10 gatefold άλμπουμ που έγραψαν ιστορία

Η εικονογραφημένη λίστα των 10 καλύτερων gatefold εξώφυλλων μας δείχνει τι χάσαμε όταν αφήσαμε τα CDs να αντικαταστήσουν τα άλμπουμ βινυλίου, πίσω στην εποχή του ’80.

Παρόλο που είναι απίθανο τα άλμπουμ βινυλίου να επανακτήσουν την θέση που κατείχαν κάποτε στην κυρίαρχη μουσική σκηνή του σήμερα, εδώ και μια δεκαετία περίπου παρατηρείται σχετική αύξηση στις πωλήσεις. Και ναι, το βινύλιο ζει και επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο! Οι δίσκοι βινυλίου περικλείουν την λαμπρότητα και τη μαγεία της εποχής της κλασικής ροκ, κάτι που τα CDs και οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή μορφή αναπαραγωγής μουσικής δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Ιδιαίτερης μνείας, ωστόσο, χρήζουν και τα εξώφυλλα των βινυλίων, τα σχέδια των οποίων περνούν σε… άλλη διάσταση χάρη στην εξέχουσα καλλιτεχνία τους, η οποία αποτυπώνεται στην απόλυτη μορφή της μέσω της gatefold μορφής τους.

Πρόκειται για εξώφυλλα δίσκων που ανοίγουν όπως τα βιβλία ή ξεδιπλώνονται σε περισσότερα από δύο τμήματα. Συναντώνται με αυτό τον τρόπο, συνήθως, όταν η εικόνα του εξωφύλλου χρειάζεται επέκταση. Αν ακόμα δεν σας έχει λυθεί η απορία, στο αφιέρωμα που ακολουθεί, θα καταλάβετε περί ου ο λόγος. Ορίστε, 10 κορυφαία gatefold εξώφυλλα!

10. Don’t Look Back (1978) – Boston

Don't Look Back (1978) - Boston
Don’t Look Back (1978) – Boston

Ζωντανό παράδειγμα του πόσα χάσαμε από την μετάβαση από τους δίσκους βινυλίων στα CDs αποτελεί το ‘Don’t Look Back’ των Boston. Το ειρωνικό στην υπόθεση, όμως, είναι ότι ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν από τους πρώτους που επανεκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν σε CD, το 1983! Με μια πρώτη ματιά, η θέα που προσφέρει είναι απλά αυτή ενός διαστημόπλοιου με την πόλη της Βοστώνης, να κοσμεί το εξώφυλλο του δεύτερου δίσκου των Boston.

Η πανοραμική θέα του εξωγήινου πλανήτη αποκαλύπτεται ανοίγοντας και το άλλο τμήμα του gatefold εξωφύλλου, καθιστώντας το οπτικά ακόμα πιο ελκυστικό. Τον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας του, οι πωλήσεις του δίσκου ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα και αποτελεί δικαίως έναν από τους πιο επιτυχημένους του συγκροτήματος.


9. Tales from Topographic Oceans (1973) – Yes

Tales from Topographic Oceans (1973) - Yes
Tales from Topographic Oceans (1973) – Yes

Η μεγαλύτερη ανοησία ή επιτυχία των Yes, ανάλογα με τον ποιον θα ρωτήσετε, το ‘Tales from Topographic Oceans’, περιλαμβάνει τέσσερις εικοσάλεπτες οδύσσειες σε κάθε μία από τις πλευρές του βινυλίου, και επομένως εξίσου φιλόδοξη αναμένεται και η τέχνη του εξωφύλλου του άλμπουμ.

Ευτυχώς, ο εδώ και χρόνια συνεργάτης του συγκροτήματος, Roger Dean (που είναι, επίσης, γνωστός και για την φανταστική δουλειά του με άλλους καλλιτέχνες, όπως οι Budgie, οι Uriah Heep και άλλοι), ήταν φυσικό να ανταποκριθεί στο καθήκον του και δημιούργησε έναν πλούσιο σε φαντασία κόσμο, ικανό να απεικονίσει και τις πιο τρελές μουσικές ιδέες του συγκροτήματος, στις οποίες οι ακροατές μπορούν να… “βουτήξουν”! Το εξώφυλλο ψηφίστηκε το 2002 από τους αναγνώστες του Rolling Stone ως το καλύτερο όλων των εποχών.


