Led Zeppelin IV: To magnum opus των Led Zeppelin

Led Zeppelin IV

Αν υπάρχει ένας δίσκος που να μπορεί να ενσαρκώσει την πρωτοφανή έκρηξη της rock παραγωγής της δεκαετίας του ’70, τότε σίγουρα αυτός θα είναι το τέταρτο album των Led Zeppelin.

Η αγία τετράδα έχτισε την δική της σκάλα για τον παράδεισο της rock, και με το magnum opus της στρογγυλοκάθεται εκεί, δίνοντας στην ανθρωπότητα ένα έργο που θα μείνει αθάνατο στο πέρασμα των χρόνων, σαν μια από τις κορυφαίες στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας της.

Μέσα σε 3 χρόνια, οι Zep θα έθεταν τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, μέχρι ο δημιουργικός οίστρος τους να κορυφωθεί μέσα στο ‘Led Zeppelin IV’, που ανέβαινε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 8 Νοεμβρίου του 1971, περιέχοντας μερικά από τα πιο κλασικά πονήματα που γράφτηκαν ποτέ.

Μεταφερόμαστε σε εκείνη την εποχή, βάζουμε το βινύλιο στο πικάπ και θυμόμαστε ξανά τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του, χαζεύοντας το artwork.

Το artwork

Έχοντας λάβει κάποιες αρνητικές κριτικές για τον τρίτο τους δίσκο, o Jimmy Page αποφασίζει να μην τιτλοφορηθεί το IV, εξαγριώνοντας την δισκογραφική τους, Atlantic Records.

Δεν υπήρχε ούτε ένα γράμμα στο εξώφυλλο, με τους Zeppelin να θέλουν να συμπεριλάβουν σε αυτό τέσσερα σύμβολα που είχαν σχεδιαστεί με το χέρι στο εσωτερικό sleeve, το καθένα από τα οποία αντιπροσώπευε τα μέλη της μπάντας.

Το σύμβολο του John Paul Jones υποδηλώνει ένα πρόσωπο που είναι σίγουρος για τον εαυτό του, παρμένο μέσα από το βιβλίο του Koch, ‘The Book of Signs’.

Το σύμβολο του John Bonham (τρεις αλληλοσυνδεδεμένοι κύκλοι) προήλθε από το ίδιο βιβλίο, του άρεσε (αν και ο Plant λέει ότι οι κύκλοι συμβολίζουν το τρίπτυχο άνδρας-γυναίκα-παιδί) και το υιοθέτησε.

Σε μια στάση στο Pittsburg, το συγκρότημα παρατήρησε ότι έμοιαζε με το έμβλημα της μπύρας Ballantine, o Bonham υπήρξε γερό ποτήρι (η ροπή του στο αλκοόλ ήταν τελικά αυτό που τον σκότωσε), οπότε διαλέγετε την εκδοχή που επιθυμείτε.

Αυτό του Robert Plant, είναι ακόμα πιο ψαγμένο: Συμβολίζει το φτερό Ma’at, της αιγυπτιακής θεάς της δικαιοσύνης.

Ο Plant υποστηρίζει ότι το σύμβολο που δημιούργησε προέρχεται από τα ιερά σύμβολα του αρχαίου πολιτισμού ενός φανταστικού μέρους που υποτίθεται ότι υπήρχε μέχρι και πριν από 14.000 χρόνια.

Τα τελευταία υπολείμματά του λέγεται ότι είναι τα πρωτόγονα αγάλματα που στέκονται στο νησί του Πάσχα.

Τέλος, ο Jimmy Page σχεδίασε o ίδιος το δικό του σύμβολο (‘Zoso’). Παρόλο που μοιάζει με το αλχημικό σύμβολο για τον υδράργυρο, το νόημά του παραμένει ακόμα ένα μυστήριο…

Με τον τρόπο αυτό, ο Page ήθελε να μπερδέψει ακόμα περισσότερο τον Τύπο, μην ξεχνώντας το πώς υποδέχτηκε μερίδα του την προηγούμενή τους δουλειά… Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Times το 2010, θυμάται:

Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η δισκογραφική μας πίεζε να βάλουμε τίτλο κανονικά στο εξώφυλλο. Μας έλεγαν ότι θα ήταν η επαγγελματική μας αυτοκτονία αν κυκλοφορούσε έτσι ο δίσκος…

H αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλές κατηφείς κριτικές για το ‘Led Zeppelin III’, για τους κριτικούς ήταν δύσκολο να συλλάβουν ό,τι έβγαινε εκείνη την περίοδο, αλλά το θυμικό μας, μας υπαγόρευε πως ένα album δίχως τίτλο ήταν αυτό που έπρεπε για αυτούς!

Εμείς ξέραμε ότι η αποδοχή της μουσικής μας δεν φαίνεται από τις δισκοκριτικές, αλλά από τις πωλήσεις και τον κόσμο που συγκεντρωνόταν στις συναυλίες μας!

