Search
Close this search box.
Coldplay: Προς ακύρωση οι συναυλίες στο ΟΑΚΑ;

Coldplay: Προς ακύρωση οι συναυλίες στο ΟΑΚΑ;

Θα ακυρωθούν τελικά οι δυο συναυλίες των Coldplay στην Ελλάδα; Τι γίνεται με αυτούς που αγόρασαν εισιτήριο; Θα υπάρξει μεταφορά σε νέο χώρο;
Coldplay Photo - @flybychicago
Coldplay Photo - @flybychicago

Και ενώ έχουν περάσει τρεις ολόκληροι μήνες από την ημέρα που έγιναν γνωστά τα προβλήματα με το στέγαστρο Καλατράβα που ανάγκασαν τους αρμόδιους φορείς να κλείσουν το Ολυμπιακό Στάδιο, δεν έχουμε ακόμα κάποια ουσιαστική εξέλιξη με τις δυο μεγάλες συναυλίες των Coldplay που έως και αυτήν την ώρα, έχουν τιναχτεί στον αέρα.

Για το διπλό live των Coldplay στο Ολυμπιακό Στάδιο έχουν πωληθεί 122.000 εισιτήρια για το διήμερο 8-9 Ιουνίου 2024, από τα οποία τουλάχιστον 40.000 αφορούν επισκέπτες από το εξωτερικό που έχουν κλείσει αεροπορικά για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Αθήνα εκείνες τις ημέρες χτυπάει πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκε παλαιότερα στην Καθημερινή, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της διοργανώτριας εταιρείας των συναυλιών των Coldplay, Σπύρος Σμυρνής, ανέλυσε τα δεδομένα που έχουν προκύψει, σχολιάζοντας:

Όσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, δεν μπορούμε, δυστυχώς, και εμείς να πούμε κάτι χειροπιαστό στον κόσμο. Ούτως ή άλλως, μιλάμε για πρωτοφανή κατάσταση.

Συναυλίες συμβαίνει να αλλάζουν τόπο διεξαγωγής για θέματα που αφορούν την παραγωγή· π.χ. αν χρειαστεί μεγαλύτερος ή μικρότερος χώρος. Εδώ, ωστόσο, υπάρχει ξαφνικό πρόβλημα με τον μόνο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου βεληνεκούς γεγονότα, όταν επιπλέον όλα τα εισιτήρια έχουν προπωληθεί.

Φυσικά, αν επιβεβαιωθεί ότι η συναυλία δεν μπορεί να γίνει εκεί, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές, οι οποίες όμως δεν είναι και εύκολο να βρεθούν. Από την άλλη, ευτυχώς που έγινε αυτό τώρα, διότι το να κάναμε τη συναυλία με αυτή την εικόνα που έφερε στο φως η έκθεση, θα ήταν τραγικό. Αναρωτιέται, πάντως, κανείς γιατί τα υπέρογκα μισθώματα που απαιτεί το ΟΑΚΑ, υψηλότερα από αντίστοιχες αρένες του εξωτερικού, δεν επενδύθηκαν και στη συντήρηση της εγκατάστασης

Να σημειωθεί ότι η δεύτερη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης των πραγματογνώμωνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, την οποία παρέδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός επέτρεψε τη μερική επαναλειτουργία του Ποδηλατοδρομίου, όπου και εκεί είχε εντοπιστεί πρόβλημα στη στατικότητα του στεγάστρου.

Επιπλέον μετά την πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σχετικά με την στατική επάρκεια των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το Υπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε πως ξαναδίνονται σε λειτουργία η αίθουσα Γιώργος Κασιμάτης, τα γραφεία που στεγάζονται στο Κεντρικό Στάδιο και η υπόγεια αίθουσα του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου.

Η νεότερη εξέλιξη είναι η επείγουσα επιστολή που έστειλε στους αρμόδιους φορείς ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ).

Η επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων:

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών διοργανωτών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδίως συναυλιών, στην Ελλάδα, τόσο με Έλληνες όσο και με αλλοδαπούς καλλιτέχνες.

Μέλος του Συνδέσμου είναι και η εταιρεία High Priority Promotions, διοργανώτρια μεγάλων συναυλιών αλλοδαπών καλλιτεχνών στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, ορισμένες εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν επιτυχώς στο ΟΑΚΑ.

Όπως γνωρίζετε, έχει προγραμματιστεί η συναυλία του μουσικού συγκροτήματος Coldplay στις 8 & 9 Ιουνίου 2024 στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ, βάσει ενεργούς σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του ΟΑΚΑ, ως επιστέγασμα εντατικών προσπαθειών δύο ετών, προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να διεκδικήσει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και να ενταχθεί εκ νέου στον παγκόσμιο συναυλιακό χάρτη.

Σημειωτέον ότι οι Coldplay είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα διεθνώς αναφορικώς με τη δημοφιλία των ζωντανών παρουσιάσεων του.

Στην προκειμένη περίπτωση, 122.000 εισιτήρια έχουν προπωληθεί σε χρονικό διάστημα δύο ημερών, το ένα τρίτο εκ των οποίων αφορούν αφίξεις θεατών από το εξωτερικό και την ευρύτερη ελληνική περιφέρεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα το εν λόγω διήμερο και τα αεροπορικά εισιτήρια από την αλλοδαπή.

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα σχετικά με την καταλληλότητα του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ, έχουμε προβεί σε ενημέρωση των αρμοδίων φορέων αφ’ ενός ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος στην Ελλάδα για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, αφ’ ετέρου ότι οι συνέπειες από την ακύρωση της συναυλίες θα μας εκθέσουν καταστροφικά ως χώρα (πέραν της τεράστιας οικονομικής ζημίας της εταιρείας και των συναφών νομικών αξιώσεων αυτής).

Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα του πορίσματος του ΤΕΕ και τη διαβεβαίωση ότι τυχόν απαιτούμενες επισκευές του στεγάστρου θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της ανωτέρω συναυλίας.

Ο Σύνδεσμος ως επίσημο όργανο εκπροσώπησης των διοργανωτών και θεματοφύλακας της αξιοπιστίας των πολιτιστικών εκδηλώσεων, δέχεται σχεδόν καθημερινώς οχλήσεις από ΜΜΕ και χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για την ανωτέρω συναυλία, ζητώντας έγκυρη ενημέρωση για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συναυλίας λόγω της δημοσιότητας που έχει προσλάβει το γεγονός, προκειμένου με τη σειρά τους να προβούν σε ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων, αεροπορικών εισιτηρίων και στη διεκδίκηση επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων από τη διοργανώτρια εταιρεία.

Η διοργανώτρια εταιρεία ενός τόσο μεγάλου μουσικού γεγονότος με παγκόσμια προβολή και εμβέλεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους επίσημους σταθμούς της διεθνούς περιοδείας του συγκροτήματος, αντιμετωπίζει καθημερινώς μια εφιαλτική πραγματικότητα, καθώς κρίνεται η τύχη δεκάδων συμβάσεων που έχει με εταιρείες του εξωτερικού που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής (κατασκευή σκηνών και σκηνικών, μηχανήματα ήχου και εικόνας, οθόνες, ασφάλεια, μεταφορικά, διαμονή, μετακίνηση, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα αρκετών εκατοντάδων εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών). Ευρίσκεται δε αντιμέτωπη με εξοντωτικές ποινικές ρήτρες και πολύ υψηλά τραπεζικά έξοδα σε περίπτωση επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων.

Πηγή


Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με τις συναυλίες των Coldplay, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ανοίξει ξανά για τον κόσμο το Ολυμπιακό Στάδιο; Ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές; Το Καλλιμάρμαρο είχε πέσει στο τραπέζι αρχικά σαν σκέψη αλλά το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι και απορρίφθηκε.

Η χωρητικότητα ανέρχεται στους 60.000 θεατές περίπου αλλά η στενότητα του χώρου δεν επιτρέπει το στήσιμο της τεράστιας σκηνής, ούτε του εξοπλισμού των Coldplay. Πέρα από το ζήτημα της χωρητικότητας, αγνοούμε πλήρως τις διαθέσεις της μπάντας και του management τους, αν θα θελήσουν δηλαδή να κάνουν διάφορες εκπτώσεις στην πολυδάπανη παραγωγή και αν συμφωνήσουν να αλλάξουν χώρο διεξαγωγής.

Τα σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αττικής είναι η OPAP Arena και το Καραϊσκάκης, το πρόβλημα όμως εδώ είναι ότι για να φιλοξενήσουν αυτόν τον όγκο του κόσμου απαιτούνται 3 ή 4 βραδιές και όχι 2. Και το πρόγραμμα των Coldplay είναι συγκεκριμένο.

Ανακεφαλαιώνοντας, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη με το μέλλον των συναυλιών και ο κίνδυνος ακύρωσης είναι πιο ορατός από ποτέ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των μεγάλων συναυλιών στην Ελλάδα.

Coldplay - A Sky Full Of Stars (Live at River Plate)


Coldplay: Τα έως τώρα δεδομένα για το μέλλον των συναυλιών

Coldplay: «Δεν υπάρχει άλλος χώρος ούτε άλλη ημερομηνία»


Coldplay
Coldplay

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!