα της εμφάνισης των Heaven Shall Burn. Η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή, όντας σε υψηλά εκτελεστικά επίπεδα και χωρίς βαρυγκώμιες, με τον κόσμο να την απολαμβάνει, αλλά θεωρώ μάλλον επισκιάστηκε από τα υπόλοιπα που είδαμε στην Πλατεία Νερού εκείνη τη μέρα.
Σημειώστε Kreator παρακαλώ. Τόσο headliners όσο και οι Amon Amarth και όσοι θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα φύγετε με όλα τα μέλη σας από το Φάληρο οπισθοχωρήστε, γιατί το pit που άνοιξε με το που ξεκίνησε το ‘Hate Über Alles’ δεν έκλεισε παρά μόνο με τη λήξη της συναυλίας και διαρκώς μεγάλωνε κάθε φορά που πέρναγε σε νέο επίπεδο τρέλας, τραβώντας όλο και περισσότερο κόσμο. Και αυτό δεν ήταν ούτε η μισή ιστορία, καθώς δύο τραγούδια έφτασαν για να ζητήσει ο Mille Petrozza να γίνει wall of death και η κατάσταση μόνο πιο άγρια έγινε στην πορεία.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέληξαν στο τσιμέντο κατά τη διάρκεια του ξέφρενου ενενηντάλεπτου moshing – και σετ – και ευτυχώς υπήρξε αλληλεγγύη στους πεσόντες, που αμέσως είχαν σώματα να τους καλύπτουν και χέρια να τους σηκώνουν ξανά στα πόδια τους, επιτρέποντας έτσι στη βραδιά να εξελιχθεί απρόσκοπτα και χωρίς άλλα σπασμένα κόκαλα.
Τουλάχιστον αθέλητα, γιατί γενικά ξύλο, πόλεμος, σφαγή στην Πλατεία Νερού. Τρομερά τα sing-alongs σε ‘Enemy of God’, ‘Satan is Real’ και ‘Phobia’, καπνογόνα και crowd surfing κατά διαταγή Petrozza στο ‘Betrayer’, παράκρουση στο ‘Hordes of Chaos’, δαίμονες με πυρσούς για να δώσουν ατμόσφαιρα στο ‘Phantom Antichrist’ (και πάλι ξύλο βέβαια) ενώ μέχρι και σε κάτι τόσο πρόσφατο όσο το ‘666 – World Divided’ ο ενθουσιασμός ήταν απτός. Για τα παλιά… Όλεθρος.
Έπαιζαν διαολεμένα καλά και με δολοφονικές διαθέσεις και οι Kreator, συντελώντας σε απίστευτες στιγμές. Να μην πούμε όχι στο pyro και στο δαίμονα που δέσποζε στη μέση της σκηνής, αλλά τα μάτια στην μπάντα, τουλάχιστον όταν δεν ήταν κάποιος απασχολημένος στη μέση. Απόδοση φωτιά από ολόκληρο το σχήμα και ο εκπληκτικός ήχος μας επέτρεψε να το εκτιμήσουμε πλήρως.
Για την ιστορία, η φάση έκλεισε με ‘Violent Revolution’, ‘Flag of Hate’ και ‘Pleasure to Kill’ με ένα τελευταίο και πλέον τρομακτικό wall, που μετέτρεψαν την Πλατεία Νερού σε πεδίο μάχης, όχι ότι είχε μείνει και τίποτα όρθιο μετά από όσα είχαν προηγηθεί. Χαμός. Τευτονικό thrash με τα όλα του, οι Γερμανοί σπείρανε και το κοινό τα έσπασε.
Από τις καλύτερες συναυλίες του φετινού Release και οι παρευρισκόμενοι μάλλον ονειρεύονται από τώρα την επόμενη φορά.
Kreator – Release Athens 2023 Setlist
- Hate Über Alles
- People of the Lie
- Awakening of the Gods (Intro)
- Enemy of God
- Betrayer
- Phobia
- Satan Is Real
- Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
- 666 – World Divided
- Phantom Antichrist
- Strongest of the Strong
- Extreme Aggression
- Terrible Certainty
- Endless Pain
- Violent Revolution
- Flag of Hate
- Pleasure to Kill
Μετά από τέτοιον πανικό, το διάλειμμα μιας ώρας προκειμένου να προετοιμαστεί η σκηνή για τους Amon Amarth έγινε από μακρύ ευπρόσδεκτο, γιατί ήταν πολλοί αυτοί που είχαν ανάγκη επείγουσας ενυδάτωσης και μιας στοιχειώδους ξεκούρασης.
Προέκυψε επίσης και ένα αν μη τι άλλο εύλογο ερώτημα. Πώς θα ξεπερνούσαν οι Amon Amarth τον υψηλότατο πήχη που έθεσαν οι Kreator;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι το κατάφεραν. Οι Kreator αποδείχθηκαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς. Αλλά κακά τα ψέματα, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Amon Amarth ήταν τουρίστες στο Φάληρο. Πρόκειται εξάλλου για μπάντα που, παρά τα κάπως μικρά της σετ, έχει πολλά να βγάλει συναυλιακά, από άποψης ατμόσφαιρας, σκηνικής παρουσίας και επαφής με τον κόσμο. Και όλα αυτά τα είδαμε χτες βράδυ.