H Atlantic επέμενε, αλλά στο τέλος παραιτήθηκε από την προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη. Και σίγουρα, μετά την κυκλοφορία του, έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση, όταν έβλεπε τις πωλήσεις τις να απογειώνονται.

Ο Jimmy Page αναλύει το σκεπτικό της απόφασής τους:

Ύστερα από όλα όσα είχαμε καταφέρει, πολλοί έλεγαν πως ήμασταν ένα hype συγκρότημα!

Για αυτό δεν δώσαμε κανένα τίτλο στο album μας!

Ήτανε ένα είδος διαμαρτυρίας, θέλαμε να αποδείξουμε ότι ο κόσμος δεν μας αγοράζει από το όνομα!

Από το πρωινό της 8ης Νοεμβρίου του 1971, όσοι μουσικόφιλοι έψαχναν να αγοράσουν κάποιον δίσκο, έπεφταν πάνω σε αυτόν.

Δεν υπήρχε τίποτα γραμμένο πάνω του για να τους προϊδεάσει, μόνο ένας μυστηριώδης γέροντας φορτωμένος με ένα δεμάτι ξύλα στην πλάτη.

Με το που γυρνούσαν τον δίσκο από την ανάποδη, συνειδητοποιούσαν ότι ο γέρος στέκεται στο πλαίσιο μιας εικόνας που έχει τοποθετηθεί σε έναν κατεδαφισμένο τοίχο, που βρίσκεται στο φόντο ενός σύγχρονου κτιρίου πολυκατοικίας.

Για να ανακαλύψουν το πέπλο μυστηρίου πίσω από αυτό που έβλεπαν, έβγαζαν από την τσέπη τους ζεστές λίρες και ανυπομονούσαν να βάλουν τον δίσκο στο πικάπ, για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

Εξ’ άλλου, μια τέτοια δημιουργία δεν είχε ανάγκη καμία ταμπέλα να την συνοδεύει…

Ο Robert Plant είχε βρει την εικόνα που βλέπετε μέσα στο κάδρο, σχεδόν κατά τύχη. Ο Page θυμάται:

Συνήθιζα να σπαταλάω τις ώρες μου ψωνίζοντας από απομεινάρια και αντίκες, ψάχνοντας να βρω κάτι που άλλοι άνθρωποι θα παρέβλεπαν.

Πήγα με τον Robert σε ένα τέτοιο χώρο στο Reading, όπου υπήρχαν στιβαγμένα πολλά πράγματα.

O Robert βρήκε την εικόνα με τον γέροντα να κουβαλάει τα ξύλα, και πρότεινε επί τόπου να την δουλέψουμε στο μυαλό μας για κάποιο από τα εξώφυλλα στο μέλλον.

Έτσι, αποφασίσαμε να περάσουμε μια αντίθεση. Τον μοντέρνο ουρανοξύστη στο οπισθόφυλλο, με τον γέροντα με τα ξύλα στο εμπροσθόφυλλο!

Κάπως έτσι, γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα ενός από τα πιο αναγνωρισμένα covers στην ιστορία της rock…

Η τοποθεσία του οπισθόφυλλου, όπως είναι σήμερα:

Η πολυκατοικία που κοσμεί το οπισθόφυλλο του ‘IV’

Η αγάπη των Led Zeppelin για τον φανταστικό κόσμο του J.R.R. Tolkien και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ήταν γνωστή από τους προηγούμενους δίσκους τους.

Όταν λοιπόν ο Παλιός Ερημίτης ξεπρόβαλε με το φανάρι του μέσα από το artwork του gatefold, πολλοί πίστεψαν ότι έρχεται απευθείας από την Μέση Γη.

Αν και μοιάζει αρκετά με τον αγαπημένο Γκάνταλφ, η αλήθεια είναι ότι ο μάγος με το φαναράκι που απεικονίζεται εκεί, είναι εμπνευσμένος από τις κάρτες Tarot.

The Old Hermit

Μάλιστα, στην ταινία ‘The Song Remains the Same’, ο Page μεταμορφώνεται σε ερημίτη.

Στοιχεία που -σε συνδυασμό με το ‘Stairway To Heaven’ που θα διαβάσετε στις ιστορίες των κομματιών παρακάτω- ενίσχυαν το occult στοιχείο του συγκροτήματος, έπλεκαν το πέπλο μυστηρίου γύρω από αυτό και πυροδοτούσαν ένα σωρό σενάρια συνωμοσιολογίας, ότι ο Page είχε πουλήσει την ψυχή του όπως ο προπάτορας των blues, Robert Johnson, και άλλα τέτοια σχετικά…

The Old Hermit

Οχτώ κομμάτια στο σύνολο φιγουράρουν στην tracklist του δίσκου. Οχτώ κομμάτια που μεγάλωσαν τους Zeppelin ακόμα πιο πολύ, τους έβαλαν σε κάθε σπίτι και τους έκαναν ταυτόσημο της rock. Ένα από αυτά ήταν ακόμα μεγαλύτερο από τον ίδιο τον πομπώδη δίσκο τους…

Επόμενη Σελίδα: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι