More
  Αρχική Ειδήσεις Οι δίσκοι που έστειλε στο διάστημα η NASA

  Οι δίσκοι που έστειλε στο διάστημα η NASA

  NASA, 1977:

  – Με τις κλασικές μουσικές που βάλαμε θα μας περάσουν για τίποτα ξενέρωτους οι εξωγήινοι! Λες να χώσουμε και κάνα disco ή καμιά groovιά μπας και γουστάρουν;

  – Και δε βάζουμε… Χώσε άφοβα αδερφέ. Βάλε και αυτό το καινούριο των Bee Gees. Ωραίο κομματάκι και θα παίξει πολύ εδώ στη Γη!

  Εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο αλλά αυτό το σενάριο δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 1977 η NASA εκτόξευσε δύο Voyager διαστημόπλοια στο διάστημα, τα οποία έφεραν επιχρυσωμένους δίσκους με ηχητικά «κολάζ», παρουσιάζοντας την ποικίλη κουλτούρα, φύση και βιομηχανία του πλανήτη Γη, μαζί μάλιστα με 118 φωτογραφίες.

  Στους ήχους αυτού του… διαστρικού χαιρετισμού, συμπεριλήφθηκε φυσικά και αρκετή μουσική, από Bach μέχρι Chuck Berry, ήχοι από μηχανήματα της βιομηχανίας και από εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά και μηνύματα σε διάφορες γλώσσες!

  Στο «τιμόνι» του Golden Record project, όπως αυτό ονομάστηκε, ήταν ο συγγραφέας και αστροφυσικός Carl Sagan, ο οποίος ηγήθηκε αυτής της αισιόδοξης προσπάθειας επικοινωνίας με την εξωγήινη ζωή.

  Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι δίσκοι αυτοί βρίσκονται ακόμα σε τροχιά (Ερώτηση: Τα γατάκια της NASA, έβαλαν μέσα στο πακέτο και ένα πικάπ για να παίξουν τους δίσκους οι εξωγήινοι;) με την εξής επιγραφή ‘To the makers of music – all worlds, all times’ (‘Στους δημιουργούς μουσικής – σε όλους τους κόσμους, σε όλες τις εποχές’).

  Ο ραδιοφωνικός σταθμός BBC Radio 3 όμως, συγκέντρωσε ορισμένους από αυτούς τους διαφορετικούς ήχους σε μία ψηφιακή playlist, την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ.

  Θα ακούσετε αρκετή κλασσική, τζαζ και μπλουζ μουσική από καλλιτέχνες όπως τους Blind Willie Johnson, Igor Stravinsky, Sebastian Bach, αλλά και τον Chuck Berry στο κλασικό κομμάτι της rock ‘n’ roll, ‘Johnny B. Goode’, ενώ οι επιστήμονες της NASA συμπεριέλαβαν ακόμα και τραγούδια των Αβορίγινων, των ιθαγενών δηλαδή πληθυσμών της Αυστραλίας. Επίσης, περιλαμβάνονται χαιρετισμοί σε 55 διαφορετικές γλώσσες του κόσμου αλλά και ήχοι από τη φύση και το χώρο της βιομηχανίας, όπως προείπαμε.

  To ηχητικό ντοκουμέντο ξεκινάει με ένα χαιρετισμό/εισαγωγή από τον τότε γενικό γραμματέα των Ηνωμενων Εθνών, Kurt Waldheim:

  Ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μία οργάνωση που αποτελείται από 147 μέλη που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλους τους κατοίκους του πλανήτη Γη, στέλνω τους χαιρετισμούς μου εκ μέρος των ανθρώπων του πλανήτη μας.

  Κάνουμε ένα βήμα πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, στο σύμπαν, αναζητώντας μόνο ειρήνη και φιλία – για να διδάξουμε εάν μας ζητηθεί και να μάθουμε εάν είμαστε τυχεροί.

  Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο πλανήτης μας και όλοι οι κάτοικοί του, είμαστε ένα μόνο μικρό κομμάτι του αχανούς σύμπαντος που μας περιβάλλει και με ταπεινότητα και ελπίδα κάνουμε αυτό το βήμα.


  Όταν τα solo των Pink Floyd συνάντησαν τον σταθμό της NASA! (vids)

  Το πρώτο metal κομμάτι που έπαιξε στο διάστημα

  Το περίφημο mixtape για εξωγήινους της NASA αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα!


  1977 nasa golden record project
  1977 – Το Golden Record project της NASA.