Search
Close this search box.
Iron Maiden: Τραγούδια βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα

Iron Maiden: Τραγούδια βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα

Δωρεάν μαθήματα ιστορίας από τους Iron Maiden! Βουτιά στο χρόνο μελετώντας τα ιστορικά γεγονότα που πραγματεύονται στα κομμάτια τους.
Iron Maiden - Legacy of the Beast tour
Iron Maiden - Legacy of the Beast tour

Αν θελήσει κάποιος να μελετήσει τη σύνδεση της heavy metal με την ιστορία μέσω των στίχων, τότε οι Iron Maiden είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η μπάντα που ψάχνει.

Η παρέα του Steve Harris, το θρυλικό metal συγκρότημα που στρογγυλοκάθεται 35 ολόκληρα χρόνια στην κορυφή, έχει να παρουσιάσει συνθέσεις βγαλμένες κατευθείαν από τα βιβλία των ιστορικών, με το χρονικό εύρος να κινείται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον περασμένο αιώνα.

Επίσης, πολλά κομμάτια από ποιήματα και νουβέλες που περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία, αποτέλεσαν έμπνευση των Iron Maiden, η οποία διοχετεύθηκε στα τραγούδια που ερμήνευσαν.

Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μια βουτιά στο χρόνο, μελετώντας τα ιστορικά γεγονότα που πραγματεύονται οι Iron Maiden στα κομμάτια τους.

Iron Maiden – Quest for Fire

To ‘Quest for Fire’ φτάνει μέχρι την προϊστορική εποχή και την ανακάλυψη της φωτιάς από τους Νεάντερταλ, περίπου στο 78.000 π.Χ.

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο ‘Piece Of Mind’ που κυκλοφόρησε το 1983. Οι στίχοι είναι ενδεικτικοί:

And they thought that when the embers died away,
that the flame of life had burnt and died…
Didn’t know the sparks that made the fire were made by rubbing stick and stone…

Quest for Fire (2015 Remaster)

Iron Maiden – Alexander The Great

Οι συστάσεις είναι περιττές. Ο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκεται στον αριστουργηματικό δίσκο ‘Somewhere In Time’ που ανέβηκε στα ράφια το 1986.

Εξιστορεί τα κατορθώματα του Μακεδόνα στρατηγού και, όπως τα υπόλοιπα tracks που συνέθεσε το μυαλό των Iron Maiden, o μπασίστας Steve Harris, το ‘Alexander The Great’ είναι αρκετά λεπτομερές, με εκτεταμένα lyrics, και μέσα σε 8:35 λεπτά μαθαίνεις νεράκι τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει, δια… στόματος Bruce Dickinson!

Aπολαύστε τα solo και την δυνατή ερμηνεία του Bruce:

Alexander the Great (356-323 B.C.) (2015 Remaster)

Iron Maiden – Aces High

Τι να πεις για αυτό το διαμάντι; Το ‘Aces High’, (‘Powerslave’, 1984), είναι ένα all time classic τραγούδι των Iron Maiden, μοναδικό σε όλα του και με εξαιρετικές αποδόσεις επί σκηνής από την μπάντα! Στα live το εισάγει η ομιλία του Churchill και ο ρυθμός του το απογειώνει στα δυναμικά live του group…

To τραγούδι γράφτηκε από τον Steve Harris και εξυμνεί τους πιλότους της βρετανικής αεροπορίας στη μάχη εναντίον της γερμανικής Luftwaffe, στην πρώτη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δόθηκε αποκλειστικά στον αέρα.

Ο Εddie φοράει την κάσκα του και μπαίνει στο cockpit:

Iron Maiden

Running, scrambling, fire,
Rolling, turning, diving, going in again.
Running, scrambling, fire, Rolling, turning, diving,
Run, live to fly, fly to live, do or die.
Won’t you run, live to fly, fly to live, Aces high!

Iron Maiden - Aces High (Official Video)

Iron Maiden – Powerslave

Δωρεάν μαθημάτων ιστορίας συνέχεια, στον δίσκο ‘Powerslave’. To ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε ο Bruce Dickinson, μας ταξιδεύει στην αρχαία Αίγυπτο και πραγματεύεται την αδυναμία ενός Φαραώ να διαχειριστεί τη διπλή ανθρώπινη και θεία ύπαρξή του.

Δεν περιέχει την ιστορική ακρίβεια των συνθέσεων του Steve Harris, γι’ αυτό και οι απανταχού αιγυπτιολόγοι μπορεί να απορούν με τους στίχους, αλλά ο Bruce είναι απλά Bruce και τα δικά του κομμάτια ήταν πάντα πιο… θεατρικά!

Απολαύστε υπεύθυνα τους Iron Maiden να εκρήγνυνται επί σκηνής ερμηνεύοντας το ‘Powerslave’ στην Αργεντινή το 2009:

Powerslave (2015 Remaster)

Iron Maiden – The Trooper

Ο Στρατιώτης, βγαλμένος από το άλμπουμ ‘Piece Of Mind’ του 1983, είναι μια ωδή των Iron Maiden στην Ελαφρά Ταξιαρχία που με επικεφαλής τον λόρδο Cardigan, συγκρούστηκε με το ρωσικό στρατό στη μάχη της Balaclava τον Οκτώβριο του 1854, στον πόλεμο της Κριμαίας.

Ο Bruce Dickinson συχνά κουνάει μεγάλες σημαίες στα live των Maiden, και όπως έχει εξηγήσει το τραγούδι εξυμνεί τους απλούς στρατιώτες της εργατικής τάξης και τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του κριμαϊκού πολέμου.

Iron Maiden
Αναπαράσταση της μάχης Άγγλων-Ρώσων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας.
The Trooper (1998 Remaster)

Iron MaidenInvaders

To ‘Invaders’ που βρίσκεται στο tracklist του ‘The Number Of The Beast’, έχει ως θεματογραφία του αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος του: τους εισβολείς Vikings που τον δέκατο αιώνα μ.Χ. λεηλατούσαν συνεχώς τις ακτές της Αγγλίας…

They’re coming over the hill
they’ve come to attack
they’re coming in for the kill
there’s no turning back
Invaders… Fighting
Invaders… Marauding

Invaders (2015 Remaster)

Iron Maiden – The Clansman

Το ‘The Clansman’ (μετάφραση: αυτός που ανήκει στην ίδια φυλή), κοσμεί το δίσκο ‘Virtual XI’ που κυκλοφόρησε το 1998. Είναι ένα παραδοσιακό, παλιό παραμύθι των Highlanders, που αντιστάθηκαν προστατεύοντας τη γη τους από τις επιθέσεις των Άγγλων.

Όχι, δεν έχει να κάνει με τον Braveheart William Wallace, δεν περιέχει μεγάλο όγκο ιστορικών πληροφοριών, αλλά είναι ένας ύμνος για τη μάχη του αδύνατου απέναντι στο δυνατό, όταν απειλείται η ελευθερία του.

Να σημειώσουμε ότι στα φωνητικά είναι ο Blaze Bayley και ο Michael Kenney στα πλήκτρα. Ήταν η περίοδος που ο Bruce Dickinson είχε αποχωρήσει από την μπάντα το 1993 για να επιστρέψει ξανά το 1999.

O Eddie με τη σκωτσέζικη σημαία ανά χείρας δίνει το έναυσμα:

Not alone with a dream
Just want to be free
With a need to belong
I am a clansman
Freedom!It’s a time wrought with fear
It’s a land wrought with change

The Clansman (2015 Remaster)

Iron Maiden – Montsegur

Tι ήταν το Montsegur που ενέπνευσε τους Iron Maiden στο φρέσκο ‘Dance Of Death’ του 2003;

Γυρνάμε πίσω στη Γαλλία του 1200 π.Χ. για να βρούμε τις απαντήσεις. Το Κάστρο του Μονσεγκύρ βρισκόταν στην περιοχή των Μέσων Πυρηναίων της νοτιοδυτικής Γαλλίας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.

