Search
Close this search box.
Ανταπόκριση: Disturbed, Bullet For My Valentine, Nova Twins, O.Y.D. στο Release Athens 2023

Ανταπόκριση: Disturbed, Bullet For My Valentine, Nova Twins, O.Y.D. στο Release Athens 2023

Πίσω στην Πλατεία Νερού.
Disturbed / Release Athens Festival 2023 - Credits @britt_bowman
Disturbed / Release Athens Festival 2023 - Credits @britt_bowman

Μετά τους Ghost έξω από το ΟΑΚΑ (ή το τοπικό εκλογικό τμήμα, όπου ήταν ο καθένας), η δράση μεταφέρθηκε ξανά στην Πλατεία Νερού, με τους Disturbed να ηγούνται για τις 26 Ιουνίου του Release Athens Festival 2023, έχοντας μαζί Bullet For My Valentine, Nova Twins και O.Y.D.

Οι τελευταίοι ήταν και αυτοί που άνοιξαν το φεστιβάλ, εισπράττοντας φυσικά και τον περισσότερο ήλιο. Η ζέστη, όχι υπερβολική αλλά και πάλι ανασταλτικός παράγοντας, έστειλε κάποιους στη σκιά, με τους εναπομείναντες να κρατούν για καμιά σαρανταριά λεπτά παρέα στο συγκρότημα. Τουλάχιστον είχε επιστρέψει η τζάμπα Coca-Cola στην είσοδο, χρειαζόταν.

Επικοινωνιακοί και κεφάτοι οι O.Y.D., με μουσική ταιριαστή στη μέρα, άντεξαν καλά στο σανίδι και προκάλεσαν θετικές αντιδράσεις, τηρουμένων των αναλογιών. Αποχαιρέτησαν τελικά κατά τις 7 τον σε μετεκλογική διάθεση κόσμο να φωνάζει το γνωστό σύνθημα, όντας μάλλον ευχαριστημένοι από όσα είχαν εκτυλιχθεί.

Δεν ξέρω αν μπορώ να πω το ίδιο για τις Nova Twins. Προσωπικά, το σχήμα μου ήταν άγνωστο και υποψιάζομαι ότι δεν ήμουν ο μόνος σε αυτήν τη θέση. Αποδείχθηκε ότι το μουσικό τους στυλ, με αρκετό rapping ύφος στα φωνητικά και λίγη κιθάρα, απείχε αρκετά από τα γούστα μου, αν και από άποψη σκηνικής παρουσίας και απόδοσης οφείλω να ομολογήσω ότι στάθηκαν αξιοπρεπώς παρά τα πολλά προηχογραφημένα μέρη. Έχοντας μόνο ντράμερ για συνοδεία, οι Amy Love και Georgia South κατάφεραν με την κινητικότητα και την ενέργειά τους να μην τις «καταπιεί» η σκηνή.

Πιο αμφισβητήσιμο το κατά πόσο κατάφεραν να κερδίσουν το κοινό. Όπως αναφέρθηκε, δεν ήταν ακριβώς παλιές γνώριμες και ούτε η μουσική τους ήταν η πιο προσφιλής. Περιστασιακά οδήγησαν τους παρευρισκόμενους σε κάποιες πιο έντονες εκδηλώσεις και έλαβαν ανά σημεία δυνατό χειροκρότημα, οπότε θα ήταν άδικο να πούμε ότι δεν βρήκαν καθόλου ανταπόκριση ή ότι δεν τράβηξαν το ενδιαφέρον έστω κάποιων. Στο σύνολο όμως, η εμφάνιση πέρασε χωρίς να ακουμπήσει ιδιαιτέρως.

Ο ήλιος είχε πέσει, αλλά η ζέστη όχι ιδιαίτερα, όταν έκαναν στις 9 την εμφάνισή τους οι Bullet For My Valentine. Άναψαν γενικότερα τα αίματα και οι ίδιοι στον αυξημένο πια κόσμο, μπαίνοντας δυναμικά με ‘Knives’, συνεχίζοντας με ‘Over It’ και ξεσηκώνοντας μερίδα του κοινού. Ομολογουμένως αρκετά στατικοί οι ίδιοι, αλλά ο Matthew Tuck είχε αρκούντως καλή χημεία με τους θεατές, τους οποίους ενθάρρυνε και καλούσε σε pits και άλματα, έχοντας και σύμμαχο τον καλό ήχο.

Οι Bullet For My Valentine έκαναν μια δυνατή εμφάνιση οπότε, με τους παλμούς σκηνής και πλατείας να συγχρονίζονται. Τα 70-75 λεπτά τους είδαν καλές στιγμές, μπόλικες ιαχές και παλαμάκια, pits με αποκορύφωμα αυτό που δημιουργήθηκε με απαίτηση του Tuck στο φινάλε με ‘Waking the Demon’ και επιλογές όπως ‘4 Words (to Choke Upon)’‘The Last Fight’ και φυσικά ‘Your Betrayal’ και ‘Tears Don’t Fall’. Άξιοι στο ρόλο τους οι Ουαλοί.

