Search
Close this search box.
Ημέρα του Πατέρα: Ένα μουσικό (και όχι μόνο) αφιέρωμα

Ημέρα του Πατέρα: Ένα μουσικό (και όχι μόνο) αφιέρωμα

Κορυφαία τραγούδια και μια συλλογή φωτογραφιών για τον... μπαμπά.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από το αφιέρωμά μας για τη Γιορτή της Μητέρας δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένο και τον τίμιο πατέρα, που σήμερα έχει και αυτός με τη σειρά του, τη δική του αφιερωμένη μέρα.

Σε αυτό το σημείο και πριν περάσουμε στο καθαρά μουσικό μέρος, θέλω να σας δείξω μερικές εικόνες μπαμπάδων από όλον τον κόσμο, σοβαρές και μη, που συμβολίζουν περισσότερο ίσως από εκατοντάδες λέξεις και φράσεις, το μεγαλείο της πατρότητας – εικόνες που πολύ δύσκολα “μεταφράζονται” σε λόγια:

Φυσικά, οι εικόνες και οι λέξεις που ο καθένας μας σκέφτεται όταν ακούει τη λέξη “πατέρας”, εξαρτώνται από δεκάδες παράγοντες: από το εάν έχουμε κι εμείς γίνει γονιός, από τη σχέση που έχουμε/είχαμε με τον πατέρα μας, από το ρόλο του στην παιδική μας ηλικία, από το χρόνο που περνάμε/περάσαμε μαζί του και άλλα. Αν όμως έπρεπε με μία φράση να παρουσιάσουμε τον τυπικό, ιδανικό μπαμπά, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι είναι ο πρώτος ήρωας του γιου και ο πρώτος έρωτας της κόρης.

Και τώρα, λοιπόν, αφού γνωρίσαμε μέσα από τις παραπάνω φωτογραφίες, μερικούς γενναίους, υπομονετικούς, αστείους, υπερπροστατευτικούς, εφευρετικούς και στοργικούς μπαμπάδες, ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο: Να κάνουμε το ίδιο μέσα από 20 τραγούδια που μιλούν για την πατρική φιγούρα, είτε αυτά έχουν απόλυτα θετική νότα είτε εκφράζουν κάποιο παράπονο ή απλώς διηγούνται μια ιστορία. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

Will Smith – ‘Just The Two Of Us’

Ο πρίγκιπας του Bel-Air, το 1997 κυκλοφόρησε το ‘Just The Two Of Us’, το οποίο είναι βασισμένο στο παλιότερο, ομώνυμο τραγούδι των Bill Withers και Grover Washington Jr. Όπως καταλάβατε ή όπως ξέρετε ήδη, το κομμάτι είναι αφιερωμένο στη σχέση πατέρα και γιου και στον (κάποτε) μπόμπιρα του Smith, Trey, ο οποίος πρωταγωνιστεί μαζί με τον διάσημο μπαμπά του στο βίντεο κλιπ μαζί και με άλλους stars και τα παιδιά τους. O ηθοποιός και ράπερ, μάλιστα, την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε και ένα παιδικό βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, αλλά και στίχους από το κομμάτι.

Will Smith - Just The Two Of Us

Pearl Jam – ‘Alive’

Αυτό ίσως και να μην το περιμένατε. Μέσα από αυτήν την κομματάρα των Pearl Jam, ο Eddie Vedder μας τραγουδάει μία ιστορία. Μία ιστορία για ένα γιο που ανακαλύπτει πως ο πατριός του δεν είναι ο πραγματικός του πατέρας, αφού ο τελευταίος έχει πεθάνει. Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ ‘Ten’ που κυκλοφόρησε το 1991, ενώ αργότερα ο Vedder παραδέχτηκε πως το τραγούδι έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, καθώς το εμπνεύστηκε από τις εμπειρίες και τις εντάσεις που αντιμετώπισε με τον πατριό του.

Pearl Jam - Alive (Official Video)

Mike + The Mechanics – ‘The Living Years’

Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1988 από τη μπάντα του Mike Rutherford, συνιδρυτή των Genesis. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι γραμμένοι από τον B.A. Robertson και τον Mike Rutherford, και είναι εμπνευσμένοι από τη ζωή του Robertson, ο οποίος μετάνιωσε για την προβληματική σχέση και την έλλειψη επικοινωνίας με τον πατέρα του, ο οποίος, μάλιστα, πέθανε λίγο πριν ο Robertson αποκτήσει τον δικό του γιο. Το ‘The Living Years’ είναι ένα από αυτά τα κομμάτια που σου υπενθυμίζουν να σηκώσεις το τηλέφωνο και να μιλήσεις στον πατέρα σου… όσο ακόμα μπορείς.