Οι στίχοι των Maiden, όμως, κρύβουν μια βαθύτερη ιστορία από πίσω τους. To φρούριο θεωρούνταν το άντρο μιας θρησκευτικής σέχτας, η οποία παρουσίαζε αρκετές ομοιότητες με τον χριστιανισμό, με την βασική διαφορά να έγκειται στην πίστη σχετικά με την ανάσταση των νεκρών.

Το 1178 μ.Χ., ο Πάπας προσπάθησε να εντάξει την σέχτα αυτή στο θρησκευτικό πλαίσιο του χριστιανισμού και ανακήρυξε τα μέλη της ως  αιρετικούς, με στρατιωτικές δυνάμεις να κινούνται για να τους εξοντώσουν.

Μετά από μακρόχρονη πολιορκία, στις 16 Μαρτίου το 1244 μ.Χ., τα μέλη της σέχτας παραδόθηκαν, με 200 άνδρες και γυναίκες να αρνούνται να προδώσουν τα πιστεύω τους και να καίγονται ζωντανοί…

Iron Maiden
Άποψη του Κάστρου του Μονσεγκύρ.

At the gates and the walls of Montségur,
blood on the stones of the citadel…

Montségur (2015 Remaster)

Iron Maiden – The Pilgrim

O Προσκυνητής συστήθηκε στο κοινό μέσω του δίσκου ‘A Matter Of Life And Death’ το 2006 και εξιστορεί το υπερατλαντικό ταξίδι ενός προσκυνητή για την Αμερική, το 1620.

Πολλοί από τους προσκυνητές που ταξίδευαν υπερπόντια πέθαναν από σκορβούτο στα πλοία ή υπέκυψαν στο κρύο και τις κακουχίες. Πάντα μπορείτε να εμπιστευτείτε τους Iron Maiden για ένα ξεκούραστο μάθημα ιστορίας σε heavy metal ήχους:

The Pilgrim (2015 Remaster)

Iron Maiden – The Longest Day

Η “Πιο Μεγάλη Μέρα” βρίσκεται κι αυτή, όπως το ‘The Pilgrim’, στο ‘A Matter Of Life And Death’Ποιοτικό, συνθετικά, κομμάτι, διάρκειας οκτώ λεπτών, είναι ένα αισιόδοξο Maiden τραγούδι.

Κι αυτό γιατί, ενώ συνήθως οι ήρωες των Iron Maiden πέφτουν ηρωικά στο πεδίο των μαχών, στο συγκεκριμένο track καταφέρνουν να επιβιώσουν παρά τη φρίκη του πολέμου:

Sliding we go, only fear on our side
To the edge of the wire,
and we rush with the tide
Oh the water is red,
with the blood of the dead
But I’m still alive, pray to God I survive

The Longest Day (2015 Remaster)

Iron Maiden – Paschendale

Kλείνουμε το αφιέρωμα με ένα από τα πιο υποτιμημένα τραγούδια των Iron Maiden. Το ‘Paschendale’, άλλο ένα μακράς διάρκειας κομμάτι των Maiden, κοσμεί τον δίσκο Dance Of Death’.

Adrian Smith και Steve Harris συνθέτουν μαζί άλλο ένα υπέροχο κομμάτι. Η Μάχη του Πασεντάλε, γνωστή και ως Μάχη της Φλάνδρας, διεξάχθηκε περί τον Ιούλιο του 1917 μεταξύ των βρετανικών δυνάμεων υπό τον στρατηγό και αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, σερ Ντάγκλας Χέιγκ, και των Γερμανικών Δυνάμεων.

Η Φλάνδρα βρισκόταν στα βόρεια του Βελγίου σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή, ενώ η μάχη πήρε το όνομά της από το ύψωμα της Πασεντάλε.

Eδώ οι Iron Maiden έκαναν ένα μικρό λαθάκι. Το τοπωνύμιο Πασεντάλε γράφεται ‘Passchendaele’ και όχι Paschendale’ όπως το καθιέρωσαν στο tracklist τους. Ακούγοντας τα σόλο του κομματιού, απλά το προσπερνάμε:

Paschendale (2015 Remaster)

Eddie: Η γέννηση της θρυλικής μασκότ των Iron Maiden

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!