Search
Close this search box.
Όταν Candlemass και Ghost εναλλάσσονται

Όταν Candlemass και Ghost εναλλάσσονται

Αλλάζουν οι καιροί.
Candlemass Slayerking 2019 Credits: C.Alossi Photography
Candlemass Slayerking 2019 Credits: C.Alossi Photography

Το φετινό καλοκαίρι, στις 25 Ιουνίου, οι Ghost θα εμφανιστούν μπροστά στο ελληνικό κοινό για το AthensRocks Festival 2023. Σκηνή το ΟΑΚΑ και στο billing μαζί τους οι Candlemass, το συγκρότημα-ορισμός του doom metal.

Δεν ξέρουν ούτε θυμούνται όλοι πως δεν είναι η πρώτη φορά. Γιατί οι Candlemass έχουν ξαναμοιραστεί ελληνική σκηνή με τους Ghost.

Πίσω στο 2011, το Fuzz φιλοξενούσε στις 8 Οκτωβρίου μια «τυπική» συναυλία κλαμπ, που ουσιαστικά ήταν φεστιβαλική ημέρα σε μικρό χώρο.

Οι Lord Vicar. Οι Hell, λίγο καιρό αφότου είχαν προσθέσει στις τάξεις τους τον Andy Sneap. Οι ταχύτατα ανερχόμενοι Ghost. Οι θρύλοι του doom Trouble, με τον Kory Clarke των Warrior Soul αντί του οριστικά τότε απερχομένου και σήμερα δυστυχώς αποθανόντος Eric Wagner. Και οι Candlemass να γιορτάζουν 25 χρόνια Epicus Doomicus Metallicus, εναλλάσσοντας τον Robert Lowe και τον Johan Längqvist, με τον δεύτερο να αποδίδει στην ολότητά του το ιστορικό ντεμπούτο.

Συναυλία από τις λίγες, που άλλους ικανοποίησε, άλλους απογοήτευσε και σε αρκετούς άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.

Οι Ghost είχαν ήδη από τότε αρχίσει την διαδρομή τους προς την επιτυχία και αποδείχτηκαν αρκετά δημοφιλείς, με αρκετό κόσμο να βρίσκεται για να τους παρακολουθήσει να παίζουν ολόκληρο το ντεμπούτο τους, ‘Opus Eponymous’. Ήταν επίσης ήδη διχαστικοί, με σημαντική μερίδα του κοινού να λατρεύει την εμφάνισή τους αλλά και κάποιους να τη βρίσκουν στατική και βαρετή. Όπως και να’χει, ήταν ένα φρέσκο όνομα που αποδείχτηκε ότι είχε ήδη αρκετή αναγνωρισιμότητα και κοινό. Δεν είχαν πάει όλοι εκεί μόνο για Trouble και Candlemass.

Από την πλευρά τους, οι τελευταίοι έδωσαν μεγάλες στιγμές. Ενώ οι Trouble μάλλον σκόνταψαν στο θέμα Kory Clarke, του οποίου οι πιο αλήτικες Warrior Soul καταβολές ουδέποτε ταίριαξαν πολύ με το ψυχοπλακωτικό ύφος των τραγουδιών που κλήθηκε να ερμηνεύσει, οι Candlemass είχαν έναν Robert Lowe που μπορεί να μην ήταν στα καλύτερά του αλλά είχε το τεράστιο ειδικό βάρος των συνθέσεων που τραγουδούσε να τον υποστηρίζει, την εγγύηση Leif Edling και έναν πολύ καλό Johan Längqvist που απέδωσε δεόντως όταν ήρθε η σειρά του.

Και, ό,τι και να πει κανείς, πρόκειται για Candlemass. Δεν είναι όλες τους οι συναυλίες στο πέρασμα του χρόνου το ίδιο καλές, με τις πολλές αλλαγές πίσω από το μικρόφωνο ή φάσεις όπως η απουσία του Edling το 2017 (τώρα αυτό μετρούσε για Candlemass;) να έχουν κατά καιρούς μειώσει την απόδοση, αλλά το να αρνηθεί κανείς την αγάπη που τρέφει για αυτούς το ελληνικό metal κοινό ή την αξία τους συνολικά για το doom και όχι μόνο είναι αδύνατο. Στο πιο πρόσφατο παρελθόν του 2019 φάνηκαν και με το παραπάνω αυτά.

Τώρα έχουμε 2023. Ο Johan Längqvist είναι επισήμως μέλος των Candlemass, μοναδικός τους τραγουδιστής και έχει κυκλοφορήσει νέο υλικό μαζί τους, αν και ίσως όχι με την επιτυχία που θα ήθελε. Οι δε Ghost έχουν πλέον αναδειχθεί σε ένα από τα πιο διάσημα σχήματα του χώρου. Και το billing του AthensRocks 2023 τους βάζει ως το τελευταίο συγκρότημα της βραδιάς, πάνω από τους Candlemass, τους οποίους είχαν πλαισιώσει πριν πάνω από μία δεκαετία.

Δεν θα αναλωθώ εδώ σε κριτικές για την ποιότητα, την αξία και τη μουσική των Ghost, ή το κατά πόσο και που μπορεί να τους εντάξει κανείς στο σκληρό ήχο. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για αμφιλεγόμενο σχήμα και προσωπικά δεν είμαι οπαδός, αλλά, καλώς ή κακώς, η δημοτικότητα της μουσικής και των συναυλιών τους έχει εκτοξευθεί στον καιρό που έχει περάσει από εκείνη τη νύχτα στο Fuzz. Ο τροχός έχει γυρίσει, το νερό έχει κυλήσει και η παρέα του Papa Emeritus βρίσκεται πλέον στο σημείο να μπορεί να διεκδικεί την κορυφαία θέση στο lineup ενός φεστιβάλ, πάνω και από μεγάλους βετεράνους.

Το 2011 οι οπαδοί και των δύο συγκροτημάτων είχαν λόγους να είναι ευχαριστημένοι από τη νύχτα τους στο Fuzz. Αυτό το καλοκαίρι ευελπιστούμε να ισχύει το ίδιο, όποιο όνομα και αν βρίσκεται ψηλότερα στην αφίσα.

Ghost Setlist – Fuzz 2011

 1. Masked Ball (tape)
 2. Con Clavi Con Dio
 3. Elizabeth
 4. Death Knell
 5. Satan Prayer
 6. Stand by Him
 7. Prime Mover
 8. Genesis
 9. Here Comes the Sun (The Beatles cover)
 10. Ritual

Candlemass Setlist – Fuzz 2011

 1. Marche Funebre (tape)
 2. Mirror Mirror
 3. If I Ever Die
 4. Hammer of Doom
 5. At the Gallows End
 6. Samarithan

Epicus Doomicus Metallicus Album with Johan Längqvist On Vocals

 1. Solitude
 2. Demon’s Gate
 3. Crystal Ball
 4. Black Stone Wielder
 5. Under the Oak
 6. A Sorcerer’s Pledge

Encore:

 1. Gothic Stone
 2. The Well of Souls
 3. Emperor of the Void

Encore 2:

 1. Darkness in Paradise
Candlemass, Trouble, Ghost, Hell, Lord Vicar - Fuzz 2011
Candlemass, Trouble, Ghost, Hell, Lord Vicar – Fuzz 2011

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!