ADVERTISING

Bruce Dickinson: «Δεν ξέραμε εάν θα επιστρέφαμε από το Σαράγεβο»

Νέο απόσπασμα από τη συνέντευξη σε ραδιόφωνο του Σαράγεβο που έδωσε ο Bruce Dickinson.
Bruce Dickinson
Bruce Dickinson

Ο τραγουδιστής των Iron Maiden, τον περασμένο Δεκέμβρη, επέστρεψε στο Σαράγεβο και βρέθηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό όπου έδωσε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με ένα νέο απόσπασμα να κυκλοφορεί αυτές τις μέρες. Ο Bruce Dickinson, μεταξύ άλλων, μίλησε για το πώς αντιμετωπίζει το να περιοδεύει υπό την απειλή της τρομοκρατίας.

Η αλήθεια είναι πως ο frontman των Maiden έχει ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο με την πόλη, αφού την είχε επισκεφτεί το 1994, όταν όταν η περιοχή βρισκόταν υπό πολιορκία, αποκομμένη και με κάτοικους της, βίαια τρομοκρατημένους από τους πυροβολισμούς, τους βομβαρδισμούς και την πείνα. Ο Bruce, λοιπόν, και η σόλο μπάντα που είχε τότε, διέσχισαν την πρώτη γραμμή του πολέμου και κατάφεραν να δώσουν ένα μνημειώδες live για τους κάτοικους του Σαράγεβο. Φυσικά, οι κάτοικοι της πόλεις δεν το ξέχασαν ποτέ και σε λίγο καιρό κυκλοφορεί το ‘Scream For Me Sarajevo’ – ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τα γεγονότα που έλαβαν τότε χώρα.

Μιλώντας, λοιπόν, για το πώς θα πρέπει οι καλλιτέχνες να προσεγγίζουν καταστάσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους αλλά και το κοινό, είπε τα εξής:

Δεν μπορείς να πάρεις την ευθύνη για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μία τρέλα, να θυσιάσεις ανθρώπους, μόνο γιατί θέλεις να είσαι “macho άντρας” και να στέκεσαι και να λες: «Ναι ναι, το κάναμε αυτό και μας απείλησαν, αλλά είμαστε macho άνδρες». Γιατί αυτό είναι ωραίο, μέχρι που κάποια μέρα, κάποιος θα κάνει κάτι και έχουμε πολλές γυναίκες και παιδιά νεκρά. Και μετά θα πεις: «Ίσως δεν θα έπρεπε να είχαμε κάνει αυτό το show επειδή υπήρχε μία υπολογίσιμη απειλή».

Για αυτό, δυστυχώς, πρέπει να είσαι ώριμος με αυτό. Αλλά, την ίδια στιγμή, πρέπει να είσαι και ικανός να προσφέρεις στους ανθρώπους την ελπίδα και να στέλνεις αυτό το μήνυμα, εκεί έξω. Δεν μπορούν να σταματήσουν… Η ζωή συνεχίζεται.

Ενώ αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα, στην περίφημη εμπειρία του από το Σαράγεβο, δήλωσε τα εξής:

Ήταν η επιλογή μου. Στην πραγματικότητα η επιλογή μας συλλογικά, διότι όλοι μαζί είπαμε: «Ναι, είμαστε αρκετά τρελοί για να δοκιμάσουμε να το κάνουμε αυτό και να οδηγήσουμε στο Σαράγεβο, στη μέση του πολέμου, και να δούμε εάν μπορούμε να φτάσουμε και να κάνουμε μία συναυλία. Και δεν είμαστε σίγουροι αν θα ξαναγυρίσουμε». Αλλά αυτοί οι καημένοι άνθρωποι που πήγαν για μία συναυλία στο Bataclan, δεν είχαν επιλογή – Ήταν εντελώς αθώοι, με κάθε πιθανό τρόπο. Και φυσικά, κανένας δεν ήξερε πως το μέρος αποτελούσε στόχο.

Έτσι, δυστυχώς, υπάρχει μία απόφαση που πρέπει να πάρουν οι άνθρωποι και πρέπει να την παίρνουν, βασισμένοι στις καλύτερες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες.

Δείτε εδώ ένα βίντεο-απόσπασμα από αυτή τη συνέντευξη του Bruce Dickinson:

Radio Interview: Bruce Dickinson (Scream For Me Sarajevo)

Διαβάστε ακόμα:

Στο πιλοτήριο του Ed Force One μαζί με τους Iron Maiden (vid)

Ο Steve Harris αποκαλύπτει τις αγαπημένες του από τις μπασογραμμές των Iron Maiden

Nicko McBrain: «Ο καρκίνος του Bruce με έκανε να σταματήσω το αλκοόλ»

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.