Στις 27/02/1957 γεννιέται ο Adrian Smith, μέλος της αγίας τριάδας στις κιθάρες των Iron Maiden.
Εκτός από τις ικανότητές του στην κιθάρα, έχει βάλει τη σφραγίδα του σε κάποια εξαιρετικά κομμάτια του συγκροτήματος ως συνθέτης, και εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να ετοιμάσουμε ένα μίνι αφιέρωμα για τα κομμάτια αυτά που φέρουν την υπογραφή του.
Χωρίς πολλά-πολλά, περνάμε κατευθείαν στο ψητό…
Wasted Years
Ξεκινάμε το αφιέρωμα με τα ‘Χαμένα Χρόνια’, το δέκατο τέταρτο κατά σειρά single των Iron Maiden, το οποίο κυκλοφόρησε σαν promo του ‘Somewhere In Time’ (1986).
Ο Adrian Smith συνέθεσε ένα κλασικό Maiden κομμάτι, το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί σήμα-κατατεθέν της μπάντας.
Μάλιστα, το συγκρότημα αποφάσισε να αλλάξει τον αρχικό τίτλο του τραγουδιού, για να μην το μπερδεύει το κοινό με το ‘Golden Years’ του David Bowie.
To τραγούδι πραγματεύεται σαν θέμα του τη ρευστότητα του χρόνου, ενώ το εξώφυλλο του single που σχεδιάστηκε από τον master του είδους Derek Riggs, εκτός από εντυπωσιακό, κρύβει πολλούς συμβολισμούς, τους οποίους μπορείτε να χαζέψετε σε παλαιότερο αφιέρωμά μας, πατώντας εδώ.
Ο Adrian Smith θυμάται:
Υπήρχε μια περίοδος που περιπλανιόμουν για να φτιάξω ένα τραγούδι, μέχρι που μου κατέβηκε από το κεφάλι το riff για το ‘Wasted Years’.
Θυμάμαι που το έπαιξα στον Steve Harris μαζί με κάποια άλλα κομμάτια, και όταν το άκουσε αντέδρασε κάπως έτσι: “Tι είναι αυτό;”
Του απάντησα πως πιθανόν να μην του άρεσε, γιατί ήταν κάπως πιο εμπορικό για εμάς εκείνη την περίοδο, αλλά του άρεσε και επέμεινε να το κρατήσουμε…
Όταν νομίζεις ότι δεν θα κάνει κάτι αυτός ο τύπος, τελικά το κάνει!
Στον τεέυταίο δίσκο των Iron Maiden, ‘The Book of Souls’, το προπονημένο σας αυτί θα πιάσει κατευθείαν την εισαγωγή από το ‘Wasted Years’ στο ‘Shadows Of Valley’, στο οποίο τα μέλη της μπάντας κάνουν ένα σύντομο flashback στις ένδοξες ημέρες τους.
2 Minutes To Midnight
Προσωπικά, ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του γράφοντα. Το συγκεκριμένο track είναι μια από κοινού σύνθεση των Adrian Smith και Bruce Dickinson, με βαθύτερα νοήματα εκτός από το άρτιο μουσικό αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά μας.
O τίτλος, λοιπόν, εμπνεύστηκε από το ρολόι του Doomsday, που κατασκευάστηκε το 1947 και σεταρίστηκε 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα για να δείξει πως ο κόσμος ξέμεινε από χρόνο κάτω από την πυρηνική απειλή.
Καθώς η απειλή κορυφωνόταν χρόνο με το χρόνο, λόγω και της τεχνολογικής εξέλιξης, το ρολόι προχωρούσε ή γύρναγε πίσω όταν κάποια συνθήκη υπογραφόταν ή κάποια απειλή εμφανιζόταν ξανά!
Όταν το 1958 οι Η.Π.Α. και οι Σοβιετικοί έκαναν πειράματα με βόμβες υδρογόνου, το ρολόι πλησίασε περισσότερο από κάθε φορά τα μεσάνυχτα, δείχνοντας 11:58, δίνοντας την έμπνευση στους Maiden να κάνουν το γεγονός, τραγούδι!
Μαθήματα ιστορίας για άλλη μια φορά.
Iron Maiden: Η τρομερή ιστορία πίσω από το ‘2 Minutes To Midnight’
The Evil That Men Do
Το κομμάτι φέρει την υπογραφή των Adrian Smith, Steve Harris και Bruce Dickinson, και η έμπνευση στους δημιουργούς του ήρθε από τον Ioύλιο Καίσαρα του William Shakespeare, στο σημείο που ο Μάρκος Αντώνιος απευθύνει λόγο στα πλήθη μετά τη δολοφονία του Ρωμαίου αυτοκράτορα!
Κυκλοφόρησε και αυτό σε single, και θα το βρείτε στην tracklist του ‘Seventh Son of a Seventh Son’ (1988).
