Search
Close this search box.
Ανταπόκριση: Helloween, Jinjer, Beyond the Black, Silent Winter στο Release Athens 2023

Ανταπόκριση: Helloween, Jinjer, Beyond the Black, Silent Winter στο Release Athens 2023

Παρευρεθήκαμε στη δεύτερη ημέρα του Release Athens Festival 2023, με τους Helloween headliners, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Οι Helloween στο Release Athens
Οι Helloween στο Release Athens

Η μέρα των Helloween στο Release Athens Festival 2023 έφτασε με μερικές ανησυχίες. Ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών και η απειλή μπόρας κράτησε κόσμο στο σπίτι του μέχρι πιο αργά και υπήρχε και το στοίχημα του ήχου που είχε «ξεμείνει» από τις συναυλίες στις 7 Ιουνίου, με το κοινό να ελπίζει σε κάτι καλύτερο επί του θέματος.

Βαρύς ο ουρανός όταν ξεκινήσαμε για Πλατεία Νερού και η βροχή ξεκίνησε καθώς φτάναμε, χτυπώντας όπως είχε προβλεφθεί από αρκετούς την εμφάνιση των Silent Winter και τον κόσμο να βγάζει ομπρέλες, αδιάβροχα ή απλά να το λούζεται. Να δώσουμε συγχαρητήρια στη διοργάνωση για την παροχή αδιάβροχων, σίγουρα υπήρξαν αρκετοί που τα εκτίμησαν.

Έφερε το χειμώνα η μπάντα, όπως σχολίασε ο τραγουδιστής Μιχάλης Λίβας, αλλά δεν ήταν σιωπηλός. Οι Βολιώτες προσπάθησαν πολύ ώστε να αξίζει η ταλαιπωρία του κοινού, με αρκετούς να τραγουδάνε μερικά ρεφρέν, να ανταποκρίνονται στα καλέσματα του frontman, να χτυπιούνται και γενικά να αψηφούν τον καιρό.

Ωραία η ομαδική συμμετοχή στο ‘Shout’, δυνατό το ‘The Circles of Hell’, βροντερό παρόν στο ‘Empire of Sins’ και αξιοπρεπές ‘Dragons Dance’ για φινάλε. Μέχρι και καπνογόνο άναψε, σε πείσμα των συνθηκών. Μια χαρά και ο ήχος. Με το τελείωμα σταμάτησε και η βροχή, αφήνοντας μας κάπου ένα μισάωρο να στεγνώσουμε και να ανασυνταχθούμε για τους Beyond the Black. Είπαμε, νεροποντή στους Helloween δεν θα είχαμε.

Silent Winter setlist:

Gates Of Fire
Final Storm
Hunter’s Oath
Shout
The Circles Of Hell
Empire Of Sins
Dragons Dance

Silent Winter - Release Athens Festival 2023
Silent Winter – Release Athens Festival 2023

‘Paint It Black’ για εισαγωγή και επί σκηνής στην ώρα τους οι Γερμανοί, με τις κραυγές του ‘Is There Anybody Out There’ να προλογίζουν την είσοδο της Jennifer Haben. Προλόγισαν επίσης και μια συντριπτική επίθεση των τυμπάνων, και συγκεκριμένα της δίκασης, στα δικά μας τύμπανα, καταπίνοντας παράλληλα φωνή και κιθάρες, τουλάχιστον στη μέση, κάτι που φαινόταν δυστυχώς ήδη από το soundcheck. Τα φωνητικά τουλάχιστον ανέβηκαν γρήγορα, αν και τα μπάσα πήραν κάπως παραπάνω για να αρχίσουν να χαμηλώνουν και ο ήχος τελείωσε καλύτερα απ’ ό,τι άρχισε.

Ωραίοι πάντως οι Beyond the Black. Ιδιαίτερα εκφραστική και κινητική η Haben, η οποία άλλαζε σταδιακά και την αμφίεσή της κατά τη διάρκεια του σετ, περνώντας από φορέματα και παντελόνια, ενώ έβαλε και μια ωραία μάσκα σε μια φάση. Εντυπωσιακοί και οι Chris Hermsdörfer και Tobias Lodes στις κιθάρες, όταν αυτές ακούγονταν.

