Search
Close this search box.
Συνέντευξη με τις μπάντες του Prog Over Athens (Need, POEM, Tardive Dyskinesia)

Συνέντευξη με τις μπάντες του Prog Over Athens (Need, POEM, Tardive Dyskinesia)

Need, POEM και Tardive Dyskinesia μίλησαν μαζί μας ενόψει του Prog Over Athens.
Prog Over Athens: Poem, Need, Tardive Dyskinesia
Prog Over Athens: Poem, Need, Tardive Dyskinesia

Η 8η Δεκεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει ημερομηνία-ορόσημο στην ελληνική «προοδευτική» μουσική σκηνή, καθώς οι Need, οι POEM και οι Tardive Dyskinesia θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο live των τελευταίων χρόνων με κατ’ εξοχήν ελληνικό χρώμα.

Τα τρία αυτά συγκροτήματα αποτελούν τους πυλώνες της σύγχρονης progressive μουσικής σκηνής της χώρας μας εδώ και μία δεκαετία, με τους Need και τους Tardive Dyskinesia να είναι ενεργοί από το 2004 και τους POEM από το 2006. Τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη γενικότερη άνθιση του σκληρού ήχου στην Ελλάδα, τα τρία αυτά συγκροτήματα «απογειώθηκαν», ξεφεύγοντας από τα όρια της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας, κυκλοφορώντας δίσκους που χαιρετίζονται ως σημαντικά έργα εντός και εκτός συνόρων (τα Orvam:a song for home’ (2014) και Hegaiamas:a song for freedom’ (2017) από τους Need, το Harmonic Confusion’ (2016) των Tardive Dyskinesia και το Skein Syndrome’ (2016) των POEM), αλλά και δίνοντας συναυλίες δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του είδους.


Prog Over Athens:
Poem, Need και Tardive Dyskinesia, σε ένα μοναδικό live


Πλέον ήρθε η στιγμή για τα τρία αυτά συγκροτήματα να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος και να συμπράξουν σε μία μοναδική συναυλία στο Piraeus 117 Academy, υπενθυμίζοντας πως, σε μία περίοδο που πολλά από τα progressive metal σύμβολα καταρρέουν, υπάρχει άφθονο υλικό για να διατηρήσει το είδος στο προσκήνιο…

Σε μία προσπάθεια να εκτονώσουμε δημιουργικά την ανυπομονησία για το μεγαλύτερο εγχώριο live της χρονιάς (και όχι μόνο…) μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές της επερχόμενης βραδιάς, μάθαμε τις προτιμήσεις τους, ορισμένα από τα ακούσματά τους, συζητήσαμε για τις στιγμές-ορόσημα στην καριέρα τους, ενώ ενημερωθήκαμε και για μερικά από τα μελλοντικά τους πλάνα:


StraightOnMusic: Γεια σας παιδιά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας φιλοξενούμε εδώ στο StraightOnMusic! Aς ξεκινήσουμε από τα βασικά: Κατά την μουσική σας αντίληψη και νοοτροπία, προοδευτικό metal σημαίνει περισσότερο Tool και Mastodon ή Meshuggah και Gojira;

Need (Jon V.): Στο δικό μου μυαλό όλες οι μπάντες που ανέφερες είναι εξίσου prog, προοδευτικές με την έννοια ότι πάντα προσπαθούσαν κ προσπαθούν να εξελίξουν τη μουσική τους μη μένοντας σε στεγανά και σε γνωστές συνταγές επιτυχίας. Αυτός είναι ο ορισμός του prog στο δικό μου το κεφάλι τουλάχιστον.

POEM (Λώρενς Ζέρβας):  Δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης. Είναι τέσσερα τεράστια ονόματα που το καθένα με τον ήχο του και τις απίστευτες ιδιαιτερότητές του, επηρέασε και διαμόρφωσε ριζικά τη μουσική σκηνή.

Tardive Dyskinesia (Steve): Και οι δυο συνδυασμοί αποτελούν ορόσημο στο progressive metal και η κάθε μπάντα από αυτές έχει συμβάλει με διαφορετικό και μοναδικό τρόπο ταυτόχρονα. Προφανώς είμαστε επηρεασμένοι και από τις 4 μπάντες, από άλλες λιγότερο από άλλες περισσότερο.


StraightOnMusic: Με αφορμή την τουλάχιστον ιδιότυπη συνεργασία των Tardive Dyskinesia με τον ράπερ Αρτέμη (καθώς και την προσθήκη ήχων σαξόφωνου από τους τελευταίους στο κομμάτι ‘Savior Complex’), θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε εάν θα επιδιώκατε ποτέ «εξω-genre-ικές» συνεργασίες ή/και ασυνήθιστες ενορχηστρώσεις που ενδεχομένως να ανασηκώσουν βλέφαρα στα fanbase σας;

Need (Jon V.): Οτιδήποτε σε εκφράζει και πάει την τέχνη σου ένα μικρό βηματάκι παραπέρα θα έπρεπε τουλάχιστον να μπαίνει στη διαδικασία της δοκιμής και του πειραματισμού. Προσωπικά επικροτώ τη συνεργασία των TD με τον Αρτέμη γιατί δοκίμασαν κάτι νέο το οποίο ήταν τόσο TD όσο ήταν και Αρτέμης. Εξαιρετική αναλογία. Εμείς σαν Need πάντα είμαστε ανοιχτοί σε πειραματισμούς κάθε είδους αν νιώσουμε ότι εξυπηρετούν το επόμενο βήμα της μπάντας.

POEM (Λώρενς Ζέρβας): Δεν γράφουμε μουσική σκεφτόμενοι ότι πρέπει αναγκαστικά να παραμένουμε κολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή ότι πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθούμε τους κανόνες που υποτίθεται ότι διέπουν το progressive metal. Είμαστε ανοιχτοί στα πάντα, οδηγούμαστε εκεί που μας πηγαίνει η έμπνευσή μας και πηγαίνουμε εκεί που μας πηγαίνουν τα κομμάτια.

Tardive Dyskinesia (Steve): Ποτέ δεν έχουμε κάνει κάποια κίνηση σαν μπάντα με σκοπό να τραβήξουμε τα βλέμματα πάνω μας, απλώς μας αρέσει να μην κάνουμε το ίδιο πράμα συνέχεια και να είμαστε βαρετοί εμείς για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Τώρα αν οι μουσικοί μας πειραματισμοί αρέσουν και στον κόσμο, αυτό ονομάζεται «επιτυχία» και είναι το κίνητρο μας για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Επίσης να επισημάνω ότι σαξόφωνο πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο μας δίσκο ‘Static Apathy In Fast Forward’, στο κομμάτι ‘Indicator’.


StraightOnMusic: Δεδομένου του ότι σαν είδος, το prog ανέκαθεν είχε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ολίγον τι παραγκωνισμένο τον ρόλο του τραγουδιστή/frontman, μέσα στη γενικότερη απουσία αξιοσημείωτων χροιών στον χώρο, ποια είναι η γενικότερη γνώμη σας για το καλλιτεχνικό potential που (θα μπορούσε να) έχει το συγκεκριμένο πόστο; Ή σκοπεύετε να το περιορίσετε σε μια κάποια μελλοντική στιχουργία κάποιου (επόμενου) concept album;

Need (Jon V.): Εδώ θα διαφωνήσω βασικά καθ’ ότι το prog με την ευρύτερη έννοια της λέξης είχε πάντα αρκετές ιδιαίτερες φωνές/χροιές, είτε μιλάμε για το «παραδοσιακό» prog metal (Fates Warning, Queensrÿche), για τη μετεξέλιξη αυτού (Symphony X) είτε για το «alternative» prog (Tool, Katatonia, Dredg). Εμείς αντιμετωπίζουμε τη φωνή σαν ένα extra συστατικό στη συνταγή του κάθε τραγουδιού ή album και προσπαθούμε να της δώσουμε το ρόλο και το χρόνο που θα εξυπηρετήσει καλύτερα την ουσία και τη μουσική.

POEM (Λώρενς Ζέρβας): Μάλλον είμαστε από τις εξαιρέσεις εάν θεωρηθεί ότι αυτή η άποψη είναι ακριβής. Έχουμε στην ομάδα μας μία από τις πιο σπουδαίες φωνές στο είδος μας και όχι μόνο και κάθε άλλο παρά παραγκωνισμένο θα μπορούσαμε να τον έχουμε. Τα φωνητικά του Γιώργου Προκοπίου είναι ένα πολύ σπουδαίο όργανο στους Poem και το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο.

Tardive Dyskinesia (Steve): Σίγουρα υπάρχει αυτή η τάση αφού το prog βασίζεται κυρίως στην μουσική σύνθεση και εκτέλεση των κομματιών από ένα (άρτιο συνήθως) σύνολο μουσικών και δεν είναι «vocal driven» όπως για παράδειγμα η pop ή ακόμα και η rock μουσική σε μερικές περιπτώσεις. Φυσικά όμως υπάρχουν prog μπάντες που βασίζονται πολύ στην καλή χροιά του τραγουδιστή και το πλασάρουν σαν χαρακτηριστικό τους γνώρισμα… Mόνο ως θετικό το βλέπω αυτό, ειδικά αν σκεφτείς ότι ο όρος prog από μόνος του σου ανοίγει τους ορίζοντες για πειραματισμό. Για εμάς η φωνή είναι ένα ακόμα όργανο στην μπάντα και όχι κάτι το όποιο τοποθετούμε μπροστά και η μουσική το συνοδεύει, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως χάνει την σημασία της ή την σημαντικότητά της.


StraightOnMusic: Ποιο σημείο της καριέρας σας θα λέγατε ότι είναι το ορόσημο-«βήμα παραπάνω»; Μετράτε αρκετά χρόνια στον χώρο και όμως πρόσφατα επεκταθήκατε σε ευρύτερο κοινό.

Need (Jon V.): Υπάρχουν αρκετά μικρά «μαξιλαράκια» που θεωρούμε σημαντικούς σταθμούς ανά τα χρόνια όπως το πρώτο μας ευρωπαικό tour το 2010, το live μας με στο Sonishpere με headliners τους Iron Maiden το 2011 και η πρώτη μας επίσκεψη στην Αμερική το 2014 για το ιστορικό ProgPower USA festival αλλά το βήμα παραπάνω για εμάς έγινε με την κυκλοφορία του τελευταίου μας album ‘Hegaiamas: a song for freedom’ στις αρχές της χρονιάς. Η ώθηση που μας έδωσε η ανταπόκριση σε αυτό το δίσκο μεγένθυνε την προσοχή προς εμάς και τα ακροατήρια στην εγχώρια σκηνή αλλά και μας άνοιξε το δρόμο για τις δυο μεγάλες φετινές μας περιοδείες (έννα μήνα στην Αμερική και έναν μήνα στην Ευρώπη). Και απ’ όσο δείχνουν τα πράγματα έχει αρκετό «ψωμί» ακόμα…

POEM (Λώρενς Ζέρβας): Πιθανόν η συμμετοχή μας στο Rockstadt Extreme Fest στη Ρουμανία το 2014. Έχοντας περάσει μία περίοδο ύφεσης λόγω αλλαγών στο line up, το 2014, έχοντας πλέον γυναίκα στα ηνία της οργάνωσης, ξεκινήσαμε να αναζητούμε το τι μπορούμε να διεκδικήσουμε από το κοινό εκτός συνόρων. Είδαμε ότι υπάρχει χώρος, πιστέψαμε σε αυτό κι έκτοτε προσπαθούμε να κερδίσουμε το κομμάτι που μας αναλογεί και κάτι παραπάνω.

Tardive Dyskinesia (Steve): Η πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία της μπάντας το 2010 με τους Pro-Pain σε μια περίοδο που ελάχιστες ελληνικές μπάντες έβγαιναν στο εξωτερικό, αν εξαιρέσεις 2-3, σίγουρα ήταν ορόσημο για τη πορεία της μπάντας! Αν και θεωρώ ότι οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις μας στα μεγαλύτερα Prog festival της Ευρώπης (Euroblast, Tech-Fest) σε συνδυασμό με το τελευταίο μας άλμπουμ, ‘Harmonic Confusion’, μας έχουν φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό, αν κρίνουμε από τον θαυμασμό και την στήριξη που έχουμε εισπράξει από τους οπαδούς της μπάντας και από τα media.


StraightOnMusic: Απαριθμήστε μας 5 δίσκους που θα έπρεπε όλοι να έχουν στη δισκοθήκη τους, καθώς και το πώς αυτοί έχουν επηρεάσει τον ήχο σας.

Need (Jon V.): Πολύ δύσκολη ερώτηση αλλά αν θα επέλεγα στα γρήγορα έναν συνδυασμό κορυφαίων δίσκων και σημαντικών για τον ήχο μας θα έλεγα Metallica – ‘Master of Puppets’ (από κάπου αρχίζουν όλοι και όλα, τολμώ να πω ότι θα τον χαρακτήριζα μέχρι και prog τον δίσκο αν έβγαινε σήμερα), Fates Warning – ‘A Pleasant Shade of Grey’ (επιτομή σκοτεινού progressive metal, στίχων, ατμόσφαιρας), Dream Theater – ‘Metropolis pt.2: Scenes From a Memory’ (μεγάλη μας επιρροή στον καλύτερό τους δίσκο κατ’ εμέ), Tool – ‘Lateralus’ (απαύγασμα σύνθεσης, παραγωγής, αισθητικής) και Rush – ‘Counterparts’ (ο αγαπημένος μου rock δίσκος γενικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να τον έχουν όλοι στη δισκοθήκη τους χωρίς παραπάνω επεξήγηση).