Δύο ψηλά βίκινγκ ομοιώματα στα πλαϊνά άκρα και ένα κράνος για βάση των ντραμς ήταν τα πρώτα πράγματα που είδε ο κόσμος όταν αποκαλύφθηκε η σκηνή, οκτώ λεπτά πριν την αναμενόμενη ώρα έναρξης. Amon Amarth επί σανιδίου με ‘Guardians of Asgaard’ και η Πλατεία Νερού ξεσηκώθηκε πάλι. Δυνατή η ανταπόκριση, ηχηρά τα sing-alongs, crowd surfing, ψηλά οι γροθιές.
Για όσους ρίχνουν βάρος στα σκηνικά, το συγκρότημα έκανε καλή δουλειά. Οι «πραγματικοί» βίκινγκ πήραν τις θέσεις του δίπλα στην μπάντα στο ‘The Great Heathen Army’ και μονομάχησαν στο ‘The Way of Vikings’, ο Loki έκανε την εμφάνισή του στο ‘Deceiver of the Gods’ και drakkar ακρόπρωρα αντικατέστησαν τα προαναφερθέντα ομοιώματα στο ‘Put Your Back Into the Oar’.
Εκεί πραγματοποιήθηκε και το περίφημο rowing pit, με αρκετή συμμετοχή του κοινού, ενώ νωρίτερα ένα πιο «τυπικό» μικρό pit είχε ανοίξει στο ‘War of the Gods’. Διάθεση και ευρεία ανταπόκριση των αρκετών χιλιάδων θεατών (στα ψηλά τετραψήφια η προσέλευση λογαριάζω), που μπορεί να μην έφτασε τον πρότερο παροξυσμό αλλά και πάλι είχε παλμό και ήταν σχεδόν καθολική περνώντας το ‘The Pursuit of Vikings’ ή το ‘Raise Your Horns’, έστω και αν πιο νέες συνθέσεις, για παράδειγμα το ‘The Berserker at Stamford Bridge’, δεν τράβηξαν την ίδια προσοχή. Ωραία τα περάσαμε.
Καλά απέδωσαν από πλευράς τους οι Amon Amarth, με τον ήχο να παραμένει διαυγέστατος και τον Johan Hegg να ρίχνει μπόλικα «ευχαριστώ Αθήνα» και «ευχαριστώ πολύ Ελλάς» (όχι και άσχημη η προφορά), να παροτρύνει τον κόσμο σε συμμετοχή και να αλωνίζει πάνω στη σκηνή. Είναι αρκετά συμπαθής στους Έλληνες ο frontman και οπωσδήποτε επαγγελματικός στο ρόλο του. Ήπιε και στην υγειά μας πριν το ‘Raise Your Horns’, αδειάζοντας το κέρας του πριν περάσει στο τραγούδι, που ήταν από τις καλύτερες στιγμές του σετ.
Η κορυφή πάντως, αναμενόμενα μάλλον, ήταν το encore, όπου ο Jörmungandr, το φίδι του Midgard, ύψωσε το κεφάλι του στη σκηνή προλογίζοντας – τι άλλο – το ‘Twilight of the Thunder God’, όπου εκεί σαφώς κατατέθηκαν φωνητικές χορδές και σβέρκοι. Το καλύτερο για το τέλος, πριν οι Σουηδοί χαιρετήσουν και αποσυρθούν, κλείνοντας το Release Athens για τον Ιούνιο.
Οι Amon Amarth και ακόμα περισσότερο οι Kreator πρόσθεσαν οπότε άλλη μια μεγάλη μέρα στη φετινή διοργάνωση, που ύστερα από κάποιες δυσκολίες στην πρεμιέρα έδωσε πολύ δυνατές εμπειρίες και συναυλίες που θα μνημονεύουμε τα επόμενα χρόνια.
Και τώρα, ύστερα από τρεις μέρες πρακτικά διαμονής στην Πλατεία Νερού, μπορώ επιτέλους να ξεκουραστώ και να κοιμηθώ λίγο. Ευχαριστούμε όσους μας ακολούθησαν αυτόν τον Ιούνιο και να είστε σίγουροι ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Amon Amarth – Release Athens 2023 Setlist
- Guardians of Asgaard
- Raven’s Flight
- The Great Heathen Army
- War of the Gods
- Heidrun
- Death in Fire
- The Pursuit of Vikings
- Deceiver of the Gods
- Find a Way or Make One
- Put Your Back Into the Oar
- Destroyer of the Universe
- The Way of Vikings
- The Berserker at Stamford Bridge
- First Kill
- Shield Wall
- Raise Your Horns
Encore
- Twilight of the Thunder God