My Chemical Romance – The Black Parade: Όταν η emo έγινε πιο εμπορική από ποτέ

My Chemical Romance – The Black Parade: Όταν η emo έγινε πιο εμπορική από ποτέ

Όταν οι My Chemical Romance έγραψαν το άλμπουμ μίας γενιάς.
My Chemical Romance
My Chemical Romance

Η εμπορική απήχηση της emo και της punk μουσικής, καθώς και η κουλτούρα που δημιουργήθηκε γύρω από τα συγκεκριμένα είδη στις αρχές του 21ου αιώνα υπήρξαν καθοριστικά για την σύγχρονη πορεία της μουσικής βιομηχανίας.

Για ένα χρονικό διάστημα από τα τέλη των ’90s μέχρι περίπου το 2010, ο εκρηκτικός ήχος των Green Day, των Paramore και πολλών άλλων καλλιτεχνών σύστηνε μία νέα γενιά ακροατών στην οικογένεια της rock.

Είναι δύσκολο -και άδικο- να αποδοθεί αυτή η επιτυχία του είδους σε ένα συγκρότημα, αλλά υπάρχουν σίγουρα καλλιτέχνες που χωρίς αυτούς, η ιστορία της emo και της punk δεν θα ήταν η ίδια.

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της “χρυσής” εκείνης εποχής για την emo, τους My Chemical Romance, με δύο αφορμές:

Εκτός από κύματα ενθουσιασμού και νοσταλγίας που προκάλεσε σε πολλούς από εμάς η επανένωση του συγκροτήματος, αποτελεί και μία καλή ευκαιρία να ανατρέξουμε στο παρελθόν του συγκροτήματος για να μάθουμε ή να θυμηθούμε την καλλιτεχνική πορεία των ανθρώπων που έκαναν την emo πιο εμπορική από ποτέ.

Δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος πίσω από αυτό το κείμενο είναι τα 13 χρόνια από την κυκλοφορία του θρυλικού ‘The Black Parade’ που πριν από λίγους μήνες μπήκε και επίσημα στην εφηβεία!

My Chemical Romance - Teenagers [Official Music Video] [4K]

Η Αρχή

Η ιστορία των My Chemical Romance ή MCR, ξεκινάει κάπου στο 2001.

Ο Gerard Way, ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής του συγκροτήματος, αποφάσισε να ασχοληθεί με την μουσική με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισαν τις Η.Π.Α.

Μέχρι το 2002 το συγκρότημα δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στο ευρύ κοινό, λόγω του εναλλακτικού του ήχου και της έλλειψης προώθησης από κάποια μεγάλη δισκογραφική. Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν υπογράφουν με την Reprise Records, τη δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε ο Frank Sinatra.

Μετά από μία πολύμηνη περιοδεία με τους Avenged Sevenfold, η οποία σφράγισε και την μακροχρόνια φιλία μεταξύ των δύο συγκροτημάτων, το γκρουπ άρχισε να ετοιμάζει τον επόμενο δίσκο του.

Η απήχηση των My Chemical Romance σε Αμερική και μεγάλη Βρετανία ήταν αρκετά καλή για τα δεδομένα της εποχής, με το συγκρότημα να αρχίζει να συγκαταλέγεται στα μεγάλα ονόματα της punk και emo σκηνής και να παίζει σε όλο και μεγαλύτερα φεστιβάλ.

My Chemical Romance
Φωτογραφία του συγκροτήματος το 2004

Η επίσημη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ με τίτλο ‘Three Cheers For Sweet Revenge’ ήρθε το καλοκαίρι του 2004, με κάποια singles να έχουν προηγηθεί, έχοντας μεγάλη επιτυχία.

Ο δίσκος, πάρα την εμπορική και κριτική αποδοχή του, δεν στερεώθηκε στην μουσική ιστορία, ή τουλάχιστον όχι όσο το επόμενο και πολύ μεγαλύτερο εγχείρημα των My Chemical Romance

Welcome To The Black Parade!

My Chemical Romance-The BlackParade
Το εξώφυλλο του The Black Parade

Για πολλούς είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν θα ακούσουν την λέξη “emo”.