POEM (Λώρενς Ζέρβας): Πολύ δύσκολο να επιλεχθούν μόνο 5. Ας προσπαθήσουμε λέγοντας χωρίς σειρά προτεραιότητας κι είδους, ό,τι μας έρχεται αυθόρμητα κατά νου για αυτήν την περίοδο…
1. Tool – ‘10.000 Days’ (Οι Tool απλά γίνονται(αν) καλύτεροι με κάθε δίσκο. Σίγουρα παρότι βγήκε σχετικά πρόσφατα, αδιαμφισβήτητα ριζώθηκε στο υποσυνείδητο κι επηρεάζει μουσικά)
2. Pink Floyd – ‘Animals’ (Με το Οργουελικό του υπόβαθρο και τις δαιδαλώδεις συνθέσεις του, σε ταξιδεύει νοητικά σε ένα παράλληλο σύμπαν.)
3. Miles Davis – ‘Bitches Brew’ (Στον Davis και δη στον συγκεκριμένο δίσκο, «χρωστάει» όλη η σύγχρονη μουσική. Ριζοσπαστικός αρμονικά, με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και τη μουσικότητα, αλλά και παραγωγικά πρωτοποριακός, με αυτόν τον δίσκο ίσως έθεσε νέα στάνταρ κι άνοιξε ακόμη περισσότερο τον δρόμο στον άφοβο πειραματισμό.)
4. Black Sabbath – ‘Black Sabbath’ (Επειδή δεν υπάρχει κιθαριστικό riff που να μην έχει έστω και λίγο Sabbath μέσα του)
5. Rage Against the Machine – ‘Rage Against the Machine’ (Από τους δίσκους που φυσικά όταν βγήκε προκάλεσε σάλο με το άρτια εκτελεσμένο cross-over του, αλλά ακόμα και 25 χρόνια μετά καταφέρνει να ακούγεται φρέσκος κι επίκαιρος.)

Tardive Dyskinesia (Steve): Είναι λίγο άδικο να αφήσουμε έξω από την λίστα αγαπημένες μπάντες και δίσκους που έχουν σημαδέψει την ζωή μας και την εξέλιξη μας σαν μουσικούς, αλλά θα πω 5 άλμπουμ που πιστεύω ότι όντως έχουν επηρεάσει τον ήχο της μπάντας χωρίς να μπορώ να το αναλύσω περαιτέρω:
Metallica – ‘Master Of Puppets’
Pantera – ‘Cowboys From Hell’
Dream Theater –‘Metropolis pt.2: Scenes From a Memory’
Gojira – ‘From Mars To Sirius’
Mastodon – ‘Crack the Skye’


StraightOnMusic: Πείτε μας δυο λόγια για τα μελλοντικά σας σχέδια (κυκλοφορία κάποιου δίσκου, αν δουλεύετε ήδη πάνω σε αυτό, περιοδείες, κλπ).

Need (Jon V.): Όπως είπα πιο πάνω ο κύκλος του ‘Hegaiamas’ δείχνει να έχει πολύ δρόμο ακόμα. Αυτή τη στιγμή πέρα από το Prog Over Athens έχουμε ανακοινώσει για το 2018 την εμφάνισή μας στο SoundArt festival στη Ρουμανία και στην 20ή επέτειο του ProgPower Europe στην Ολλανδία κι έχουμε στα σκαριά και μια βαλκανική περιοδεία για το φθινόπωρο. Παρόλα αυτά, ήδη δουλεύουμε πάνω σε ιδέες για το επόμενο album μας, πράγμα που θα συνεχίσουμε να κάνουμε λογικά και όλο το επόμενο έτος. Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και τα λέμε στις 8 Δεκέμβρη στο Piraeus Academy!

POEM (Λώρενς Ζέρβας): Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο studio, γράφουμε το νέο μας cd το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 23 Φεβρουαρίου 2018. Την ίδια μέρα θα ξεκινάει και η νέα ευρωπαϊκή μας περιοδεία παρέα με τους Αυστραλούς Damnations Day και θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες!

Tardive Dyskinesia (Steve): Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με αυτό το live στις 8 Δεκέμβρη γιορτάζουμε και την κυκλοφορία του ‘Harmonic Confusion’ σε διπλό βινύλιο (2LP) από την Ikaros Records, έναν χρόνο μετά από την κυκλοφορία του CD! Ποτέ δεν σταματάμε να συνθέτουμε μουσική. Απλά ψάχνουμε την κατάλληλη στιγμή που θα έχουμε την δυνατότητα για να ενώσουμε τις ιδέες μας και να υλοποιήσουμε ένα ακόμα άλμπουμ.

StraightOnMusic: Σας ευχαριστούμε πολύ. Τα λέμε στο Prog Over Athens!


Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκροτήματα:

Need
Website | Facebook Page | Bandcamp

Need - Hegaiamas: a song for freedom [Full Album-2017]

POEM
Website | Facebook Page | Bandcamp

Playlist: Skein Syndrome (2016)

Tardive Dyskinesia
Facebook Page | Bandcamp

TARDIVE DYSKINESIA // HARMONIC CONFUSION (Full Album)

Η συνέντευξη έγινε από τον Νίκο Ντούνη και Δημήτρη Μάστορη.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!