Search
Close this search box.
Ο μοναδικός τρόπος που ο Michael Jackson έγραφε μουσική

Ο μοναδικός τρόπος που ο Michael Jackson έγραφε μουσική

Ας θυμηθούμε την ασυνήθιστη διαδικασία που ακολουθούσε ο Michael Jackson για να παράγει μουσική και την ικανότητά του στο beatbox.
Michael Jackson
Michael Jackson

Αν έχεις ακούσει ποτέ το παρακάτω demo του ‘Beat It’, τότε θα ξέρεις την ασυνήθιστη διαδικασία που ακολουθούσε ο Michael Jackson όταν έγραφε τραγούδια χτίζοντας κάθε στοιχείο του κομματιού με τη φωνή του. Κάθε νότα, κάθε συγχορδίας και αρμονίας, ακόμα και το ρυθμό του beatboxing. Οι τέλειες αρμονίες θα σε συνεπάρουν:

Michael Jackson - Beat it (Demo)

Παρόλα αυτά, ο Michael Jackson δεν ήξερε ούτε να διαβάζει, ούτε να γράφει μουσική. Μπορούσε να παίξει λιγάκι κάποια μουσικά όργανα: keyboard, synthesizer, κιθάρα, ντραμς και κρουστά, αλλά όχι επαρκώς. Επισήμως, δεν έκανε κάποια εξάσκηση σύνθεσης, ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εξασκούνταν πιο σκληρά από κάθε άλλο καλλιτέχνη.

Όμως, όπως ο Mozart μπορούσε να ακούει ολόκληρες συμφωνίες στο κεφάλι του, ο Βασιλιάς της Ποπ συνειδητοποιούσε απόλυτα τα τραγούδια του, προτού αποτυπωθούν στο χαρτί. “Οι στίχοι, οι χορδές, οι συγχορδίες, όλα έρχονται εκείνη τη στιγμή σαν δώρο μέσα στο κεφάλι μου και έτσι τα ακούω”, είπε ο Jackson κατά τη διάρκεια της δικαστικής υπόθεσης του ‘Dangerous’, το 1994.

Μια ομάδα κορυφαίων μηχανικών και παραγωγών θα δούλευαν στα κομμάτια που είχε φέρει στο στούντιο, αλλά ακόμα και αυτοί έμειναν έκπληκτοι από την ιδιοφυΐα του. Ο Rob Hoffman, τεχνικός ήχου, περιγράφει την διαδικασία:

Ένα πρωί, ο Michael Jackson ήρθε με ένα τραγούδι που έγραφε όλη τη νύχτα. Φέραμε μια κιθάρα, και ο Michael τραγούδησε κάθε νότα, κάθε συγχορδίας.

“Εδώ είναι η πρώτη συγχορδία, η πρώτη νότα, η δεύτερη, η τρίτη. Εδώ είναι η πρώτη νότα της δεύτερης συγχορδίας, δεύτερη νότα, τρίτη νότα.” κλπ κλπ.

Στη συνέχεια, τον παρακολουθήσαμε να δίνει μια από τις πιο ειλικρινείς και βαθιές φωνητικές εμφανίσεις, live στο control room με ένα SM57 (μικρόφωνο).

Μας τραγουδούσε μια ολόκληρη συμφωνία χορδών, κάθε μέρος. Ο Steve Porcaro κάποτε μου είπε ότι είδε τον Michael Jackson να το κάνει αυτό με ένα έγχορδο.

Ήταν όλα στο κεφάλι του, η αρμονία και όλα. Μπορούσε στην πραγματικότητα να τραγουδήσει μια ολόκληρη συμφωνία σε μια συσκευή ηχογράφησης με μικρο-κασέτα, γεμάτη με στοπ και γεμίσματα.

Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις σχετικά με τον τρόπο που ο “Βασιλιάς της Ποπ” δημιουργούσε το έργο του, είναι το audio από την δικαστική διαμάχη του Jackson για το ‘Dangerous’. Ο συνθέτης Crystal Cartier τον μήνυσε για “κλοπή” και έτσι στο δικαστήριο ο Michael Jackson ρωτήθηκε για τη διαδικασία της συγγραφής του τραγουδιού. “Απλά τραγουδώ το μπάσο κομμάτι στη συσκευή ηχογράφησης. Παίρνω το μπάσο αυτό κομμάτι και προσθέτω τις συγχορδίες της μελωδίας και αυτό είναι που εμπνέει την μελωδία”, εξήγησε προτού ξεκινήσει το beatboxing στο δικαστήριο.

Michael Jackson and the Dangerous Court Case Deposition 1994 - Part 1/5

Για το ‘Billie Jean’ είπε: “Κοίτα, ακούς τέσσερα μπάσα κομμάτια μέσα στο τραγούδι, που κάνουν τέσσερις διαφορετικές προσωπικότητες, και αυτό είναι που του δίνει χαρακτήρα, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά.” Με αυτόν τον τρόπο έγραψε πολλά τραγούδια και, όπως είπε, συνήθιζε να δουλεύει σε πέντε κομμάτια κάθε φορά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, τότε αξίζει να ακούσετε το παραπάνω 10λεπτο βίντεο.

Ακόμα ένα παράδειγμα του Michael Jackson για την ικανότητά του στο beatbox, προκειμένου να μας δείξει πως δημιούργησε το ‘Tabloid Jankie’. Πρόκειται για μια συνέντευξη με την Diane Sawyer το 1995, που δύσκολα θα πιστέψεις ότι ο ήχος προέρχεται από άνθρωπο και όχι μηχανή:

Michael Jackson - Beatboxing Tabloid Junkie

Φυσικά, δεν χρειάζεται να ασχολείσαι επισήμως με την μουσική για να είσαι ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης. Ο Paul McCartney πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, χωρίς να γνωρίζει μουσική σημειογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι μουσικοί ανακάλυψαν εφευρετικές μεθόδους ώστε να γράψουν τραγούδια, χωρίς να είναι απαραίτητα καλοί στο να καταγράψουν τις συγχορδίες, ή απλά το χάρηκαν μη ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο. Ο John Lennon συγκέντρωσε 10 άτομα με διαφορετικά ηχητικά ακούσματα και τελικά δημιούργησε το τραγούδι ‘Revolution 9’.

Επίσης, το Idioteque’ των Radiohead δημιουργήθηκε από ένα ηχογραφημένο απόσπασμα που έδωσε ο Jonny Greenwood στον Thom Yorke (ο Greenwood είναι ο μόνος “εκπαιδευμένος” μουσικός στο γκρουπ). “Υπήρχε ένα απόσπασμα περίπου 40”, περίπου στη μέση, που ήταν πολύ ιδιοφυές, το έκοψα και αυτό ήταν”, εξηγεί ο Yorke.

Ο Michael Jackson δημιούργησε μερικούς από τους καλύτερους ύμνους της ποπ. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να γράψει κάποιο τραγούδι του, θα ξέρει ότι είναι πραγματικά δύσκολο. Η ικανότητα του Jackson να δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο, ήταν πραγματικά ένα ανεπανάληπτο χάρισμα που του δόθηκε.

Πηγή: Nme

Ο Michael Jackson δολοφονήθηκε σύμφωνα με την κόρη του

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!