Search
Close this search box.
20 αλήθειες του Γιάννη Αγγελάκα

20 αλήθειες του Γιάννη Αγγελάκα

Αληθινά γεγονότα της ζωής και της καριέρας του Γιάννη Αγγελάκα.
Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Μία προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η rock persona, το όνομα της οποίας ταυτίστηκε με την ελληνική rock σκηνή τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια και όρισε τι σημαίνει «αντί» και τι «όχι» στους αδικημένους Generation Xers.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Αγγελάκα

1. Όταν ήταν μικρός έστηνε αυτοσχέδιες μικρές παραστάσεις παίζοντας ιστορίες που έβγαζε από το μυαλό του. Ο πατέρας του συνήθως πήγαινε και τον μάζευε καθώς θεωρούσε όλο αυτό το σκηνικό αλλόκοτο.

2. Στην προεφηβεία του άρχισε να γράφει «κάτι ευαίσθητα στιχάκια» και λίγο μετά «μικρά φευγάτα διηγήματα», τα χειρόγραφα των οποίων έχουν δυστυχώς χαθεί.

3. Από ποιητές θα ήθελε να έχει γνωρίσει τουλάχιστον τρεις: Τον Κ.Π. Καβάφη, τον William Blake και τον T.S Eliot.

4. Στη Β’ Γυμνασίου έμεινε μετεξεταστέος για τον Σεπτέμβρη στα Μαθηματικά. Δεν ήξερε ότι το «-3+1=-2». Έμεινε τελικά στην ίδια τάξη.

Ο Γυμνασιάρχης, όταν τον είδε να κλαίει, τον παρηγόρησε λέγοντάς του: «Μην κλαις Αγγελάκα. Κι ο Αϊνστάιν είχε κοπεί στα Μαθηματικά».

Γιάννης Αγγελάκας

4. Την πρώτη του επαφή με κιθάρα την είχε στα εφηβικά του χρόνια. Παραμένει ακόμη ένας αυτοδίδακτος μουσικός, μακριά από ωδειακές νόρμες. Δεν ξέρει να διαβάζει πεντάγραμμο.

5. Ο πατέρας του, του είχε αγοράσει ένα φθηνό στερεοφωνικό και έβαζε συχνά βινύλια. Ειδικά όταν ήταν μόνος στο σπίτι, έβαζε τα ακουστικά και κάπνιζε κρυφά κανένα τσιγάρο. Κυρίως άκουγε The Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd και David Bowie.

6. Στο πατρικό του, τις Κυριακές στα ραδιόφωνα άκουγαν κυρίως Καζαντζίδη και Τσιτσάνη. Όταν πέρασε στη Βιομηχανική Σχολή, με την οποία “ξενέρωσε ένα χρόνο μετά”, αγόραζε με φίλους του πειρατικές κασέτες με ρεμπέτικα. Μετά ήρθε το πανκ.

7. Τα πρότυπά του ήταν πάντα κάποιοι μουσικοί. Ο Jimi Hendrix, o Bob Dylan, ο Σαββόπουλος… Ειδικά  αναφερόμενος στον τελευταίο θεωρεί τους δίσκους Μπάλος και Βρώμικο Ψωμί σημεία αναφοράς.

8. Όταν σχημάτισε τις Τρύπες με τον φίλο του και μπασίστα Γιώργο Καρρά, ήταν μόλις 23 ετών. Από το 1983 έως το 1993 που κυκλοφόρησε το album-σταθμός Εννιά πληρωμένα Τραγούδια, ζούσε στην ανέχεια… Έκανε δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Μία από αυτές ήταν να μαζεύει σταφύλια.

9. Ο στίχος: “Δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας”, προέκυψε όταν όντας 23 ετών, “άστεγος και άφραγκος, περιφερόταν στα ξεσαλωμένα μπαράκια της Θεσσαλονίκης” και παρατηρούσε τον κόσμο που ξέδινε στις Απόκριες. Τους αγαπούσε και τους κορόιδευε ταυτόχρονα. “Ο στίχος προέκυψε με τη μία. Χωρίς δεύτερη γραφή”.

11 - ΘΛΙΜΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ - ΤΡΥΠΕΣ

10. Το Εννιά πληρωμένα Τραγούδια ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 40.000 αντίτυπα, νούμερο αστρονομικό μέχρι εκείνη την εποχή. Του πήρε δύο χρόνια να αντιληφθεί την θέση του μέσα σε “αυτό το πανηγύρι της έντασης, της υστερίας, των συναλλαγών και των promoters χωρίς να χάσει την υπόστασή του”. Έμαθε με τον καιρό να αποστασιοποιείται και να επιστρέφει όλη αυτήν την ενέργεια στον κόσμο.

11. Γύρω στο 2000 και λίγο πριν τη διάλυση τους, τους ζητήθηκε να δώσουν το Δεν χωράς Πουθενά για να επενδύσει μουσικά μία διαφήμιση για “τρυπάτες” πατάτες μίας αλυσίδας fast food. Η προσφορά μετά τα αλλεπάλληλα “όχι”, έφτασε τις 40-50 εκατομμύρια δραχμές, περί τα 150.000 ευρώ δηλαδή.