Από εμπορικής άποψης, μπήκε στην πρώτη δεκάδα των single charts, ενώ το video clip του που μπορείτε να δείτε παρακάτω, βιντεοσκοπήθηκε στην Καλιφόρνια, σε ένα από τα live της παγκόσμιας περιοδείας τους το 1988:
22 Acacia Avenue
Το ’22 Acacia Avenue’ είναι το δεύτερο κομμάτι της τετραλογίας ‘Charlotte The Harlot’, μιας φανταστικής πόρνης που έβρισκε κανείς στην Λεωφόρο Acacia, στον αριθμό 22, με τους στίχους να περιγράφουν τη ζωή της.
Το πρώτο κομμάτι είναι το ‘Charlotte The Harlot’ (με το punk style του Di Anno να είναι εμφανές), το τρίτο είναι το ‘Hooks In You’, και το τέταρτο το ‘From Here To Eternity’.
Can I Play With Madness
Άλλο ένα κομμάτι γραμμένο από την τριάδα Adrian Smith, Steve Harris και Bruce Dickinson, που βρίσκεται και αυτό στο album ‘Seventh Son of a Seventh Son’ και κυκλοφόρησε με τη μορφή single στα πλαίσια προώθησής του, με ένα καταπληκτικό εξώφυλλο στο οποίο ο Eddie εμφανίζεται να συνθλίβεται:
Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του κομματιού είναι ένας νεαρός άντρας ο οποίος, ψάχνοντας απαντήσεις σε υπερφυσικά ερωτήματα, καταφεύγει σε έναν προφήτη για να δει το μέλλον του από την κρυστάλλινη σφαίρα του.
Ο προφήτης γελάει με τον νεαρό που δεν μπορεί να διακρίνει κάτι μέσα από τη σφαίρα.
Το video clip γυρίστηκε στα τούνελ του Chislehurst, προάστιο του Λονδίνου και στον αρχαίο ναό Tintern Abbey, ο οποίος χρονολογείται από το 1131 και βρίσκεται στην Ουαλία.
Στο κλιπ βλέπουμε και τον Graham Chapman, ένα από τα 6 μέλη των Monty Python, σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην τηλεόραση:
These Colours Don’t Run
Ακόμα μια Adrian Smith σύνθεση. Ο τίτλος του κομματιού εμπνεύστηκε από τα λόγια του Bruce Dickinson κατά την ζωντανή ερμηνεία του ‘The Trooper’ στο Ozzfest του 2005.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ δημιουργήθηκε από τη σύζυγο του Ozzy Osbourne, Sharon, το 1996, και κατά τη διάρκεια της τελευταίας συμμετοχής των Iron Maiden σε αυτό, τον Αύγουστο του 2005, πολλά περίεργα πράγματα συνέβησαν.
Η ιστορία λέει πως από το πρώτο κιόλας κομμάτι, κάποια άτομα που κουβάλησε η τετραπέρατη Sharon και καθόντουσαν μπροστά-μπροστά, άρχισαν να πετούν στους Iron Maiden από μπουκάλια μπύρας και αυγά μέχρι… πάγο!
Μάλιστα, σε τρια τραγούδια του live, ο ήχος διακόπηκε, τόσο στο μικρόφωνο του Bruce όσο και στα όργανα των υπόλοιπων.
Κατά την ερμηνεία του ‘The Trooper’, στο οποίο παραδοσιακά ο Dickinson ανεβαίνει στη σκηνή ανεμίζοντας μια τεράστια βρετανική σημαία, ένας θεατής ανέβηκε στη σκηνή κουνώντας μια αμερικάνικη σημαία και φορώντας ένα T-Shirt που έγραφε ‘Don’t Fuck With Ozzy’…
Το team των Maiden κατέβασε τον… προβοκάτορα, και ο Bruce απάντησε:
These Colours Don’t Fucking Run!
Το συγκρότημα έκανε λόγο για εσκεμμένη προβοκάτσια, παρόλο αυτά συνέχισε να παίζει. Στο τέλος του φεστιβάλ, η Sharon υποστήριξε:
Αγαπάω τους υπόλοιπους Maiden, αλλά ο Bruce είναι καθίκι!
Ακούστε ξανά τη σύνθεση του Adrian Smith:
Adrian Smith: «Οι Iron Maiden δεν βασίστηκαν ποτέ στις πωλήσεις»
The Longest Day
To ‘The Longest Day’ αναφέρεται στην απόβαση στη Νορμανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μεγαλύτερη απόβαση που έχει συμβεί ποτέ στην αιματοβαμμένη ιστορία του ανθρώπινου είδους.
Οι στίχοι αναφέρονται και στην επίδραση που είχε ο πόλεμος στους νεαρούς που πολέμησαν εκείνη την ημέρα.
