Search
Close this search box.
Συνέντευξη / Tim Sult (Clutch): «Πάντα χαίρομαι όταν επιστρέφω στην Ελλάδα!»

Συνέντευξη / Tim Sult (Clutch): «Πάντα χαίρομαι όταν επιστρέφω στην Ελλάδα!»

Ο Tim Sult μιλάει στο RockRooster, ενόψει του Release Athens Festival.
Clutch Release Athens 2019

Οι Clutch είναι από τους πλέον συνεπείς επισκέπτες στη χώρα μας, και από τις μεγαλύτερες μπάντες στο χώρο της σύγχρονης rock.

Πάντα αξιόπιστοι, οι δίσκοι τους είναι εγγύηση ποιότητας, και οι ζωντανές εμφανίσεις τους ξεσηκώνουν ακόμα και τους νεκρούς, αφήνοντας ικανοποιημένο και τον πιο δύστροπο.

Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε περιοδεία, η οποία θα περάσει, κατά τη συνήθειά τους την τελευταία δεκαετία, και από την Ελλάδα, με δύο εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο στα πλαίσια του Release Athens Festival.

Με αφορμή αυτήν την επίσκεψή τους λοιπόν, μιλάμε με τον κιθαρίστα τους, Tim Sult, για το επερχόμενο live και τα μελλοντικά σχέδια των Clutch.

Επιστρέφετε μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην Ελλάδα λοιπόν…

Πάει αλήθεια τόσος καιρός;

Ναι, ακούγεται παράξενο. Φαίνεται λες και είστε κάθε χρόνο εδώ. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε για άλλη μια φορά, και ειδικά τώρα που θα παίξετε για πρώτη φορά και σε ανοιχτό χώρο;

Για μένα προσωπικά η Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα μου μέρη που έχω παίξει ποτέ, και πάντα χαίρομαι όταν επιστρέφω.

Με τις παλιότερες επισκέψεις σας έχετε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τις live εμφανίσεις. Και εσείς και ο κόσμος το απολαμβάνετε. Οπότε τι μπορούμε να περιμένουμε αυτή τη φορά; Υπάρχουν εκπλήξεις στο setlist; Πιστεύεις ότι ο ανοιχτός χώρος θα οδηγήσει σε μια διαφορετική εμπειρία για τους οπαδούς;

Λοιπόν, μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά αν βρέξει εκείνη τη νύχτα. Είχαμε μερικές συναυλίες που έβρεχε, και δίνει πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση στο show.

Όσον αφορά το setlist, έχουμε ηχογραφήσει μερικά covers τις προηγούμενες εβδομάδες, οπότε κάποια από αυτά ίσως βρεθούν στο set. Θα κάνουμε αυτό που κάνουμε συνήθως, θα αλλάζουμε το setlist μας κάθε βραδιά, οπότε δεν θα ξέρουμε τι θα παίξουμε μέχρι τη μέρα της συναυλίας!

Είστε headliners δύο ημερών γεμάτων rock, παίζετε μαζί με τους Black Rebel Motorcycle Club, με τους Planet of Zeus… Πώς σας φαίνεται που θα μοιραστείτε μαζί τους τη σκηνή;

Οι Planet of Zeus είναι καλοί μας φίλοι, έχουμε κάνει πολλές συναυλίες μαζί τους, και είναι πάντα ωραίο να παίζουμε μαζί τους!

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ξέρω πολλά πράγματα για τους Black Rebel Motorcycle Club…

Εκτός από τους Planet, γνωρίζεις άλλες ελληνικές μπάντες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έρχονται άλλα ονόματα τώρα… έχουμε παίξει και με άλλες ελληνικές μπάντες, αλλά ξέρουμε καλά τους Planet of Zeus επειδή έχουμε περιοδεύσει μαζί τους. Συγγνώμη, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιους άλλους… εκτός από τους Rotting Christ!

Μια και μιλάμε για φεστιβάλ, εδώ και λίγα χρόνια έχετε το δικό σας, το EarthRocker. Φέτος θα είναι ο τρίτος χρόνος του. Πώς προέκυψε αυτό, και πώς το βλέπετε να εξελίσσεται; Θα γίνει τακτικός θεσμός;

Λοιπόν, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο πιο τακτικό γίνεται. Και ναι, είναι η τρίτη του χρονιά, και η τέταρτη φορά που παίζουμε στο συγκεκριμένο μέρος, απλά το αποφασίσαμε μερικά χρόνια πριν να το κατοχυρώσουμε ως το δικό μας φεστιβάλ, επειδή μπορούμε, ξέρεις τι εννοώ…

Είναι κάτι ωραίο για να το κάνουμε κάθε χρόνο, να προσπαθούμε να φέρουμε διάφορες μπάντες να παίξουν, και να βγάλουμε μια καλή μέρα από αυτό. Είναι μονοήμερο φεστιβάλ, οπότε πιστεύω ότι στο μέλλον μπορούμε να το επεκτείνουμε, να το κάνουμε μεγαλύτερο, με περισσότερες ημέρες.

Πέρα από αυτό ετοιμάζετε κάποιο άλλο project; Αναφέρθηκες σε covers νωρίτερα, είχατε ανεβάσει και κάτι σχετικό στο Instagram. Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, όπως όταν τζαμάρατε ως Bakerton Project;

Μπα, μάλλον θα συνεχίσουμε γράφοντας καινούργια τραγούδια. Αυτό που είδατε στο Instagram είναι το cover μας σε ένα παλιό blues τραγούδι, το ‘Evil’, και συγκεκριμένα της εκδοχής των Cactus. Αυτό σίγουρα θα βρεθεί κάποια στιγμή στο setlist μας.