12. Οι Τρύπες διαλύθηκαν το 2001 χωρίς να ειπωθεί τίποτα μεταξύ των μελών.

Απλώς δεν έγινε ποτέ κανένα τηλεφώνημα για να οριστεί η επόμενη πρόβα.

Χρόνια μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο ίδιος θα πει:

Οι Τρύπες ήταν μία ευλογημένη στιγμή του χωροχρόνου μου…

Ήταν μία ωραία φωτιά που όμως έκανε τον κύκλο της, άφησε τις στάχτες της…

Στα παλιά μου τραγούδια νιώθω σαν να βλέπω μία παλιά αγαπημένη μου φωτογραφία…

Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Χριστιανάκη.

13. Η ίδρυση της δισκογραφικής εταιρείας το 2004, Altogethernow, “έγινε μαζί με μερικούς φίλους για να προστατέψουμε το έργο μας και το εσωτερικό μας περιβάλλον”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

14. Με τον Νίκο Βελιώτη, με τον οποίο πρωτοσυνεργάστηκε το 2005 στο album Ανάσες των Λύκων, θεωρεί ότι “εκτόνωναν μαζί τα πιο σκοτεινά τους είναι, που ήθελαν και αυτά να εκφραστούν”.

Και όμως στο κομμάτι Όπως ξυπνούν οι Εραστές αποθεώθηκε από κριτικούς και λατρεύτηκε από ακροατές ως ένας από τους λίγους ελληνικούς στίχους που περιγράφει τόσο έντονα και χωρίς ίχνος χυδαιότητας τη λαμπερή ομορφιά της ερωτικής πράξης.

Εδώ οι στίχοι:

Σηκώθηκα και ήσυχα στα δέντρα προσευχήθηκα

ν’ αντέχουμε στις πιο βαθιές χαρές

κι όλη τη νύχτα αφρίζαμε,

ποτάμια και γυρίζαμε, ψηλά στις αρχικές μας τις πηγές

Opos ksipnoun oi erastes - Giannis Aggelakas

15. Τους Επισκέπτες, με τους οποίους συνεργάστηκε στο album Από ‘δω και Πάνω, χαρακτήρισε “μία ορχήστρα ευγνωμοσύνης προς τη μουσική”. Μαζί τους ξέφυγε από τον ροκ και πανκ ήχο, ανακαλύπτοντας την ομορφιά στην ακουστική κιθάρα, τις τρομπέτες και το μπουζούκι.

Από το 2012 έχει στο πλευρό του τους 100°C, με τους οποίους έχει γράψει δύο δίσκους μέχρι στιγμής (Σαράβαλο/Η Γελαστή Ανηφόρα και Ήσυχα Τραγούδια για Ανέμελα Λιβάδια) και με τους οποίους εξακολουθεί να δίνει τις συναυλίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

16. Όταν ρωτήθηκε για το Σιγά μην Κλάψω, ίσως το πιο δημοφιλές κομμάτι της solo πορείας του καθώς αυτό ταυτίστηκε με το σύνθημα της μαθητιώσας νεολαίας στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, είπε:

Νιώθω κοντά σε κάθε είδους εξέγερση, πόσο μάλλον νεολαιίστικη, γιατί μόνο από τη νιότη μπορεί να βγει κάτι επαναστατικό.

Αν και με έχουν πάρει τα χρόνια, είμαι πάντα διαθέσιμος για εξεγέρσεις και ανατροπές…

17. Είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία Χώμα και Νερό (1999). Η παρουσία του στην ταινία του Νικολαΐδη: Ο Χαμένος τα παίρνει Όλα, αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο, καθώς:

Οι στιγμές που ο καθένας είναι έξω από τα νερά του και νιώθει άβολα, είναι αυτές οι στιγμές που γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του…

18. Για το soundtrack της ταινίας Ψυχή Βαθιά του Παντελή Βούλγαρη τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας και Κινηματογράφου.

Έγραψε επίσης μουσική για το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία.

19. Πέρα από τις δύο του προσωπικές ποιητικές συλλογές (Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι, Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε;) και το βιβλίο του, Για την καρδιά ενός κτήνους 1985-2000, το οποίο περιλαμβάνει όλους του τους στίχους καθώς και συνεντεύξεις του, πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημα Ο Μεγάλος Μαθητής και ο Μικρός Δάσκαλος.

20. O Παύλος Παυλίδης, στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση στα πλαίσια των συναυλιών “Από γιορτή σε Γιορτή” μαζί με τους BMovies και τους 100°C, τον καλωσόρισε στη σκηνή, επικαλούμενος ατάκα της ταινίας Ο κύκλος των Χαμένων Ποιητών.

Με το ιστορικό “O Captain! My Captain!” εξέφρασε τον θαυμασμό του για το καλλιτεχνικό εκτόπισμα του Γιάννη Αγγελάκα

Αυτό το καλλιτεχνικό εκτόπισμα προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και εμείς με τις 20 αλήθειες του που είναι παρμένες μέσα από συνεντεύξεις, στίχους, μαρτυρίες και γραπτά κείμενα.

Χρόνια Πολλά και άλλα τόσα Γιάννη Αγγελάκα!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!