Πρόκειται για έναν δίσκο ο οποίος καθόρισε ένα ολόκληρο είδος μουσικής, μία ροκ όπερα που προσπάθησε -και κατάφερε- να μας δείξει την πιο ώριμη και καλοδουλεμένη πλευρά των My Chemical Romance που θα δούμε ποτέ.

Άλλωστε, το Black Parade γράφτηκε εξ αρχής με αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Σε συνέντευξή του στο BBC λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο μπασίστας του συγκροτήματος και αδερφός του Gerard, Mikey Way δήλωσε:

Θέλουμε αυτό να είναι το album για το όποιο ο κόσμος θα θυμάται τους My Chemical Romance.

Όλοι μας έχουμε δίσκους σμίλεψαν την παιδική και εφηβική μας ηλικία… Θέλουμε αυτός ο δίσκος να ανήκει σε αυτή την κατηγορία για τον κόσμο.

Το project ήταν αρκετά φιλόδοξο και απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια, καθώς και στην προώθηση.

Για τις ανάγκες των βίντεο κλιπ που γυρίστηκαν πριν από την κυκλοφορία του album, επιστρατεύτηκε ο Samuel Bayer, ένας ιδιαίτερα έμπειρος σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία στην μουσική βιομηχανία, καθώς στο παρελθόν είχε σκηνοθετήσει τόσο το ‘Smells Like Teen Spirit’, όσο και το ‘American Idiot’ των Green Day.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως για τις ανάγκες αυτού του δίσκου θα επιστρατεύονταν πολλά θεατρικά στοιχεία.

Ο δίσκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως concept album ή ένα είδος ροκ όπερας, γεμάτος με θεατρικά στοιχεία.

Σκοπός του Gerard Way ήταν να αφηγηθεί την ιστορία ενός ασθενή ο οποίος μαθαίνει ότι έχει μόλις λίγες εβδομάδες ζωής και βλέπει τον θάνατο να τον επισκέπτεται με την μορφή μίας παρέλασης.

Αυτή η απλοποιημένη περιγραφή ίσως να αδικεί την ουσία του δίσκου ο όποιος πραγματεύεται με έναν αρκετά ωμό τρόπο την αντίδραση ενός ανθρώπου στην είδηση του επικείμενου θανάτου του.

Ο ασθενής, μας συστήνεται έμμεσα στο ‘Dead!’, με μία δόση τρέλας και άρνησης στην ανακοίνωση της ασθένειάς του:

Oh, motherfucker,
If life ain’t just a joke
Then why are we laughing?

My Chemical Romance - Dead!

Εκτός από τον θάνατο, το ‘Black Parade’ αγγίζει και την αγάπη, τον πόλεμο και διάφορα κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Στην ουσία, πρόκειται για μία ανασκόπηση της μέχρι τότε emo κουλτούρας και τον προβληματισμών που είχαν οι ακροατές της.

Η jazz επιρροές τουHouse Of Wolves ή οι τεχνικές αφήγησης που χρησιμοποιήθηκαν στο Mama δείχνουν την όρεξη για δημιουργία και αντισυμβατισμό που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τους My Chemical Romance.

Είναι προφανές από την πρώτη ακρόαση ακόμα πως η εμπορική επιτυχία για το ‘Black Parade’ δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αλλά προέκυψε στην πορεία, ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς από τη μεριά του συγκροτήματος.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για αυτό το “ταξίδι” του πρωταγωνιστή στο άλμπουμ, καθώς και τον τρόπο που ξεδιπλώνεται ο δίσκος μπροστά στον ακροατή του. Ίσως κάποια άλλη φορά.

Για τώρα, ας μείνουμε απλώς στο γεγονός ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το ‘The Black Parade’ συγκαταλέγεται συχνά στα καλύτερα concept albums της rock.

My Chemical Romance - Mama

The Aftermath

Η επίσημη κυκλοφορία του δίσκου συνοδεύτηκε από εμπορική επιτυχία, σχεδόν πρωτόγνωρη για συγκροτήματα αυτού του είδους.

Μόνο στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας, τα μέχρι πρότινος άγνωστα παιδιά από το New Jersey κατάφεραν να ανταγωνιστούν ή να ξεπεράσουν τις πωλήσεις των καταξιωμένων Muse, The Strokes και Green Day.

