Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων

ZZ Top

Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Billy Gibbons, την περίοδο που έψαχνε όνομα για το συγκρότημα, διέμενε σε ένα διαμέρισμα που ήταν γεμάτο αφίσες και φυλλάδια από συναυλίες του Z.Z. Hill και του B.B. King. Παίζοντας με αυτά τα ονόματα, τελικά κατέληξε στο ZZ Top το οποίο έκτοτε συνοδεύει τα διασημότερα μούσια της ροκ.

ZZ Top: Όταν τα διασημότερα μούσια της rock συστήθηκαν στον μουσικό κόσμο


Radiohead

Όπως γνωρίζουν αρκετοί φίλοι της μπάντας, οι Radiohead κυκλοφορούσαν με το όνομα “On a Friday” στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της επόμενης. Όταν όμως υπέγραψαν στην Parlophone το ’91, τους ζητήθηκε να βρουν ένα ολοκαίνουριο όνομα για τα άλμπουμ που θα κυκλοφορούσαν. Ακούγοντας έναν δίσκο του 1986, το True Stories’ των Talking Heads και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι ‘Radio Head’, αποφάσισαν να βαφτίσουν έτσι το συγκρότημα, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ήταν το λιγότερο ενοχλητικό κομμάτι του δίσκου…

Βουτιά στον κόσμο του Thom Yorke


Pink Floyd

Το θρυλικό γκρουπ έπαιζε με το όνομα “Tea Set” στα πρώτα του βήματα και η μετάβασή στο ομολογουμένως καλύτερο “Pink Floyd” οφείλεται σε μία έμπνευση του Syd Barrett να ενώσει τα ονόματα δύο blues καλλιτεχνών: του Pink Anderson και του Floyd Council. Μάλιστα, η αρχική μορφή του νέου ονόματος ήταν “The Pink Floyd Sound”, με το “the” να ακολουθεί για αρκετά χρόνια τους Pink Floyd πριν εγκαταλειφθεί εντελώς.


System of a Down

Το “System of a Down” προέρχεται από τον τίτλο ενός ποιήματος του Daron Malakian με τίτλο “Victims of a Down” – μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στα Αγγλικά, εδώ. Η αλλαγή στην πρώτη λέξη που έκανε η μπάντα, απλώς έγινε για να τους τοποθετήσει αλφαβητικά πιο κοντά στους αγαπημένους τους Slayer.

Ο Serj Tankian είναι πολλά περισσότερα από τραγουδιστής των System of a Down


The Beatles

Και τα τέσσερα μέλη του κουαρτέτου από το Liverpool ήταν fans του πρωτεργάτη του rock ‘n’ roll, Buddy Holly, γι’ αυτό και στα πρώτα τους shows διασκεύαζαν τραγούδια του, ενώ πολύ αργότερα ο Paul McCartney απέκτησε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του καταλόγου του. Το «The Beetles» (σκαθάρια) γεννήθηκε από την επιρροή του μουσικού σχήματος του ειδώλου τους που δεν ήταν άλλο από το «The Crickets» (γρύλοι), με το τελικό «The Beatles» να υποδηλώνει τον ρυθμό (beat) της νεοσύστατης τότε μπάντας.

Όταν ο Paul McCartney σταμάτησε τη βροχή…

Δείτε εδώ και το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας:

Part II: Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων