Sabaton – The Great War (2019)
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από την τελευταία δισκογραφική απόπειρα των Sabaton που είχε τίτλο ‘The Last Stand’.
Όπως είχε σχολιαστεί και τότε, ο δίσκος εκείνος δεν είχε κάτι σπουδαίο να επιδείξει, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως ήταν κακός. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και οι Sabaton επιστρέφουν με το ‘The Great War’. Άραγε τι διδάχτηκε το συγκρότημα μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια και πως κατάφερε να το συνδυάσει με την πολύχρονη μέχρι σήμερα εμπειρία του στο χώρο της δισκογραφίας;
Ξεκινώντας αυτή τη δισκοκριτική θα πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι σταθερές που έχουν καθιερώσει τους Sabaton στην κορυφή του είδους τους είναι παρούσες στο δίσκο. Σαν σταθερές εννοούμε τα πολύ δυνατά riffs και τα γρήγορα τύμπανα στα κομμάτια από την αρχή μέχρι το τέλος του άλμπουμ και βέβαια την ιστορική και πολεμοχαρή θεματολογία τους.
Όπως συνήθιζαν μέχρι σήμερα οι Σουηδοί, έτσι και εδώ κάθε τραγούδι καταπιάνεται με κάποια σημαντική μάχη, ή με κάποιο ιστορικό πρόσωπο που έδωσε μάχες όπως για παράδειγμα το ‘Seven Pillars of Wisdom’ που είναι αφιερωμένο στο Λώρενς της Αραβίας.
Με το παραπάνω ξεκαθάρισμα στο μυαλό, ο ακροατής πιστεύει πως ξέρει πολύ καλά τι να περιμένει από το ‘The Great War’ και εδώ είναι πέφτει λίγο έξω. Ναι μεν ο δίσκος έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, οι Σουηδοί όμως έχουν αφήσει χώρο για λίγες παραπάνω εμπνεύσεις.
Ιδιαίτερες εισαγωγές όπως στο ‘The Future of Warfare’ και στο πρωτόγνωρα ξεχωριστό ‘The Red Baron’ και κομμάτια έκπληξη όπως το φινάλε του δίσκου ‘In Flanders Fields’ δείχνουν πως είχαν όρεξη γράφοντας αυτό το άλμπουμ και έβαλαν λίγο παραπάνω μεράκι από ότι μας έχουν συνηθίσει.
Κάπως έτσι, ενώ ο μέσος ακροατής της metal έχει στο νου του τους Sabaton ως τον ποδοσφαιριστή που θα δώσει τα πάντα για την ομάδα, ιδρώνοντας σε κάθε ματς τη φανέλα αλλά το ταβάνι της απόδοσής του είναι το 7/10, με το ‘The Great War’ έχει τη σπάνια τιμή να παρακολουθήσει έναν από τους ελάχιστους αγώνες της καριέρας του που ο αθλητής αυτός θα τρυπήσει το ταβάνι του και θα κάνει το κάτι παραπάνω.
Όσοι είστε δύσπιστοι με την επαναληπτικότητα των Sabaton μέσα στα χρόνια, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτό το άλμπουμ, ενώ όσοι δεν έχετε έρθει σε μεγάλο μέχρι τώρα βαθμό σε επαφή με τη δουλειά τους, έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσετε με αυτό.
Φυσικά δεν λείπουν τα τραγούδια καρμπόν με όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, όπως το κομμάτι ‘Great War’, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Οι Σουηδοί έχουν κάνει αρκετά βήματα μπροστά για τα δεδομένα τους σε αυτό το δίσκο και ευχή όλων είναι συνεχίσουν με αυτή τη φρεσκάδα που έβγαλαν τώρα και στο μέλλον.
Αντί επιλόγου αξίζει να γίνει μια διευκρίνιση για την επαναληπτικότητα που αναφέραμε πιο πάνω. Έχουν επιλέξει ένα δύσκολο καλλιτεχνικά μονοπάτι, μελοποιώντας αποκλειστικά ιστορικούς και πολεμικούς στίχους.
Είναι μεγάλη πρόκληση για μια μπάντα που έχει μείνει σταθερή τόσα χρόνια σε μια τόσο στενή στιχουργική θεματολογία να κάνει το κάτι παραπάνω μουσικά. Θα ήταν όμως εύκολο να διολισθήσει και να βγάλει αδιάφορους ή και κακούς δίσκους, κάτι το οποίο οι Σουηδοί δεν έχουν κάνει ποτέ. Βαδίζουν σταθερά κι ας βαδίζουν μόνοι και στην περίπτωση του ‘The Great War’ ανεβαίνουν και ένα σκαλί ψηλότερα.
Αν βέβαια μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει μόνο ένα συγκρότημα που μαζί του βαδίζουν εκατομμύρια θαυμαστές στην Ευρώπη και τον κόσμο, μαγεμένοι από την ξεχωριστή θεματολογία τους.
Υ.Γ. Αν ακούσετε το δίσκο σε live streaming προτιμήστε τη History Version του, η οποία περιλαμβάνει μικρές ιστορικές αφηγήσεις που σε βάζουν στο κλίμα του κάθε κομματιού. Εξαιρετική προσθήκη που δίνει άλλον αέρα στο δίσκο!