Στα Βρετανικά charts, οι My Chemical Romance έχασαν την πρώτη θέση  από την κυκλοφορία του ‘Rudebox’ του Robbie Williams, κατακτώντας όμως την πρώτη θέση για το

target="_blank" rel="noopener noreferrer">Welcome To The Black Parade‘ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Το πασίγνωστο single, σε συνδυασμό με ολόκληρο τον δίσκο έγινε πλατινένιο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και σε άλλες χώρες.

Φυσική συνέχεια αυτής της επιτυχίας ήταν η μεγάλες περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική.

Συνολικά, οι My Chemical Romance έπαιξαν πάνω από 130 shows σε περίπου ενάμιση χρόνο, μαζί με γνωστά συγκροτήματα όπως τους Rise Against, τους Muse, ακόμη και τους Linkin Park!

Οι συναυλίες συνοδεύτηκαν από ειδικά εφέ, θεατρικά και τα γνωστά πλέον κοστούμια του ‘Black Parade’, προσφέροντας ένα οπτικοακουστικό θέαμα το όποιο χαρακτήρισε την μπάντα και στην μετέπειτα πορεία της.

My Chemical Romance
Οι στολές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στα βιντεοκλίπ και τις συναυλίες, κομμάτι της “μεταμόρφωσης” των My Chemical Romance για το ‘Black Parade’.

Η διαφορά του ‘Black Parade’ σε σχέση με άλλα emo albums της εποχής του, ήταν η απήχηση που είχε στο ευρύτερο κοινό, χωρίς να χρειαστεί να μαλακώσει τον ήχο του.

Ένα καλογραμμένο concept σε συνδυασμό με την θεατρική αφήγηση και τους μουσικούς πειραματισμούς, ήταν αρκετά για να εκτοξεύσουν την αγάπη του κόσμου για τους My Chemical Romance, δείχνοντας παράλληλα ότι η καλλιτεχνική ωριμότητα μπορεί να συμβιβαστεί με ένα τέτοιο είδος μουσικής.

Fake Your Death

H εξωπραγματική πορεία του ‘Black Parade’ δεν μπορούσε να επαναληφθεί εύκολα. Το επόμενο εγχείρημα των My Chemical Romance κυκλοφόρησε το 2010 και είχε τίτλο ‘Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys’.

Ο δίσκος εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και χαρακτηρίστηκε ως εμπορική επιτυχία.

Παρά την καλή πορεία των επόμενων project του συγκροτήματος όμως, οι τίτλοι τέλους δεν θα αργούσαν να έρθουν. Το 2013, έχοντας τελειώσει μία ακόμη περιοδεία και με την παραγωγή ενός πέμπτου δίσκου να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, το συγκρότημα ανακοινώνει πως μετά από 12 χρόνια διαλύεται.

Αργότερα, τα μέλη των My Chemical Romance επιβεβαίωσαν πως δεν υπήρξε κάποια διαφωνία ή διαμάχη που να αποτέλεσε αφορμή για την διάλυση. Το συγκρότημα σταμάτησε από συνειδητή επιλογή όλων των μελών. Λίγα χρόνια μετά την διάλυση, ο Gerard Way αναφέρεται στο γεγονός λέγοντας:

Για να είμαι ειλικρινής, δεν φαντάστηκα ποτέ μου τους My Chemical Romance να συνεχίζουν μετά το ‘Black Parade’.

Από την στιγμή που φτάσαμε στο τρίτο άλμπουμ μας, ένιωσα πως εκείνο ήταν το τέλος. Στον χρόνο που περάσαμε μετά το ‘Black Parade’ πολεμούσα αυτό το ένστικτο.

Το αποχαιρετιστήριο δώρο ήρθε τον Μαρτίου του 2014, με το ‘May Death Never Stop You’. Εκτός από διάφορες επιτυχίες από την υπάρχουσα δισκογραφία, περιείχε και ένα τελευταίο επίσημο single.

Το “κύκνειο άσμα” των My Chemical Romance λεγόταν ‘Fake Your Death’, πράγμα που άφηνε ένα παράθυρο επανασύνδεσης στα μάτια πολλών ακροατών ή τουλάχιστον αποτελούσε ελπίδα και ενίσχυε την άρνηση που υπήρχε για καιρό για το κατά πόσο “οριστικός” ήταν αυτός ο θάνατος.