Mike & The Mechanics - The living Years

The Winstons – ‘Color Him Father’

Ο πατριός έχει συνήθως τον ρόλο του “κακού” σε βιβλία, ταινίες και τραγούδια. Το κομμάτι των Winstons όμως που κυκλοφόρησε το 1969, αποτελεί μία από τις ευχάριστες εξαιρέσεις. Είναι ένα πολύ συναισθηματικό κομμάτι που «διηγείται» την ιστορία ενός νεαρού αγοριού που αγάπησε τον πατριό του σαν πραγματικό του πατέρα. Και πώς να μην το κάνει αφού, σύμφωνα με τους στίχους του ‘Color Him Father’, ο πατριός του, παντρεύτηκε τη χήρα μητέρα του και δούλεψε σκληρά για να μεγαλώσει το μικρό αγόρι και τα έξι αδέρφια του, τα οποία αγάπησε σαν δικά του παιδιά. Αν μη τι άλλο, τίμιος και δικαίως ήρωας στα μάτια του πιτσιρικά.

Color Him Father - The Winstons

Simon & Garfunkel – ‘Bridge Over Troubled Water’

Ένα από τα 2-3 πιο αγαπημένα μου από αυτή τη λίστα, το κομμάτι αυτό, συμπεριλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ του διδύμου, που κυκλοφόρησε το 1970. Simon & Garfunkel, δε δυσκολεύονται να μας ταξιδέψουν με τη μαγική μελωδία του πιάνου αλλά και τον συγκινητικό στίχο του τραγουδιού, με τον πολύ επιτυχημένο συμβολισμό του πατέρα ως γέφυρα για το παιδί του, πάνω από τα ταραγμένα νερά. Το τραγούδι εκφράζει την καθοδήγηση ενός πατέρα στο παιδί του, τη συνεχή στήριξη που θα του παρέχει και την υπόσχεση ότι οποιοδήποτε εμπόδιο στη ζωή, μπορούν να το αντιμετωπίσουν μαζί.

Simon and Garfunkel - Bridge Over Troubled Water

Loudon Wainwright III – ‘Daughter’

Επειδή όπως καταλαβαίνετε τα περισσότερα κομμάτια μιλούν για τη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου, δεν θέλουμε να ξεχάσουμε και τις κόρες. Στο ‘Daughter’, λοιπόν, που αποτελεί μία γλυκιά μπαλάντα και ένα από τα πιο ευχάριστα κομμάτια γραμμένα από μπαμπάδες για τις κόρες τους, θα ακούσετε τον Loudon Wainwright III να τραγουδάει γεμάτος καμάρι για την κοράκλα του. Μάλιστα, ο Wainwright έχει κυκλοφορήσει και το Being a Dad’, ένα ακόμη αυτοβιογραφικό κομμάτι στο οποίο περιγράφει το ρόλο και τις περιπέτειες ενός χαζομπαμπά.

"Daughter" - Loudon Wainwright III (unofficial video)

Queen – ‘Father To Son’

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το τραγούδι των Queen, το οποίο πολύ εύκολα κατακτά τον τίτλο της καλύτερης ροκιάς στη μικρή μας λίστα. Όχι, δεν είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο Freddie κάνει επίδειξη της εξωπραγματικής φωνής του, αλλά η μουσική και ο στίχος (δημιουργίες του Brian May) που στην ουσία αποτελεί ένα μονόλογο ενός πατέρα που σκέφτεται/μιλάει για τον γιο του, καθιστούν αυτό το 6λεπτο κομμάτι κλασικό για την Ημέρα του Πατέρα.

Queen - Father To Son (Official Lyric Video)

George Strait – ‘A Love Without End, Amen’

Η country είναι ένα μουσικό είδος γεμάτο με ιστορίες και τραγούδια βγαλμένα από την απλή, καθημερινή ζωή. Και ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της country σχετικά με την πατρότητα είναι το ‘Love Without End, Amen’ του George Strait, στο οποίο ο τραγουδιστής, μας αποκαλύπτει το μυστικό της πατρικής αγάπης («A secret about a father’s love»).

