Όλα όσα ζήσαμε στο Street Mode Festival 2022
Το μεγαλύτερο festival της Θεσσαλονίκης επέστρεψε. Πιο θορυβώδες, παθιασμένο και διψασμένο από ποτέ.
Το 3ήμερο 23 – 24 – 25, όσοι βρεθήκαμε στο Sonik Arena γίναμε μάρτυρες μιας άκρως χορταστικής συναυλιακής εμπειρίας, όπου η αφρόκρεμα της ελληνικής (και όχι μόνο) rock και hip-hop σκηνής απέδωσε φόρο τιμής στην street κουλτούρα της πόλης, η οποία ανταπέδωσε με λαϊκό προσκύνημα.
Μετά από 3 χρόνια αναμονής, η επιστροφή στην κανονικότητα επισφραγίστηκε και επίσημα από ένα κύμα ενθουσιασμού το οποίο κατέκλυσε το Street Mode Festival 2022, με εξαιρετικών προδιαγραφών live acts και την ανταπόκριση να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.
Τρεις σκηνές (Street Stage, Mode Stage και το εσωτερικό Sonik Stage), ένας προσφάτως διαμορφωμένος και ανακαινισμένος χώρος, δεκάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο καθώς και άφθονη μπύρα συνέθεσαν έναν εκρηκτικό κράμα – γιορτή για τους απανταχού outsiders της πόλης, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν ούτε από την άγνωστη γι’ αυτούς μέχρι πρόσφατα τοποθεσία ούτε από το κρύο που δειλά δειλά έκανε την εμφάνισή του από μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και μετά.
Η προσέλευση ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Street Mode Festival 2022, όπου το κοινό μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να απολαύσει street art και action sports καθ’ όλη τη διάρκεια του 3ημέρου.
Τo grafity φυσικά και είχε την τιμητική του, με 45 writers από όλο τον κόσμο να συναγωνίζονται στα πλαίσια του Μeeting of Styles, ενώ παράλληλα κόσμησαν με τις δημιουργίες τους τον εξωτερικό χώρο του Sonik Arena, το οποίο αισθητικά παραδόθηκε με το πέρας του festival πιο πολύχρωμο και πιο ζωντανό.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο 3D Painting που λάμβανε χώρα από την Action Aid στα πλαίσια ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή.
Το Sonik Games επίσης προσέθεσε έτι περισσότερο στην urban ατμόσφαιρα που βήμα βήμα διαμορφώνονταν, με τον BMX contest να εντυπωσιάζει τους θεατές που γίναν κοινωνοί μίας μοναδικής επίδειξης από τους κορυφαίους αναβάτες BMX του ελληνικού γίγνεσθαι.
Επιπλέον, το μενού κάθε ημέρας περιλάμβανε χορευτικές επιδείξεις με καλλιτέχνες και συλλόγους από κάθε σημείο της Ελλάδας. Διαγωνισμοί break dance και street dance shows λαμβάνανε χώρα σε άλλα stage παράλληλα με τα μουσικά τεκταινόμενα, συμπληρώνοντας άρτια το όλο κλίμα και διαμορφώνοντας ρυθμικά μία πληρέστατη οπτικοακουστική εμπειρία.
Μουσικά, το αυτιά μας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επήρεια της συναυλιακής μέθης που βιώσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Το Street Mode Festival αποτελεί καλλιτεχνικό καμάρι για την νύμφη του Θερμαϊκού και η απουσία του έγινε παραπάνω από αισθητή τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Μπορείτε επομένως να μαντέψετε ποιες ήταν οι εντυπώσεις του πεινασμένου για μουσικά δρώμενα κοινού, το οποίο άδραξε μέχρι και την τελευταία σταγόνα ζωντανού performance, ξενυχτώντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η αρχή έγινε την Παρασκευή, όπου ξεχώρισαν οι φερέλπιδες Chipper, οι διαχρονικοί Bad Movies με την αστείρευτη punk αύρα τους, οι πάντα συνεπείς Naxatras, ο καταιγιστικός Βέβηλος, για να έρθουν να απογειώσουν τη βραδιά οι αγαπημένοι Villagers of Ioannina City που μοιάζουν να βρίσκονται στο peak της πορείας τους.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους Αμερικανούς Fun Lovin’ Criminals οι οποίοι εντυπωσίασαν με τον ηχητικό τους πλουραλισμό καθώς και στους Fundracar που επιφύλασσαν ένα εκρηκτικό φινάλε παρά το περασμένο της ώρας.
To Σάββατο αποτέλεσε αναμφίβολα την πιο επιτυχημένη μέρα του festival, με το Sonik Arena να βυθίζεται από την προσέλευση των Θεσσαλονικέων, γεγονός αναμενόμενο αναλογιζόμενοι την βαρύτητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στην συγκεκριμένη ημέρα.
Επαναστατική διάθεση από νωρίς με τους ευρηματικούς Social Waste να μας παρασέρνουν στο εμβληματικό rap της Μεσογείου, δίνοντας την σκυτάλη στους Professional Sinerz και τον Κόμη Χ για να ταξιδέψουν τους μεγαλύτερους εξ ημών σε λησμονημένα εφηβικά μονοπάτια.
Οι Σουηδοί Perkele απέδειξαν ότι το fan base τους στην χώρα μας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, γκρεμίζοντας το Mode Stage με την εμφάνισή τους, για να πιάσουν στην συνέχεια δουλεία οι στυλοβάτες της αγγλόφωνης ελληνικής rock, 1000mods και Vodka Juniors, που δικαίωσαν τις προσδοκίες, βάζοντας φωτιά στο ακροατήριο και κάνοντας τα mosh pit να μοιάζουν πιο έκρυθμα από ποτέ.
Ταυτόχρονα, στο Street Stage οι ωμές ρίμες και το χορταστικό show των Βήτα Πεις, αποδείκνυαν γιατί έχουν μερικούς από τους πιο φανατικούς οπαδούς της ελληνικής μουσικής σκηνής
Κερασάκι στην τούρτα; Ο local hero Γιάννης Αγγελάκας με τους 100°C, οι οποίοι έκλεισαν την βραδιά με παλιές και νέες επιτυχίες, βγαλμένες απ’ τα σπάργανα της πόλης.
H Κυριακή ξεκίνησε ελαφρώς πιο υποτονικά, με την μελαγχολία για την επικείμενη αυλαία να είναι παραπάνω από εμφανής.
Bloody Hawk και Κοινοί Θνητοί ωστόσο ζέσταναν και με το παραπάνω το κλίμα, για να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω στις 21.00 οι πάντα ενθουσιώδεις και με reggae-ska διάθεση Locomondo.
Panx Romana και Planet of Zeus ισοπέδωσαν το Sonik Stage σε μία μυσταγωγία του σκληρού ήχου, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί Delinquent Habits, δικαίωσαν τις προσδοκίες με τις latin rap μελωδίες τους να ταξιδεύουν το πιστό κοινό που τους αποθέωνε.
Ο θρυλικός Παύλος Παυλίδης με τους Hotel Alaska επίσης, αν και λιγομίλητος, ανταπέδωσε την αγάπη των παρευρισκόμενων, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του με τα Ξύλινα Σπαθιά, για να κλείσουν τον χορό οι ντόπιοι Baildsa, προσφέροντας καθαρή gypsy punk, μπολιασμένη με μπόλικη σαλονικιώτικη τρέλα.
Στα αρνητικά, αξίζει να σταθούμε στα σκαμπανεβάσματα της ποιότητας του ήχου στο εσωτερικό Sonik Stage, καθώς και στο πεζοδρόμιο κατά μήκος του κεντρικού δρόμου δίπλα στο Sonik Arena, το οποίο ήταν από πολύ στενό έως ανύπαρκτο, καθιστώντας σε διαστήματα συνωστισμού, ιδιαίτερα επικίνδυνη την πρόσβαση στον συναυλιακό χώρο.
Ωστόσο, τα συναισθήματα και ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος, που τα όποια μικροπροβλήματα δεν αρκούσαν για να επισκιάσουν την συνολική εμπειρία και τα ερεθίσματα που αποκομίσαμε αυτές τις 3 ημέρες.
Με λίγα λόγια, πανζουρλισμός.
Μία γιορτή της street κουλτούρας, ένας φόρος τιμής στην διαφορετικότητα, μια τεράστια αγκαλιά που χώρεσε κάθε λογής πρόσωπο.
Ένα τεράστιο μωσαϊκό ανθρώπων και στιγμών, με συνδετική ουσία την τέχνη και την αποδοχή.
Μία καθιερωμένη στιγμή του χρόνου, που ευχόμαστε να μην μας ξαναλείψει τόσο πολύ.
Αυτό ήταν το Street Mode Festival 2022 και αυτή είναι η Θεσσαλονίκη.
Κλείνουμε ευγνώμονες για τις εικόνες που ζήσαμε και την ίδια γλυκιά προσμονή για τα φεστιβάλ που θα ακολουθήσουν.
Είστε μαζί μας;