8. Live After Death (1985) – Iron Maiden

Live After Death (1985) - Iron Maiden
Live After Death (1985) – Iron Maiden

Παρόλο που οι Iron Maiden είναι οι δημοφιλέστεροι εκπρόσωποι του New Wave της βρετανικής heavy metal, ο επικεφαλής του συγκροτήματος, Steve Harris, είναι μεγάλος θαυμαστής τόσο της progressive rock (και των πολλών gatefold εξώφυλλων βινυλίου), όσο και της metal μουσικής.

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα των Maiden να γιορτάσουν την απίστευτη πορεία των πέντε κλασικών δίσκων τους με μια διπλή live κυκλοφορία, ζήτησαν από τον καλλιτέχνη και πιστό συνεργάτη τους, Derek Riggs το εξώφυλλο για το ‘Live After Death’, με προφανή εκθαμβωτικά αποτελέσματα.

Ο Derek Riggs παρουσιάζει τον Eddie να αναδύεται από έναν τάφο, στον οποίο είναι σκαλισμένη μια σημείωση από το μυθιστόρημα τρόμου του H. P. Lovecraft, ‘The Nameless City’“That is not dead which can eternal lie. Yet with strange aeons even death may die.”

10 τραγούδια των Iron Maiden που είναι βασισμένα στην ιστορία


7. Diamond Dogs (1974) – David Bowie

Diamond Dogs (1974) - David Bowie
Diamond Dogs (1974) – David Bowie

Το τελευταίο αντίο του David Bowie στο χαρακτήρα Ziggy Stardust (και της glam rock αισθητικής, γενικότερα) αποδόθηκε άξια από το gatefold εξώφυλλο του ‘Diamond Dogs’. Οι fans απεικονίστηκαν με μια ευκολοπρόσεκτη, ίσως και ενοχλητική ζωγραφιά του Βέλγου καλλιτέχνη Guy Peellaert, στην οποία εμφανίζεται ένα Zig/υβρίδιο σκύλου, τα γεννητικά όργανα του οποίου γρήγορα καλύφθηκαν για τους ευαίσθητους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ωστόσο, αυτού του είδους η λογοκρισία, σε συνδυασμό με τον φιλελευθερισμό του Bowie και το “μουσικό πάντρεμα”, βοήθησαν τα αυθεντικά αντίγραφα του ‘Diamond Dogs’ να αλλάζουν χέρια για εκατομμύρια δολάρια στην ελεύθερη αγορά.

Οι ιστορίες πίσω από 10 κορυφαία κομμάτια του David Bowie


6. Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) – Elton John

Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) - Elton John
Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) – Elton John

Αν κάποιος δεν αμελεί την “οπτική αίγλη”, αυτός είναι αδιαμφισβήτητα ο Elton John, ο οποίος ζήτησε gatefold συσκευασία για πολλά από τα κορυφαία chart άλμπουμ του την εποχή του ’70. Ωστόσο, το εξώφυλλο του άλμπουμ ‘Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy’ εύκολα τα εκτοπίζει όλα.

Μια εξαιρετικά λεπτομερή, ροκοκό απεικόνιση του τίτλου του δίσκου (ο οποίος από μόνος του αποτελεί μια αυτο-βιογραφική περίληψη της καριέρας του John, μαζί με τον στιχουργό Bernie Taupin) και μια φαντασιώδης έμπνευση από το εξώφυλλο του ‘Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’, ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργίας του διάσημου εικονογράφου βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Alan Aldridge, ο οποίος υπομονετικά ασχολήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή με κάθε λεπτομέρεια για το εκθαμβωτικό αυτό αποτέλεσμα.

Επόμενη Σελίδα ►