Bullet For My Valentine – Release Athens 2023 Setlist

 1. Knives
 2. Over It
 3. Piece of Me
 4. 4 Words (to Choke Upon)
 5. You Want a Battle? (Here’s a War)
 6. Shatter
 7. All These Things I Hate (Revolve Around Me)
 8. Scream Aim Fire
 9. The Last Fight
 10. Rainbow Veins
 11. Don’t Need You
 12. Your Betrayal
 13. Tears Don’t Fall
 14. Waking the Demon

Η πρώτη φορά των Disturbed στην Ελλάδα, το 2019 όταν και είχαν ξαναπαίξει στο Release, ήταν συζητήσιμη. Το συγκρότημα δεν είχε χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης τότε, υπήρξαν αυτοί που επέκριναν το οργανικό μέρος αλλά και αυτοί που δεν έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την ομιλητικότητα ή την ποιότητα του David Draiman, η θέση τους στο billing πάνω από τους Anthrax είχε ξενίσει ορισμένους και το ότι μάλλον είχαν φάει τη σκόνη των thrashers στο σανίδι δεν βοήθησε ιδιαίτερα τη βαθμολόγηση.

Αυτήν τη φορά ωστόσο, τα πράγματα πήγαν καλύτερα για τους Disturbed, που ξεκίνησαν με το ‘Hey You’ και έπιασαν ένα αρκετά μακρύ σερί από εκεί. Η μπάντα αποδείχθηκε πιο ευδιάθετη και κεφάτη και με συνολικά καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα, με τους Dan DoneganMike Wengren και John Moyer να έχουν επίσης λίγο χρόνο για να σολάρουν, ο Draiman, πλην ενός λόγου για την κατάθλιψη και τον εθισμό μετά το ‘A Reason to Fight’, όπου ενθάρρυνε την αντιμετώπισή τους, δήλωσε ότι βρέθηκε και ο ίδιος απέναντί τους πρόσφατα και έφερε τη θερμή αποδοχή του κοινού, δεν μίλαγε κάθε δεύτερο τραγούδι, ενώ και ο ήχος ήταν εντάξει και δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα.

Ακουστικό ‘A Reason to Fight’ λοιπόν και φυσικά ‘The Sound of Silence’, δυνατά τα περάσματα από κομμάτια όπως ‘Ten Thousand Fists’ και ‘Indestructible’, ψηλά οι φακοί και οι αναπτήρες στο ‘The Light’. Σε πολύ μεγάλη φόρμα και ο κόσμος, που ανέβασε επίπεδο τη συναυλία με τις υψωμένες γροθιές, τα παλαμάκια, το χτύπημα και τα sing-alongs, αλλά και τις βροντερές ιαχές και τα χειροκροτήματα στο τέλος κάθε τραγουδιού.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ως εκ τούτου σαφώς θετικότερο της προηγούμενης εμφάνισης του σχήματος, έστω και αν ο κόσμος ήταν λιγότερος, με άπαντες να δείχνουν ως επί το πλείστον ικανοποιημένοι μετά το ‘We are Disturbed!’ και τον αποχαιρετισμό των μουσικών. Και λέω ως επί το πλείστον, γιατί κάτι που επαναλήφθηκε και αυτήν τη φορά ήταν η εκνευριστικά μικρή διάρκεια.

Ναι, αυτήν τη φορά ο Draiman μίλησε λιγότερο, αλλά ακόμα και συμπεριλαμβάνοντας τα σόλο των υπόλοιπων μελών, μιλάμε για συναυλία κάτω των 80 λεπτών. Κάτι που οι Disturbed κάνουν παντού βέβαια, αλλά δεν νομίζω ότι είναι από τα πράγματα που χαροποιούν ιδιαιτέρως τους οπαδούς τους. Προσωπικά, δεν λογίζομαι ανάμεσά τους, αλλά βρίσκω το μέγεθος του σετ απαράδεκτα μικρό για headliners.

Πλην αυτής της παραφωνίας πάντως, ήταν μια ευχάριστη συναυλία σε μια πολύ καλή ημέρα. Την πρώτη από τρεις συνεχόμενες, καθώς Τρίτη και Τετάρτη έρχονται με τις δικές τους προτάσεις. Ραντεβού ξανά στην Πλατεία Νερού σήμερα, με τους Parkway Drive να έχουν τα ηνία μιας κατά κύριο λόγο metalcore ημέρας.

Disturbed – Release Athens 2023 Setlist

 1. Hey You
 2. Stupify
 3. Ten Thousand Fists
 4. Prayer
 5. Are You Ready
 6. A Reason to Fight
 7. Land of Confusion (Genesis cover)
 8. The Game
 9. The Sound of Silence (Simon & Garfunkel cover)
 10. Indestructible
 11. The Light
 12. Stricken

Encore

 1. Down With the Sickness
Disturbed / Release Athens Festival 2023 - Credits @britt_bowman
Disturbed / Release Athens Festival 2023 – Credits @britt_bowman

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!