Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους, τα στοιχεία έδειξαν πως η μουσική παίζει ρόλο στην πρόωρη τάση μας να διακρίνουμε τους φίλους από τους εχθρούς.
Είναι σαφές μέχρι τώρα πως είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας να διακρίνουμε τους ανθρώπους σε αξιόπιστους και αναξιόπιστους, σε αυτούς με τους οποίους θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα και σ’ αυτούς με τους οποίους δεν ταιριάζουμε και τόσο.
Αλλά πώς ακριβώς αποφασίζουν τα μικρά παιδιά ότι ένας πιθανός φίλος μπορεί να είναι μέλος της δικής τους κοινωνικής ομάδας;
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα για το πώς μία νέα γνωριμία εξοικειώνει τα παιδιά, αυτή εξαρτάται και από τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών. Όπως έγραψαν οι ψυχολόγοι Elizabeth Spelke από το Harvard University και Gaye Soley από το Istanbul’s Bogazici University στην εφημερίδα Cognition:
Τα παιδιά προτιμούν αυτούς που γνωρίζουν τραγούδια που ακούν και τα ίδια και αποφεύγουν άλλους που γνωρίζουν τραγούδια που δεν ακούν.
Δεδομένου ότι η θεμελιώδης διάκριση μεταξύ του εμείς και αυτοί βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων, η ανίχνευση της προέλευσής της είναι μια σημαντική ερευνητική γραμμή και το έργο των Spelke και Soley, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
Τα μικρά παιδιά έχουν μια εξαιρετικά επιλεκτική ευαισθησία στην κοινή πολιτιστική γνώση. Ενστικτωδώς, όλοι επιθυμούμε να είμαστε μέρος μιας ομάδας και η κοινή γνώση των πολιτιστικών παραδόσεων μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό κίνητρο για την ένταξή μας στην ομάδα.
Για να διερευνήσουν συγκεκριμένα πώς λειτουργεί αυτό, πραγματοποίησαν μια σειρά κοινωνικών πειραμάτων σε παιδιά ηλικίας περίπου πέντε ετών.
24 παιδιά από την περιοχή της Βοστόνης είδαν ζευγάρια φωτογραφιών από άλλα παιδιά ηλικίας πέντε ετών σε μία οθόνη υπολογιστή.
Παράλληλα με κάθε φωτογραφία, άκουσαν και μια γνωστή, δυτική μελωδία, χωρίς στίχους, την οποία γνώριζαν και οι δύο ομάδες (κάτι το οποίο γνώριζαν οι επιστήμονες πριν το πείραμα, ρωτώντας τους γονείς των παιδιών).
Αφού τα κάθε παιδί είδε τις φωτογραφίες και άκουσε τα τραγούδια, στη συνέχεια ρωτήθηκαν:
Με ποιο από αυτά τα παιδιά θα ήθελες να είστε φίλοι;
Οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να επιλέγουν ως φίλους τα παιδιά των οποίων τα αγαπημένα τραγούδια ήταν οικεία τραγούδια στο στυλ της δυτικής μουσικής, αναφέρουν οι ερευνητές. Έπειτα, επανέλαβαν το πείραμα και με άλλες μελωδίες άγνωστες στα παιδιά, οι οποίες όμως ήταν κι αυτές σε δυτικό ύφος.
Φαίνεται ότι η μουσική τελικά δεν φέρνει αναγκαστικά κοντά τους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να τους φέρει και σε απόσταση.