Search
Close this search box.
O Roger Mayer μιλάει για τη συνεργασία του με τον Jimi Hendrix

O Roger Mayer μιλάει για τη συνεργασία του με τον Jimi Hendrix

Ο Jimi Hendrix από μια άλλη σκοπιά.
Jimi Hendrix (by chrisonydotcom @DeviantArt)
Jimi Hendrix (by chrisonydotcom @DeviantArt)

Ο επιστήμονας Roger Mayer, ένας από τους λίγους πρωτοπόρους στον τομέα της μουσικής μέχρι και σήμερα, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του Jimi Hendrix. Χάρη στη συνεργασία τους δημιουργήθηκε το εξαιρετικό άλμπουμ, ‘Axis: Bold As Love’, το οποίο έθεσε μια νέα βάση στη μουσική, όταν κυκλοφόρησε το 1967.

Ο Roger Mayer ενώ δούλευε για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της ακουστικής ανάλυσης, ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και την εφεύρεση κιθαριστικών τόνων με τους Jeff Beck και Jimmy Page. Λίγο αργότερα ήταν που έπιασε φιλίες με τον Jimi Hendrix.

Σε λεπτομερή συνέντευξή του, στο musicradar, ο Roger Mayer εξηγεί πώς δούλεψε μαζί με τον Jimi Hendrix, ώστε να καταφέρουν αυτό το αποτέλεσμα του ‘Axis: Bold As Love’. Με το μουσικό όραμα του Hendrix και τις τεχνικές γνώσεις ήχου του Mayer μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε αυτό το αριστούργημα.

Με ποιά ιδιότητα συνεργαστήκατε εσύ και ο Jimi στο αλμπουμ‘Axis: Bold As Love’ ;

Ήμουν δίπλα του ως φίλος για να τον βοηθήσω και να του εξηγήσω τις διευθύνσεις που μπορούσαμε να πάρουμε, με τις δυνατότητες που αυτές είχαν. Η γνώση των δυνατοτήτων, όπου θα μπορούσαμε να κερδίσουμε έδαφος επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο έγραψε τα τραγούδια και τον τρόπο με τον οποίο τα φανταζόταν στο κεφάλι του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί αναπτύσσουν το δικό τους τρόπο επικοινωνίας για να συζητήσουν αυτά που θέλουν να κάνουν. Συζητούσαμε το όραμα που είχε κάποιο τραγούδι και το τελικό αποτέλεσμα που ήθελε να πετύχει.

Έπρεπε να φανταστούμε πώς θα ήταν ο ήχος. Ο Jimi κι εγώ είχαμε μια ιδέα για το πώς ταξίδευαν οι ήχοι- έπρεπε να ζωγραφίσουμε μια κινούμενη εικόνα. Kι επίσης, πώς να κάνουμε το κόσμο να δεχθεί ένα νέο συναίσθημα από τον ήχο.

Καθώς οδηγείς το κόσμο στο ταξίδι, ηχητικά τους βυθίζουμε σε μια ηλεκτρονική σπηλιά καθώς ξεκινούν οι κιθάρες να αναδύονται; Βγαίνουμε προς τα πάνω στον ουρανό και στη συνέχεια κυλάμε και βυθιζόμαστε πάλι; Όλα αυτά τα είδη των κινήσεων τα σκεφτόμαστε σε 3D.

Πώς σου μετέφερε ο Jimi τις ιδέες του, ώστε να τις μεταφράσεις σε νέους ήχους;

Εάν ο Jimi είχε μια ιδέα, θα συζητούσαμε για το όραμα ή το θέμα του ήχου. Χρησιμοποιούσα διαφορετικές ηλεκτρονικές τεχνικές για να επεξεργαστώ αυτές τις ιδέες.

Για παράδειγμα, εάν έχεις δύο διαφορετικούς ήχους μπορείς να πεις απλά ότι ακούγονται διαφορετικά. Λοιπόν ηλεκτρονικά μπορείς να βρεις με μαθηματικά τι είναι διαφορετικό μεταξύ τους. Και στη συνέχεια τι γίνεται αν ενισχύσουμε τη διαφορά μεταξύ τους; Tι σημαίνει αυτό;

Ακούγεται σαν να υπήρχε μια δυνατή φιλοσοφική σύνδεση μεταξύ σας

Ναι, με έναν αστείο τρόπο. Μερικές από τις πιο διαφορετικές κατά βάθος, επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν γίνει γιατί κάποιος είπε, “Ας δοκιμάσουμε και κάποιον άλλο τρόπο”. Όσο πιο πολύ καταλαβαίναμε, τόσο πιο διασκεδαστικό ήταν και πιο εύκολο για να συνειδητοποιήσουμε τα πράγματα.

Και οι δυο μας είχαμε συναισθησία όπου βλέπαμε χρώματα στον ήχο. Το βρίσκαμε συναρπαστικό. Με ενδιέφεραν πολύ οι νέοι ήχοι στις κιθάρες.


Διαβάστε αναλυτικά για τη συναισθησία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Συναισθησία: Όταν ο καλλιτέχνης «βλέπει» τη μουσική (pics)


Ο Jimi γνώριζε όλο αυτό το ψυχοακουστικό πράγμα; Eίναι ασφαλές να πούμε ότι είχε επιστημονικό μυαλό;

Ναι, πολύ. Του άρεσε κι εκείνου πολύ η επιστημονική φαντασία. Συνηθίζαμε να διαβάζουμε τα ίδια βιβλία. Του άρεσε η φαντασία τους κι ότι τα πράγματα δεν ήταν απαραίτητα αυτό που νόμιζες ότι είναι. Συνηθίζαμε να λέμε, “Αν μπορείς να το φανταστείς, γιατί να μην συμβαίνει; Είναι η φαντασία σου λιγότερο έγκυρη από αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα;”.

Πόσο σημαντικό ήταν για εσένα να καταλάβεις αυτό που φανταζόταν ο Jimi;

Πολύ σημαντικό. Το ‘Little Wing’ ήταν μια ψυχεδελική ιστορία για ένα πνεύμα και τη καρναβαλική ατμόσφαιρα που αποκομείς από ένα φεστιβάλ ή ένα τσίρκο. Το ‘Castles Made Of Sand’ ήταν μερικώς εμπνευσμένο από βιβλία επιστημονικής φαντασίας που διαβάζαμε. Ο Jimi ήταν πολύ καλός στο να απεικονίζει ιστορίες με τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν.

Ο Jimi μιλούσε συχνά για μουσικές ιδέες με οπτικό περιεχόμενο;

Ναί. Ήταν πολύ κινηματογραφικός. Μπορείς να ζωγραφίσεις μια οπτική εικόνα για το πώς θα μπορούσε να είναι ένα τραγούδι. Οι ήχοι του δίσκου θα μπορούσαν να απεικονιστούν ως μερικοί ιπτάμενοι δίσκοι στο διάστημα μπροστά σου, οι οποίοι να κινούνται και να παίζουν μουσική.

Πώς το συναισθηματικό περιεχόμενο του τραγουδιού εμπνέει τους τόνους της κιθάρας;

Αυτό που είχε να κάνει το τραγούδι και τα σόλο, θα καθόριζαν το συναίσθημα που θέλαμε να μετατρέψουμε στο τόνο της κιθάρας. Ξέραμε ποιους ήχους να ψάξουμε γιατί γνωρίζαμε ποιο θέλαμε να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Στο στούντιο, καθόμουν με ακουστικά μαζί με το Jimi καθώς έπαιζε και προσάρμοζε τον τόνο μέχρι να βρούμε το σωστό σημείο γι’ αυτό. Θέλει δύο άτομα για να το κάνουν αυτό.

Έχει να κάνει με το να αιχμαλωτίσεις μια μοναδική στιγμή στο χρόνο;

Γι’ αυτό το λένε ηχογράφηση! Δεν είναι πρόβα. Eίναι μια πρωταρχική στιγμή την ώρα της δημιουργίας. Είναι σαν τη γέννηση ενός αστέρα. Είναι η γέννηση από κάτι και πρέπει να μοιάζει με αυτό.

Πρέπει να είναι αληθινά πολύ φρέσκο και πολύ πολύ ενθουσιώδες και πολύχρωμο. Κάναμε οτιδήποτε ήταν αναγκαίο για να βγεί η δουλειά, χωρίς προκαταλήψεις για το τι έπρεπε να γίνει.

Ήταν μια ομαδική προσπάθεια. Εγώ βοηθούσα το Jimi γιατί μπορούσα να το κάνω να συμβεί. Μόλις καταλάβαινα το όραμά του έβρισκα τι έπρεπε να γίνει (από τα τεχνικά) ώστε να πραγματοποιηθεί.

Δουλεύατε γρήγορα στο studio ; 

Έπρεπε να είναι γρήγορα γιατί τότε τα Οlympic Studios στοίχιζαν £38 την ώρα. Ο Chas επέβλεπε το budget μας γιατί ήταν πραγματικά ακριβά. Δουλεύαμε ως ομάδα. Θέλαμε να γίνει αρκετά γρήγορα. Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που αφορά την ηχογράφηση και διαρκεί τέσσερις με πέντε ώρες, κι αν τις ξεπεράσεις απλά σπαταλάς το χρόνο σου και δεν είναι παραγωγικό. Πρέπει να το διατηρείς φρέσκο, αλλιώς βαριέσαι κι εσύ μέχρι θανάτου.

https://www.youtube.com/watch?v=sXjJhm7KBII

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!