Ο ίδιος ο Gerard έκλεισε την ανακοίνωση της διάλυσης με έναν αισιόδοξο αλλά και ταυτόχρονα αινιγματικό τρόπο, λέγοντας:

Οι My Chemical Romance τελείωσαν, αλλά δεν θα πεθάνουν ποτέ.

Το κατά πόσο αυτές οι ενδείξεις ήταν προσχεδιασμένες ή απλώς πήγαζαν από την άρνηση των θαυμαστών είναι κάτι που ίσως να μην μάθουμε ποτέ.

Αυτό που μένει να δούμε, είναι το πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η πολυαναμενόμενη επανένωση και αν τελικά θα οδηγήσει στα αποτελέσματα που ελπίζουμε όλοι οι θαυμαστές των My Chemical Romance.

Για να το κάνω λίγο πιο κατανοητό: Είμαστε σίγουροι ότι η επανένωση αυτή είναι μία καλή ιδέα;

Μy Chemical Romance: 2019-????

Τα συναισθήματα μετά την επανένωση των My Chemical Romance είναι ανάμεικτα.

Για πολλούς υπάρχει μία μεγάλη αγωνία για το μέλλον του συγκροτήματος. Οποιαδήποτε ανακοίνωση νέας μουσικής -εάν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο- μπορεί να έχει θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες στην ιστορία του συγκροτήματος.

Άλλωστε, έχουν αλλάξει πολλά από την τελευταία φορά που οι My Chemical Romance έπαιξαν μαζί, τόσο στη μουσική όσο και στους ίδιους…

Και παρόλα αυτά εγώ συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος. Γιατί πολύ απλά, είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον που  μεγάλωσε με το ‘Black Parade’ να μην κυριεύεται από ενθουσιασμό στο άκουσμα του reunion.

Ένα συγκρότημα το οποίο ήξερε πότε ήταν η στιγμή του να αποχωρήσει, αποφάσισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψει.

Για να είμαι ειλικρινής, συμφωνώ. Αν και για λίγο καιρό η emo θεωρήθηκε ‘νεκρή’, πλέον είναι ίσως η καλύτερη στιγμή της εδώ και αρκετά χρόνια.

Γιατί το 2019, παρά την φαινομενική εμπορική κάθοδο, η emo κάθε άλλο παρά νεκρή μπορεί να θεωρηθεί.

Πέρα από την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί σε πολλούς σύγχρονους μουσικούς, η emo παραμένει ζωντανή και μέσα από αριστουργήματα όπως το ‘Black Parade’.

Ακόμη και σήμερα, μπορούμε να βρούμε παραδείγματα πολλών γνωστών μουσικών οι οποίοι αντλούν άθελά τους ή και εσκεμμένα, στοιχεία από την εποχή που το eyeliner είχε την τιμητική του.

Μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως η Billie Eilish, ο Brandon Urie (Panic at the Disco!), ακόμη και ο Post Malone, δεν θα ήταν οι καλλιτέχνες που ξέραμε χωρίς την επιρροή της pop-punk και της emo μουσικής πάνω στην δισκογραφία και τον τρόπο ζωής τους.

Post Malone plays My Chemical Romance at Emo Nite

Τα τελευταία χρόνια, με την ενηλικίωση της γενιάς που μεγάλωσε με τον Gerard Way και την εξέλιξη και επανεμφάνιση του είδους την τελευταία πενταετία, οι My Chemical Romance πήραν -έστω και με κάποια καθυστέρηση- την καταξίωση που στερήθηκαν, όταν η μουσική βιομηχανία αρνήθηκε να τους πάρει σοβαρά, αντιμετωπίζοντάς τους σαν μία ακόμα εφηβική μπάντα.

Μήπως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να πάρουν ό,τι τους αξίζει;

Πλέον, το ‘Welcome to the Black Parade’ είναι το σήμα κατατεθέν της emo κουλτούρας,  χαρακτηρίζοντας ένα ολόκληρο κίνημα όπως πολύ λίγα τραγούδια έχουν καταφέρει.

Οι My Chemical Romance έγραψαν τον ύμνο μίας γενιάς, ενώ στερέωσαν τη μουσική τους ως κάτι παραπάνω από μια απλώς νεανική μόδα.

My Chemical Romance - Welcome To The Black Parade [Official Music Video] [HD]

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.