George Strait- A love without end, amen

Alice in Chains – ‘Rooster’

Αυτός ο υπερκομμάταρος έχει μέσα του όλη τη δύναμη, τη σκοτεινιά και τη μαυρίλα της grunge rock των ’90s. Σε τι αναφέρεται όμως το ‘Rooster’ (σ.σ. κόκορας) και τι σχέση έχει με το αφιέρωμά μας; Οι Alice In Chains εμπνεύστηκαν το τραγούδι από το προσωνύμιο που είχε ο πατέρας του κιθαρίστα, Jerry Cantrell, όταν ο πρώτος, πολεμούσε στο Βιετνάμ. Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κομμάτι των AIC είναι μία σκοτεινή (τι λέγαμε πριν…), λυπηρή ανάμνηση από τον πόλεμο και, όπως παραδέχτηκαν, λειτούργησε ως “κάθαρση” για τον Cantrell και τον πατέρα του.

Alice In Chains - Rooster (Official HD Video)

Peter Gabriel – ‘Father, Son’

Ο Peter Gabriel έγραψε το συγκεκριμένο κομμάτι, εμπνευσμένος από πραγματικά γεγονότα. Ο μουσικός, σε μια προσπάθεια να πλησιάσει τον πατέρα του, ο οποίος εξασκούνταν στη γιόγκα για 40 χρόνια, έκλεισε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο στην εξοχή, όπου έκανε γιόγκα μαζί του επί μία εβδομάδα. Έπειτα, ο Gabriel, συγκινημένος από αυτήν την έντονη εμπειρία, δημιούργησε το τραγούδι («Father, son / Locked as one / In this empty room / Till the warmth comes through»).

Peter Gabriel - Father, Son

Paul Simon – ‘Father and Daughter’

Το ‘Father and Daughter’, όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το βίντεο κλιπ, γράφτηκε από τον Paul Simon για τις ανάγκες της animation ταινίας ‘The Wild Thornberrys’. Και εδώ, μία μπαλάντα που εκφράζει την αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του («And though I can’t guarantee there’s nothing scary hiding under your bed / I’m gonna stand guard like a postcard of a golden retriever / And never leave ’til I leave you with a sweet dream in your head»).

Paul Simon - Father And Daughter (Official Video)

Bob Dylan & The Band – ‘Forever Young’

Ένα ακόμη (από τα πολλά) εκπληκτικό τραγούδι από τον Bob Dylan! Το ‘Forever Young’, το οποίο έχει διασκευάσει και ο Rod Stewart, αποτελεί μία τρυφερή σειρά από ευχές που δίνει ένας γονιός στο παιδί του, για να το ακολουθούν καθ’ όλη τη ζωή του («May your wishes all come true / May you build a ladder to the stars»). Ένα από τα πιο ζεστά, ειλικρινή και εγκάρδια κομμάτια του σπουδαίου αυτού δημιουργού!

Bob Dylan & The Band "Forever Young" - A Tribute To Bob Dylan

Cat Stevens – ‘Father and Son’

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής, Cat Stevens ή Yusuf Islam, όπως είναι γνωστός από όταν ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό και μετά, είναι δημιουργός ενός ακόμη κλασικού τραγουδιού που έχει να κάνει με τη φιγούρα του πατέρα. Το κομμάτι πραγματεύεται μία συνομιλία ανάμεσα σε έναν αλλοπαρμένο νεαρό που θέλει να απομακρυνθεί από την οικογένεια του και να ζήσει μία ζωή γεμάτη πάθη, και τον σοφό πατέρα του, ο οποίος τον συμβουλεύει να λογικευτεί, να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις και να προχωρήσει στη ζωή του, βήμα προς βήμα. Γνωστό σκηνικό.

Cat Stevens -Father and Son (lyrics)

Everclear – ‘Father Of Mine’

Μία από τις πιο γνωστές alternative rock επιτυχίες των ’90s, ήταν και το ‘Father Of Mine’ των Everclear που κυκλοφόρησε το 1997. Ο (επίσης ελληνικής καταγωγής) frontman της μπάντας, Art Alexakis, πρακτικά αφιερώνει αυτό το τραγούδι-διαμαρτυρία στον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε την οικογένεια του όταν ο τραγουδιστής ήταν ακόμη πολύ μικρός. Η πραγματική λύπη, η οργή και ο θυμός είναι κάτι παραπάνω από έντονα στην ερμηνεία του Alexakis και δένουν άψογα με τις κιθάρες και τον rock ήχο και χαρακτήρα του τραγουδιού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ένα από τα πρώτα κομμάτια που μας έρχονται στο μυαλό, όταν αναφερόμαστε στο θέμα του πατέρα, έστω κι αν έχει μία καθαρά αρνητική χροιά, με το παράπονο που εκφράζει.