Είναι σίγουρα ταιριαστό. Και τι γίνεται με προσωπικά projects; Έχεις παίξει συχνά στο παρελθόν με τους Lionize, και ο JP, o ντράμερ σας, πρόσφατα συνεργάστηκε μαζί τους. Υπάρχει περίπτωση να σε ακούσουμε ξανά να παίζεις με αυτούς;

Εγώ προσωπικά δεν έχω κάτι αυτήν την περίοδο. Ο JP μόλις κυκλοφόρησε ένα δίσκο με μια σουηδική μπάντα, τους King Hobo, αλλά εγώ δεν κάνω κάτι. Έχω τέσσερα μικρά παιδιά, που με κρατάνε απασχολημένο όλες τις μέρες που δεν είμαι με τους Clutch.

Οι Clutch παίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια, και σας έχουν κατηγοριοποιήσει ως stoner, funk, metal και διάφορα άλλα, αλλά τελικά παίζετε τον δικό σας Clutch ήχο, μια σταθερά της σύγχρονης rock. Υπάρχουν ωστόσο μερικοί που θεωρούν ότι κάποιες φορές, αν και καλό, το ηχητικό αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Πώς βλέπεις εσύ τον ήχο σας; Έχετε πειραματιστεί συχνά, πόσο μακριά πιστεύετε ότι μπορείτε να φτάσετε;

Πιστεύω ότι πια μπορούμε να κάνουμε πραγματικά ό,τι θέλουμε, δεν μας περιορίζουν τα διάφορα είδη… Όπως είπες, είμαστε stoner rock, είμαστε funk, είμαστε hard rock, είμαστε metal, όλα αυτά συνδυασμένα. Οπότε βασικά απλά παίρνουμε όλες τις επιρροές μας, οι τέσσερίς μας μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο και αρχίζουμε να ρίχνουμε ιδέες και απλά στο τέλος ακούγεται σαν Clutch για κάποιο λόγο! Είναι δύσκολο να το εξηγήσω… Για μας, ήταν μεγάλος πειραματισμός το να κάτσουμε και να ηχογραφήσουμε covers, δεν το έχουμε στα αλήθεια ξανακάνει αυτό. Έχουμε προσπαθήσει να το κάνουμε κανά δυο φορές στο παρελθόν, ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι των Jethro Tull πολύ καιρό πριν για κάποια συλλογή.

Ήταν ένα μεγάλο πείραμα, απλά να μαθαίνουμε και να ηχογραφούμε τα covers όσο πιο κοντά στο πρωτότυπο μπορούσαμε. Οπότε, καταλαβαίνεις, για μας, αυτό ήταν το πείραμα. Ίσως δεν ακούγεται πολύ πειραματικό στο μέσο ακροατή αλλά πάντα προχωράμε μπροστά και μερικές φορές προχωρώντας μπροστά πάμε… πίσω και κάνουμε cover τα τραγούδια άλλων.

Και τι έρχεται μετά; Όταν τελειώσει η περιοδεία, σχεδιάζετε να ξεκινήσετε να ηχογραφείτε; Τι έρχεται μετά το πολύ καλό ‘Book of Bad Decisions’;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ολόκληρο το χρόνο κλεισμένο από συναυλίες οπότε στον ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στις περιοδείες θα μαζευτούμε να δουλέψουμε πάνω σε νέο υλικό. Μάλλον δεν θα έχουμε κάτι καινούριο πριν από το τέλος του χρόνου. Υποθέτω ότι είναι δυνατό, αλλά αυτή τη στιγμή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να γράφουμε νέα τραγούδια. Εκεί βρισκόμαστε τώρα, στην αρχή της διαδικασίας.

Είστε μαζί εδώ και τρεις δεκαετίες, απ’τις λίγες μπάντες που μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν σταθερό lineup για όλη τη δισκογραφική τους πορεία. Έχετε τη δικιά σας ταυτότητα, το δικό σας ήχο, και φαίνεται ότι σκοπεύετε να συνεχίσετε για πολύ ακόμα.

Το ελπίζω, γιατί δεν έχουμε και κάτι καλύτερο να κάνουμε! Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε ωραία πράγματα, όπως το να ερχόμαστε στην Ελλάδα για συναυλίες, οπότε δεν έχω κανένα παράπονο για το πως έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής!

Η Ελλάδα επίσης δεν έχει κανένα παράπονο… Κλείνοντας, έχεις κάποιο μήνυμα για τους οπαδούς, παλιούς και νέους, που θα έρθουν να σας δουν το καλοκαίρι;

Ναι… το μήνυμα είναι «Ευχαριστούμε πολύ που ακούτε, ευχαριστούμε πολύ που ενδιαφέρεστε και ευχαριστούμε που σας αρέσει η μουσική τόσο ώστε να έρχεστε στις συναυλίες και να μας βλέπετε ζωντανά, σημαίνει πολλά για μας… απλά, ευχαριστούμε!»

Και εμείς ευχαριστούμε Tim. Σας περιμένουμε!

Θα σας δούμε εκεί!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!