Παρά την κυκλοφορία νέου δίσκου φέτος, το υλικό είχε ποικιλία, με την μπάντα να τραβά και από παλαιότερες δουλειές. Σε καλά επίπεδα η ανταπόκριση του κόσμου, με κάποια sing-alongs σε φάσεις ‘Songs of Love and Death’, ‘In the Shadows’ και ‘Running to the Edge’, υψωμένες γροθιές, παλαμάκια, χοροπηδητό και φυσικά χειροκρότημα, έστω και αν οι Beyond the Black δεν παρέσυραν τους πάντες στο ρυθμό τους.

Μια καλή εμφάνιση μιας ώρας, ακόμα και αν έχασε κάτι από τα προβλήματα στον ήχο στην αρχή. Ιδανικές και οι καιρικές συνθήκες μετά τη βροχή, χωρίς ζέστη και ήλιο, με τη διάθεση ψηλά.

Beyond the Black – Release Athens 2023 Setlist

 1. Is There Anybody Out There
 2. Lost In Forever
 3. Songs of Love and Death
 4. Reincarnation
 5. Human
 6. Heart of the Hurricane
 7. When Angels Fall
 8. Shine and Shade
 9. In the Shadows
 10. Running to the Edge
 11. Ηallelujah
Jennifer Haben
Jennifer Haben

Σειρά είχε η επιστροφή των Jinjer στο Release Athens, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή τους στην Πλατεία Νερού την ημέρα των Slipknot. Δεύτερο όνομα αυτήν τη φορά, αν και απέχουν αρκετά από τους Helloween ηχητικά. Όπως και να ‘χει, εντελώς στεγνοί πια, με τον ήλιο να παίρνει τον κατήφορο, προετοιμαστήκαμε για άλλον ένα γύρο.

Για όσους δε γνωρίζουν, η σκηνική παρουσία των Jinjer έχει όνομα και λέγεται Tatiana Shmayluk. Η τραγουδίστρια των Ουκρανών είναι δυναμίτης επί σκηνής και μάλλον άφησε μερικούς που δεν είχαν εμπειρία του σχήματος με το στόμα ανοιχτό όταν όρμησε στη σκηνή και έπιασε τους πρώτους στίχους. Το συγκρότημα ξέρει τι έχει στη διάθεσή του και πρακτικά όλο το οπτικό βάρος της εμφάνισης πέφτει πάνω της. Στιβαροί και άρτιοι τεχνικά οι bandmates της, αλλά επίσης στατικοί και της αφήνουν όλον το χώρο.

Και η Shmayluk δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνει τη σκηνή δική της. Χόρεψε, χτυπήθηκε, έτρεξε και τραγούδησε φοβερά. Έχοντας δει και την καλή περσινή τους εμφάνιση, θεωρώ ότι χτες είδαμε κάτι ακόμα καλύτερο.

Tatiana Shmayluk
Tatiana Shmayluk

Μπορεί η μπάντα να αισθανόταν μια οικειότητα, επιστρέφοντας τόσο σύντομα στο φεστιβάλ. Ή μπορεί να πρόσθετε το γεγονός ότι αυτήν τη φορά δεν είχαν τον ήλιο να τους σιγοψήνει και την ατμόσφαιρα να βράζει. Ίσως να τους έδωσε ενέργεια η θετική ανταπόκριση του κόσμου. Όποια και αν είναι η αιτία, είδαμε εξαιρετικούς Jinjer.

Με τον ήχο εμφανώς βελτιωμένο από τους Beyond the Black και έναν ικανό αριθμό των – αρκετά αυξημένων πια – παρευρισκομένων, με μπόλικους πιο νεαρής ηλικίας, να έχει επαφή με την μπάντα, τα πράγματα πήγαν καλά και για το κοινό. Η δραστηριότητα εστιάστηκε κατά κύριο λόγο στις μπροστινές σειρές, αλλά όπου είχε, ήταν ενθαρρυντική.

