Epic και folk ρυθμοί, μελωδικές κιθάρες, speed metal στοιχεία, σκανδιναβική μυθολογία, φιγούρες και παραμύθια από τον Τόλκιν, τραγούδια που σε ταξιδεύουν στο Lord of The Rings, power-metal ήχοι, παραδοσιακοί θρύλοι και δοξασίες, δυναμισμός και ξεχωριστό στυλ.
Με δυο λέξεις; Blind Guardian!
Οι Γερμανοί που διανύουν αισίως την τέταρτη δεκαετία τους στο χώρο, συνεχίζουν να ασκούν μεγάλη επιρροή στο heavy metal. Και ο λόγος είναι απλός.
Πέρα από το ταλέντο τους και τη μουσική ιδιαιτερότητά τους, απείχαν από το να ακολουθήσουν τις αποκλίνουσες τάσεις του είδους που αποτελεί πλέον μόδα της εποχής, αρνήθηκαν να απολέσουν τις heavy metal ρίζες τους, κράτησαν συνειδητά τη δική τους σφραγίδα και είναι απλά οι Blind Guardian.
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στη Δυτική, τότε, Γερμανία. Σε μια μικρή πόλη, το Κρέεφελντ της Βεστφαλίας και δίπλα στην κοιλάδα του Ρουρ, o κιθαρίστας Αndre Olbrich δημιούργησε τους European oι οποίοι εξελίχθηκαν σε Zero Fault και, αφού άλλαξαν ξανά line-up και όνομα με τη ‘μεταγραφή’ του Hansi Kürsch στο μπάσο και στα φωνητικά, συστήθηκαν ως Lucifer’s Heritage το 1984.
Η μπάντα συμπληρώνεται από τον Thomen Stauch στα τύμπανα και τον Markus Dork στη δεύτερη κιθάρα. Το group αφού υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική No Remorse Records, μετονομάζεται για τελευταία φορά. Blind Guardian, λοιπόν, το όνομα που θα τους συνδέσει για τα καλά με την επιτυχία!
Η πρώτη τους δουλειά, το ‘Battalions of Fear’, ανέβηκε στα ράφια το 1988 με καθαρά speed metal στοιχεία, αλλά και τρία tracks για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Τόλκιν…
Mε το τραγούδι από το οποίο πήρε το όνομά του ο δίσκος, δείχνουν τα ‘καρύδια’ τους και με το καθαρά αντιπολεμικό του περιεχόμενο, σηκώνουν μεσαίο δάχτυλο στον τότε πλανητάρχη των Ηνωμένων Πολιτειών, Ronald Reagan. Χιροσίμα, Ελ Σαλβαδόρ, Βιετνάμ, Αφγανιστάν είναι… κάποιες από τις λέξεις των στίχων του τραγουδιού με το οποίο το group έδειξε την πυγμή και το χαρακτήρα του!
H δεύτερη δουλειά τους, ‘Follow the Blind’, κυκλοφορεί ένα χρόνο μετά. Speed-metal μοτίβο, κάποιες thrash metal πινελιές, αλλά διαφορετική θεματολογία, στοιχείο που από τότε ανέδειξε το πόσο δουλεύουν τους δίσκους τους οι B.G., με περισσότερα χριστιανικά θέματα στα κομμάτια τους και αρκετή πλέον σκανδιναβική μυθολογία, προστίθενται στο ρεπερτόριό τους, κάνοντας την προσπάθειά τους ακόμα πιο ιδιαίτερη.
Το παράδοξο ήταν ότι οι πωλήσεις του άλμπουμ τους ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές στην Ιαπωνία, ανεβάζοντας την δημοτικότητα τους και στην Άπω Ανατολή!