Αν και στο τραγούδι δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ακτή, πιθανότατα αυτή να είναι η ακτή Omaha, όπου οι σύμμαχοι είχαν τα περισσότερα θύματα σε σχέση με τις υπόλοιπες 4 συνδυασμένες επιχειρήσεις απόβασης.
To κομμάτι συνοδεύει ένα ιδιαίτερο fan made video:
Flight of Icarus
Κομμάτι βγαλμένο από την ελληνική μυθολογία, όπου η μπάντα διηγείται ξανά το μύθο, αλλά από την ανάποδη! Ο Δαίδαλος είχε προειδοποιήσει τον Ίκαρο να μην πετάει κοντά στον ήλιο γιατί θα λιώσουν τα φτερά που είχε φτιάξει από κερί…
Στους στίχους του τραγουδιού, ο old man προτρέπει τον Eddie να πετάξει ψηλά ενώ ο ίδιος στέκεται σε έναν λόφο…
Το κομμάτι συνέθεσαν οι Αdrian Smith και Bruce Dickinson, και ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησε η μπάντα πρώτα στην Αμερική.
Ο Steve Harris έχει δηλώσει πως προτιμάει να παίζει το συγκεκριμένο κομμάτι στις συναυλίες, γιατι η μπάντα το εκτελεί με πιο γρήγορη ταχύτητα.
Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στις Μπαχάμες, στο studio που ηχογραφούσε το συγκρότημα το δίσκο ‘Piece of Mind’:
The Wicker Man
Άλλο ένα κομμάτι της τριάδας Adrian Smith, Bruce Dickinson και Steve Harris, το οποίο και κυκλοφόρησε σαν single για το album ‘Brave New World’ που σήμανε την επιστροφή του Bruce και του Adrian στους Maiden, με το group να σολάρει από τότε με τρεις κιθαρίστες.
Οι στίχοι του είναι εμπνευσμένοι από ένα cult θρίλερ του 1976 με ομώνυμο τίτλο, το οποίο και έγινε remake το 2006.
Ένα συνηθισμένο απόγευμα στο studio, ο Adrian Smith τζάμαρε το riff, η ιδέα άρεσε σε όλους και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία:
Adrian Smith: «Πώς αισθάνομαι τώρα που είχα φύγει από τους Iron Maiden»
Speed Of Light
Κλείνουμε με πιο φρέσκα κουλούρια:
Το ‘Speed Of Light’ δεν είναι σίγουρα το κορυφαίο του δίσκου, αλλά από την ημέρα κυκλοφορίας του σου άφηνε την αίσθηση ότι κάτι καλό ίσως να κρύβεται εκεί μέσα…
Εσείς μπορείτε να αναγνωρίσετε Deep Purple στο κομμάτι;
O Bruce Dickinson πάντως, έχοντας αναγνωρίσει τους Deep Purple ως μια βασική επιρροή της μπάντας, δήλωσε:
Όλα τα μέλη του συγκροτήματος είμαστε φανατικοί οπαδοί των Deep Purple! O Adrian έγραφε το riff και εμένα μου θύμιζε κάτι από το ‘Burn’ των Deep Purple!
O Llexi Leon, video director των Iron Maiden, άνοιξε τα χαρτιά του για το video clip του ‘Speed Of Light’, που κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου 2015.
Όπως αποκάλυψε στο Metal Hammer, ήταν μακράν η καλύτερη δουλειά που έχει κάνει έως τώρα στην καριέρα του.
Το κλιπάκι έδειχνε τον Eddie να παίρνει σάρκα και οστά σε διάφορα βιντεοπαιχνίδια, από τα πρώτα του είδους έως και τα σύγχρονα, και όλα αυτά μέσω μιας χρονομηχανής.
Ο παραλληλισμός ήταν ιδιαίτερα έξυπνος, δείχνοντας την εξέλιξη των video games αλλά και της μπάντας τα τελευταία σαράντα χρόνια:
Εκτός από τα παραπάνω κομμάτια, ο Adrian Smith έχει βάλει το χέρι του σε δεκάδες ακόμα κομμάτια των Iron Maiden όπως τα ‘Wildest Dreams’, ‘Stranger In A Strange Land’, ‘El Dorado’, ‘Satellite 15… The Final Frontier’, ‘The Prisoner’, ‘Moonchild’, ‘Die with Your Boots On’, ‘Sun and Steel’, ‘Isle of Avalon’, ‘Starblind’, ‘Coming Home’, ‘Lord of Light’, ‘Face In The Sand’, ‘Paschendale’, ‘Gangland’, ‘Brighter than a Thousand Suns’, ‘Different World’, ‘The Great Unknown’, ‘When the River Runs Deep’, ‘Tears Of A Clown’, Reach Out, ‘Back In The Village’, ‘Sea Of Madness’, ‘The Fallen Angel’.