Δεν χρειάστηκε πολύ για να ανοίξουν δύο pits, με το ένα εξ αυτών να κρατά για το μεγαλύτερο μέρος της συναυλίας, και τα τραγούδια συνοδεύτηκαν από μπόλικο headbanging και υψωμένες γροθιές, αλλά και δυνατό χειροκρότημα.

Δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς τις προσπάθειες της Shmayluk στο σανίδι, που σίγουρα κέρδισαν κάποιους νέους οπαδούς. Προφανώς βέβαια, η μουσική των Jinjer λίγη σχέση έχει με αυτήν των headliners Helloween, για τους οποίους εμφανέστατα είχε έρθει στο φεστιβάλ μεγάλη μερίδα του ολοένα αυξανόμενου κόσμου. Δεν είναι περίεργο που δεν πήραν παραμάζωμα όλη την Πλατεία οι Ουκρανοί λοιπόν, αλλά για τους ενδιαφερόμενους ήταν ως επί το πλείστον μια ισοπεδωτική εμφάνιση.

Ομολογουμένως, η υπόθεση έχασε λίγη από την ορμή της προς το τέλος του σετ, αλλά για τα περισσότερα από τα 70 συνολικά λεπτά που διήρκεσε η συναυλία, η απόδοση χτύπησε κόκκινο. Μπράβο.

Jinjer – Release Athens 2023 Setlist

 1. Perennial
 2. Ape
 3. Colossus
 4. Words of Wisdom
 5. Call Me a Symbol
 6. Vortex
 7. Copycat
 8. Wallflower
 9. The Prophecy
 10. Pit of Consciousness
 11. Sleep of the Righteous
 12. Disclosure!
 13. As I Boil Ice
 14. Sit Stay Roll Over
Jinjer / Release Athens Festival 2023
Jinjer / Release Athens Festival 2023

Πρώτη ένδειξη, πολύς ο κόσμος. Με τη βροχή να αποτελεί ανάμνηση και το ενδιαφέρον πολλών να αφορά αποκλειστικά τους Helloween, το κοινό αυξήθηκε σαφώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Jinjer και του μισάωρου αναμονής για τους headliners. Με το μάτι τουλάχιστον, ο κόσμος φαινόταν περισσότερος από τους περίπου 12.000 που βρέθηκαν προ δεκαημέρου στους Nightwish, πιθανότατα η μεγαλύτερη σε αριθμό θεατών συναυλία των Γερμανών στην Ελλάδα.

Δεύτερη ένδειξη, ο σχεδόν άκρατος ενθουσιασμός. Τσιτωμένος όλος αυτός ο κόσμος, να κοιτά με αδημονία και ανυπομονησία την κουρτίνα που κάλυπτε τις εργασίες επί σκηνής, ζητωκραυγάζοντας στην παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να τελείωναν. Η μπάντα πάντως βγήκε τελικά ακριβώς στην ώρα της.

Βρόντηξε η Πλατεία Νερού από το ρεφρέν του ‘Skyfall’ καθώς τα ντραμς επί της κολοκύθας αποκαλύφθηκαν, το videowall άναψε και οι Helloween επέστρεψαν μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην Ελλάδα, επανενωμένοι μπροστά σε ένα κοινό έτοιμο να τους αποθεώσει.

Τρομερός ο παλμός στο ‘Skyfall’, το οποίο έχει βρει ήδη θέση στα αγαπημένα των οπαδών, και στο ‘Mass Pollution’ λίγο μετά, αλλά υπάρχει και ένα βαρύτιμο παρελθόν και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στον πανικό που έγινε στο ‘Eagle Fly Free’ που παίχτηκε ενδιάμεσα και στο ‘Future World’ λίγο μετά.

Θα γίνω άδικος αν πάω να πιάσω τέτοιες συγκρίσεις όμως, γιατί στην Πλατεία Νερού επικράτησε γενικά το αδιαχώρητο. Αδιάκοπα sing-alongs μέχρι να χαθεί η φωνή, χιλιάδες horns μόνιμα σχεδόν υψωμένα, επευφημίες και ιαχές που κράτησαν ξύπνιο το Φάληρο, crowd surfing, καπνογόνα, χτύπημα μέχρι τελικής πτώσεως και σχεδόν απτή λατρεία του κόσμου.