Η ‘Valhalla’, η αίθουσα του θεού Όντιν που υποδέχεται όσους σκοτώνονται ένδοξα στη μάχη σύμφωνα με τη μυθολογία των Βόρειων, είναι το διαμάντι που κρύβεται στο δίσκο τους και ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του κοινού τους μέχρι σήμερα…
Απολαύστε το σε μια μοναδική live εμφάνιση, με το κοινό να τραγουδάει εκστασιασμένο για 3+ λεπτά με τη συνοδεία των ντραμς:
Μετά τις αρχικές τους προσπάθειες, οι Blind Guardian θέλησαν να πειραματιστούν με το δικό τους στυλ και να αναβιώσουν μέσα από τη μουσική τους τα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας όπου έτρεχαν κρατώντας κλαδιά, νομίζοντας ότι ήταν γιγαντιαία τσεκούρια πολέμου ή χέρια μάγων (έτσι εξηγείται και η λατρεία στον Τόλκιν)…
Η μετάβαση αυτή έγινε από το άλμπουμ ‘Tales from the Twilight World’ (1990), όπου το συγκρότημα ‘πετάει’ σταδιακά την speed metal υφή του και κάνει στροφή στο power metal. Όλος ο δίσκος αποτελείται από τραγούδια εμπνευσμένα από τη φανταστική μυθιστοριογραφία, γεγονός που σιγά σιγά τους προσδίδει την ιδιαίτερη σφραγίδα τους που διατηρούν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, σημειώνουν αξιοσημείωτη εμπορική άνοδο, πωλώντας 30.000 αντίτυπα στην Γερμανία και ανεβαίνοντας στο Top-40 στην Ιαπωνία.
Σε αυτό τον δίσκο, όπως και στον προηγούμενο, συμμετείχε ως guest ο κιθαρίστας των Helloween και Gamma Ray, Κάι Χάνσεν.
Μετά το δυναμικό τους μπάσιμο στη δεκαετία του ’90, με το είδος που υπηρετούν πιστά να ανθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, τάσσεται στο πλευρό τους ο παραγωγός Flemming Rasmussen, που είχε βάλει το… χεράκι του σε κομμάτια-έπη των Μetallica, για να δέσει το γλυκό και να τους απογειώσει.
Το 1992 περιοδεύουν πλέον μαζί με τους Iced Earth, ενώ ο δίσκος τους ‘Somewhere Far Beyond’ ήταν το πρώτο τους concept άλμπουμ που πούλησε πάνω από 130.000 αντίτυπα, με διασκευές των Queen και τους Iced Earth να βοηθάνε στην προώθησή του μέσω των κοινών συναυλιών τους.
Το νερό έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι, με τον general manager των Manowar πλέον στο τιμόνι περιοδεύουν από Ιαπωνία μέχρι Ταϊλάνδη, και ακολουθεί το ‘Ιmaginations from the other Side’, το οποίο σημειώνει περισσότερες πωλήσεις από το προηγούμενο τους άλμπουμ. Το ‘Ιmaginations from the other Side’ διαδέχεται το ‘Forgotten Tales’ του 1996 με διασκευές από Uriah Heep, Beach Boys, The Chordettes κ.ά.
Τα πάντα ωστόσο άλλαξαν όταν οι Blind Guardian μετά από τρία χρόνια λεπτομερούς δουλειάς, ανεβάζουν στα ράφια το ‘Nightfall in Middle Earth’.
Ήταν ένα κολοσσιαίο project, ένα εξ’ αρχής δύσκολο εγχείρημα αλλά συνάμα και μια μεγάλη πρόκληση: να αποδώσουν με τα τραγούδια τους φόρο τιμής στον μοναδικό Τόλκιν.
Σε αυτήν τη διάνοια της φανταστικής λογοτεχνίας που γέννησε αριστουργήματα όπως το Σιλμαρίλλιον, το Χόμπιτ και την τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και δημιούργησε με την πένα του έναν δικό του μοναδικό φανταστικό κόσμο. Ο δίσκος βγαίνει το 1998 αποτελώντας ένα πραγματικό έργο τέχνης που περιγράφει συνοπτικά γεγονότα του Σιλμαρίλλιον!
Οι θαυμαστές τους μένουν εμβρόντητοι και αναρωτιούνται αν οι Blind Guardian πήραν το χάρισμα του Τόλκιν, ο δίσκος σημειώνει μια έκρηξη 300.000 πωλήσεων και εγκαινιάζει την ‘εισβολή’ των B.G. στη Βόρεια Αμερική. Τέτοιο άλμπουμ απλά δεν πρόκειται να ξαναβγεί…
Το 2002, αφού ο Hansi έκανε ένα μικρό διάλειμμα, κυκλοφορούν το ‘A Night at the Opera’ (2002), στο οποίο χρησιμοποίησαν διάφορα tricks των Queen.
