1/8/1981: Το πρώτο heavy metal clip στον αέρα του MTV

Iron Maiden

1 Αυγούστου του 1981 και το MTV εκπέμπει για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν η απαρχή ενός τηλεοπτικού σταθμού που έκτοτε θα γινόταν συνώνυμο αλλά και θα διαμόρφωνε σταδιακά τα μουσικά γούστα της Αμερικής, προβάλλοντας σε μια γιγαντιαία αγορά συγκροτήματα και διαμορφώνοντας τάσεις.

Τα χρόνια πέρασαν και το κανάλι ρίζωσε για τα καλά.

Ήταν αυτό που θα προέβαλλε μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τα promo singles συγκροτημάτων που σημάδεψαν τη μουσική, με το κοινό να αδημονεί να δει για πρώτη φορά στον αέρα ένα music video της αγαπημένης του μπάντας από κάποια επικείμενη κυκλοφορία της.

Και μπορεί εν έτη 2018 αυτά να φαίνονται παρωχημένα και μερικές φορές γραφικά, αλλά θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς την τεράστια δύναμη της τηλεόρασης τότε.

Απλά σκεφτείτε να είσαι πιτσιρικάς και να βλέπεις για πρώτη φορά το video clip του ‘One’ των Metallica, να ζεις εν τη γενέσει τους τα φαινόμενα Guns N’ Roses και Nirvana, και πολλών-πολλών άλλων συγκροτημάτων.

1 Αυγούστου του 1981 λοιπόν, και το πρώτο μουσικό video που έπαιξε ζωντανά το δίκτυο, ήταν το ‘Video Killed the Radio Star’ των Buggles.

Η heavy metal θα εισβάλλει και επίσημα στους τηλεοπτικούς δέκτες των Αμερικάνων, με μια μπάντα από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει τα δυο πρώτα albums, έχει αρχίσει να μεγαλώνει και να σπάει τα βρετανικά όρια, ακολουθώντας πιστά το όραμα του αρχηγού της.

Το πρώτο, λοιπόν, heavy metal video που έπαιξε, ήταν ένα clip του ομώνυμου κομματιού τους, με τους Iron Maiden να βρίσκουν τη δίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν το δέκατο έκτο σε σειρά εμφάνισης video της πρώτης ημέρας του MTV, ανάμεσα στα ‘Sailing’ των Rod Stewart και ‘Keep on Loving You’ των REO Speedwagon.

Μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο, έπαιξε και δεύτερο music video των Iron Maiden, αυτό του ‘Wrathchild’, από τον δεύτερο δίσκο τους, ‘Killers’:

Ακριβώς έξι χρόνια μετά, την 1η Αυγούστου του 1987, το MTV Europe κάνει πρεμιέρα στη Γηραιά Ήπειρο, με το πρώτο βίντεο που παίχτηκε να είναι το video clip του ‘Money For Nothing’ των Dire Straits.


Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με τα Unplugged μεγάλων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων να γράφουν ιστορία, φτάνει να δει ξανά κανείς στο youtube τις εμφανίσεις των Alice in Chains, Eric Clapton, Nirvana, Oasis, Korn, Metallica, Neil Young και Pearl Jam.