Τι να πει κανείς και για τους Helloween; Οι καλύτεροι φίλοι όλων χτες το βράδυ οι Michael Kiske και Andi Deris, που μοιράστηκαν το μεγαλύτερο μέρος των φωνητικών καθηκόντων. Θεός των θεατών ο Kai Hansen, που έπιασε και το μικρόφωνο για ένα medley από το δικό του παρελθόν ως τραγουδιστή. Ένα rhythm section πιο συμπαγές από το τσιμέντο της πλατείας, με έναν εκπληκτικό Dani Löble ειδικά να κοπανά τα ντραμς σαν να μην υπήρχε αύριο, όχι ότι έχασε πουθενά ο Markus Grosskopf. Θηρίο ο Sascha Gestner, ο οποίος έριξε και ένα σόλο προς το τέλος του κυρίως σετ. Όσο για τον Michael Weikath, είναι ο Michael Weikath. Ήταν και πολύ καλός ο ήχος, τι άλλο να ζητήσει κανείς…

Τα παραπάνω σε δολοφονικό συνδυασμό, με χημεία μπάντας και κοινού που θα ζήλευε και ο τρελός Dr. Stein ο ίδιος.

Τι να πιάσει κανείς από στιγμές; Τον προαναφερθέντα χαμό στα τραγούδια των ‘Keeper’; Την αποθέωση του Hansen όταν πήρε το μικρόφωνο (το ξέραμε το σετ, αλλά ναι ρε, ‘Ride the Sky’!); Τη συγκινητική συμμετοχή του κοινού στο ντουέτο για το ‘Forever and One’; Τα ασταμάτητα ωωω-ωωω που έβαλε για φωνητική άσκηση στον κόσμο ο Hansen στο encore και τελικά κατέληξαν να τον διακόπτουν ενώ σύστηνε τα μέλη των Helloween; To διαγωνισμό ανάμεσα στα δύο μισά της Πλατείας στο ‘I Want Out’ (νομίζω ότι η πλευρά του Kiske μας νίκησε, αν θέλω να είμαι ειλικρινής); Το ότι ακούσαμε ολόκληρο το ‘Keeper of the Seven Keys’ και να πάει στα κομμάτια το τελευταίο δρομολόγιο του τραμ;

Δύο ώρες και δέκα λεπτά κράτησε αυτή η συναυλία και κάθε στιγμή άξιζε. Όταν οι Helloween με τα πολλά αποχαιρέτησαν, μας άφησαν βραχνιασμένους, πιασμένους, εξουθενωμένους, αλλά και με διάθεση για άλλες δύο ώρες και δέκα λεπτά.

Η συναυλία των Helloween στην Πλατεία Νερού, η επιστροφή τους στην Ελλάδα με επταμελή σύνθεση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πιθανότατα θα αποτελέσει από τις κορυφαίες στιγμές του φετινού συναυλιακού καλοκαιριού. Από αυτές τις περιπτώσεις που αναμφισβήτητα απολαμβάνουν στο έπακρο μπάντα και κοινό.

Ευχαριστούμε Helloween. Βασικά, ευχαριστούμε όλα τα σχήματα. Όλοι συνεισέφεραν σε μια εξαιρετική βραδιά, σίγουρα από τις καλύτερες που έχει παρευρεθεί ο γράφων. Συγχαρητήρια.

Helloween – Release Athens 2023 Setlist

 1. Skyfall
 2. Eagle Fly Free
 3. Mass Pollution
 4. Future World
 5. Power
 6. I’m Alive
 7. Kai Hansen medley (Metal Invaders/Victim of Fate/Gorgar/Ride the Sky)
 8. Heavy Metal (Is the Law)
 9. Forever and One (Neverland)
 10. Best Time
 11. Dr. Stein
 12. How Many Tears

Encore

 1. Perfect Gentleman
 2. Keeper of the Seven Keys

Encore 2

 1. I Want Out

Helloween - Release Athens Festival 2023
Helloween – Release Athens Festival 2023

Helloween: Πλούσιο photostory από την ιστορική βραδιά

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!