Ένας δίσκος με αρκετά στοιχεία συμφωνικής, ένας δίσκος απλά υπέροχος! Κάπου ανάμεσα στις μοναδικές μπαλάντες του, ξεπηδάει το ‘And Then There Was Silence’, βγαλμένο από την Ιλιάδα και μας μεταφέρει στα χρόνια του πολέμου της Τροίας.
Ο ντραμίστας Thomen Stauch ενοχλήθηκε από την μικρή αλλαγή στη μουσική τους, αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την μπάντα να διευρύνει συνεχώς το κοινό της και να ξεκινήσει περιοδείες στη Βόρεια Αμερική!
Ο δίσκος ανέβηκε στην κορυφή των ελληνικών τσαρτ για δύο εβδομάδες και μπήκε στο Top-10 σε Γερμανία και Σουηδία ενώ θεωρείται ο καλύτερος metal δίσκος της χρονιάς!
Mε το ‘A Twist in the Myth’ που κάνει ντεμπούτο το 2006, οι Blind Guardian συνεχίζουν με νέο ντράμερ τον Frederik Ehmke.
Αναφορές σε βιβλία του Stephen King, νορβηγική μυθολογία, παραμύθια από Ουαλία, μέχρι και ο Πίτερ Παν, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τις κιθάρες τους.
Ακολουθεί το πετυχημένο ‘At the Edge of Time’ με έντονη επιρροή από τους Βίκινγκς, με τον Hansi Kürsch να δηλώνει:
Θα είναι ο πιο πομπώδης και επικός δίσκος που έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Αν θα υπάρχουν 8 ή 9 τραγούδια στο λεύκωμα δε γνωρίζω, αυτήν τη στιγμή. Συγκρίνοντας τα κομμάτια, το καθένα έχει μια διαφορετική προσέγγιση και αλληλοσυμπληρώνονται.
Και φτάνουμε αισίως στο τελευταίο ολόφρεσκο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο ‘Beyond the Red Mirror’:
Αν θέλαμε, λοιπόν, να αναλύσουμε το στυλ αυτών των ιδιαίτερων καλλιτεχνών, θα συμφωνούσαμε πως οι δυο πρώτοι τους δίσκοι εντάσσονται περισσότερο στο στυλ του power metal, ενώ από τον τρίτο του δίσκο και έπειτα οι B.G. αρχίζουν να γράφουν περισσότερο σύνθετα κομμάτια τα οποία δεν βασίζονται πλέον στην ταχύτητα τους.
Από το ‘Nightfall in the Middle Earth’ κι έπειτα, ο Hansi σταματά να παίζει μπάσο για να αφοσιωθεί στα φωνητικά, ενώ παράλληλα η μπάντα εισάγει την τεχνική του overbudding, σαφώς επηρεασμένη από τους Queen. Όσο για τις μουσικές επιρροές τους; Ηelloween, Ιron Maiden, Μetallica, κι όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, Queen.
Με δήλωση του ίδιου του Hansi Kürsch, η μπάντα επηρεάστηκε επίσης από το progressive rock του ’70 και συγκεκριμένα από συγκροτήματα όπως οι Queensryche και oι Savatage. Τα δε folk στοιχεία του ‘Nightfall in Middle-Earth’ αποτέλεσαν ερέθισμα από τα ακούσματα των Βρετανών Jethro Tull!
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως το μυαλό των Blind Guardian, Hansi Kürsch, γράφει τους στίχους των τραγουδιών τους σαφώς επηρεασμένος όπως θα έχετε καταλάβει από τον… Tόλκιν.
Και αφού το τονίσαμε χίλιες φορές προηγουμένως, δεν θα εκπλαγεί κανείς σας αν ανακαλύψει πως οι Blind Guardian προέβησαν σε διαπραγματεύσεις για να γράψουν ένα soundtrack για την τριλογία του Peter Jackson που βασίστηκε στα έπη του Τόλκιν.
Παρόλο που η ιδέα ήταν κάτι παραπάνω από δελεαστική για αυτούς, το concept δυστυχώς δεν προχώρησε λόγω φορτωμένου προγράμματος.