Everclear - Father Of Mine (Official Music Video)

Eric Clapton – ‘My Father’s Eyes’

Ο Eric Clapton στο ‘My Father’s Eyes’, που κυκλοφόρησε μαζί με το άλμπουμ του, ‘Pligrim’, το 1998, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του. Αποκτώντας και ο ίδιος τον δικό του γιο, ο Clapton συνειδητοποιεί ότι, πλέον, βλέπει χαρακτηριστικά που πήρε ο ίδιος από τον πατέρα, στα μάτια του γιου του.

Eric Clapton - My Father's Eyes (Official Music Video)

Harry Chapin – ‘Cat’s in the Cradle’

Ο Harry Chapin έγραψε αυτό το φημισμένο κομμάτι το 1974. Το ‘Cat’s in the Cradle’ θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι ένα παραμύθι, καθώς διηγείται σε πρώτο πρόσωπο τη σχέση ενός πατέρα με το γιο του μέσα στα χρόνια: Το μικρό αγόρι ζητάει από τον πολυάσχολο πατέρα του λίγο χρόνο για να παίξει μαζί του, όμως εκείνος απαντά πάντα με αόριστες υποσχέσεις – ότι θα το κάνει όταν βρει χρόνο στο μέλλον. Το αγόρι μεγαλώνοντας, αρχίζει να μοιάζει στον πατέρα του. Όταν βρίσκεται πια στο κολλέγιο και επιστρέφει στο σπίτι για λίγο, ο πατέρας ζητάει από το γιο του να περάσουν μαζί λίγη ώρα για να συζητήσουν, όμως ο νεαρός υπόσχεται με τη σειρά του ότι θα το κάνει αργότερα (δηλαδή ποτέ), πριν ζητήσει από τον πατέρα του τα κλειδιά του αυτοκινήτου του για να βγει έξω. Ακόμη, όταν μετά από καιρό μιλούν στο τηλέφωνο, ο γιος υπόσχεται στον πατέρα του ότι θα τον επισκεφτεί και πάλι όταν… βρει χρόνο. Ο πατέρας κλείνει το τηλέφωνο, συνειδητοποιώντας ότι το παιδί του, είχε πλέον γίνει όπως ο ίδιος σε νεότερη ηλικία. («And as I hung up the phone it occurred to me, he’d grown up just like me. My boy was just like me»). Το τραγούδι, φυσικά, τονίζει πως κάποια μαθήματα της ζωής μερικές φορές τα μαθαίνουμε πολύ αργά και αποτελεί την τέλεια υπενθύμιση πως τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα. Επίσης εξαιρετική και η διασκευή από τους Ugly Kid Joe.

The Temptations – ‘Papa Was A Rolling Stone’

Κι όμως, και η soul/funk μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει το δικό της κομμάτι για τη σημερινή ημέρα. Αυτή η 12λεπτη groovιά των The Temptations, που κυκλοφόρησε το 1972 και μυρίζει γλυκιά 70-ίλα από το πρώτο δευτερόλεπτο, έφτασε στο Νο.1 του Billboard Hot 100 στις Η.Π.Α. και κατέκτησε 3 Grammy. Είναι το τραγούδι-σήμα κατατεθέν των ανεύθυνων, ανώριμων, μπεκρούλιακων πατεράδων που δεν παρέχουν καμία ηθική ή οικονομική υποστήριξη στην οικογένεια τους και συνήθως αποτελούν μισητά πρόσωπα για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Γιατί ακόμα και αυτοί οι μπαμπάδες έπρεπε να έχουν το δικό τους τραγούδι!

The Temptations - Papa Was A Rolling Stone

Pop συμμετοχές:

Madonna – Papa Don’t Preach’ (1986) (εδώ)

Kelly Clarkson – ‘Because Of You‘ (2004) (εδώ)


Ενδεικτικές πηγές: Fuse, UltimateClassicRock, Billboard, ArtOfManliness

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!