Search
Close this search box.
Iggy Pop: Το πρώτο crowd surfing στην ιστορία

Iggy Pop: Το πρώτο crowd surfing στην ιστορία

Iggy Pop ο πρώτος διδάξας.
Iggy Pop Performing At The Whisky
Iggy Pop Performing At The Whisky

Iggy Pop, ο πρώτος διδάξας;

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα αλλά παράλληλα εντυπωσιακότερα στοιχεία των rock και punk συναυλιών είναι το crowd surfing.

Αυτή η σπάνια στιγμή κατά την οποία ο frontman της μπάντας που παίζει στη σκηνή, παίρνει φόρα και βουτά στο κοινό, το οποίο τον κρατά στα σηκωμένα χέρια του και τον μεταφέρει σαν να κάνει surf.

Τα «προβλήματα» βέβαια ξεκινούν όταν κάποιος από το κοινό αποφασίσει να προσπεράσει την ασφάλεια, να ανέβει ο ίδιος στη σκηνή (ή σε κάποιο άλλο ψηλό σημείο του χώρου) και να πηδήξει στην αγκαλιά του κοινού, με τις ιστορίες τραυματισμών να είναι πάρα πολλές.

Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα συχνά οι διοργανωτές των συναυλιών να αναρτούν πινακίδες όπως οι από κάτω για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Do Not Crowd Surf
Do Not Crowd Surf

Θεωρητικά τουλάχιστον γιατί δεν είναι εύκολο να πεις στο κοινό μιας rock ή punk συναυλίας τι να κάνει και αυτό να σε ακούσει.

Συνήθως πάντως οι crowd surfers που προέρχονται από το κοινό, μεταφέρονται από τα χέρια της λαοθάλασσας πέρα από τα security τα οποία είτε επιτρέπουν στον τολμηρό θεατή να γυρίσει στη θέση του, είτε τον απομακρύνουν τελείως από το χώρο της συναυλίας.

Ως «πατέρες» του crowd surfing έχουν εμφανιστεί αρκετοί καλλιτέχνες μέσα στα χρόνια.

Μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις ήταν αυτή του Peter Gabriel που στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν έπαιζε στις συναυλίες του το αγαπημένο ‘Games Without Frontiers’ άνοιγε τα χέρια του σε σχήμα σταυρού και βουτούσε στο κοινό, το οποίο τον ταξίδευε πάνω στα χέρια του.

Αργότερα άρχισε να κάνει το ίδιο και κατά τη διάρκεια του κομματιού ‘Lay Your Hands On Me’.

Ο κιθαρίστας του Billy Joel, Kevin Dukes, όταν είδε τον frontman του να κάνει crowd surfing στην ιστορική συναυλία που έδωσαν στη Σοβιετική Ένωση το 1987, ονόμασε το σκηνικό «The Peter Gabriel flop».

Peter Gabriel - Lay Your Hands On Me

Ο Bruce Springsteen, ένας ακόμα καλλιτέχνης διάσημος για τις ζωντανές του εμφανίσεις, είναι ο πρώτος crowd surfer που καταγράφηκε on camera επί τω έργο, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του στο Πανεπιστήμιο του Τέμπε στην Αριζόνα το 1980.

Εκείνος που οι περισσότερες πηγές όμως χρίζουν ως τον πρώτο διδάξαντα του crowd surfing, είναι ο μοναδικός Iggy Pop, που εφάρμοζε ήδη την τεχνική από τη δεκαετία του 1970 με πρώτη καταγεγραμμένη από πηγές συναυλία κατά την οποία αφέθηκε στην αγκαλιά του κοινού, αυτή στο Σινσινάτι Summer Pop Festival (13 Ιουνίου 1970).

Ο ίδιος ο Peter Gabriel επαληθεύει εμμέσως τα παραπάνω δηλώνοντας:

Ο Iggy Pop είχε πηδήξει στο κοινό πριν από εμένα, απλά δεν συνήθιζε να ξαπλώνει στα χέρια και να μεταφέρεται τριγύρω όπως εγώ.

Είχα την ιδέα αυτή από ένα παιχνίδι που κάναμε σε ένα γκρουπ ψυχοθεραπείας, κατά το οποίο έπεφτες προς τα πίσω και επιστευόσουν αυτόν που καθόταν εκεί να σε κρατήσει.

Πάντα ήθελα να κλείνω αυτό το κενό ανάμεσα στο κοινό και τον καλλιτέχνη. Σε μια συναυλία μου μάλιστα στο Σικάγο, όταν με επέστρεψαν στη σκηνή, φορούσα μόνο το εσώρουχό μου.

Ας αφιερώσουμε όμως λίγες παραπάνω γραμμές στον Iggy Pop και ας δούμε τι ακριβώς συνέβη εκείνο το καλοκαίρι του 1970 στο Σινσινάτι. Αρχικά δεν υπήρχαν πολλές πηγές για εκείνο το βράδυ, μια και μιλάμε για τα πρώτα βήματα της καριέρας του Iggy όμως μέσα στα χρόνια ήρθε στην επιφάνεια ένα βίντεο που απεικονίζει τι ακριβώς συνέβη.

Ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης, εμφανίστηκε εκείνη τη νύχτα με τους Stooges και ενθουσιασμένος με το κοινό του, είχε κατέβει ήδη τρεις φορές κάτω από τη σκηνή για να τραγουδήσει ανάμεσά τους.

Για την τέταρτη όμως εμπνεύστηκε κάτι ξεχωριστό, αφού πήρε φόρα και πήδηξε στην αγκαλιά του κοινού, το οποίο τον σήκωσε στα χέρια του και τον μετέφερε, χαρίζοντάς μας και την παρακάτω εμβληματική φωτογραφία της εποχής.

Σινσινάτι – 23 Ιουνίου 1970: Ο Iggy Pop στο πρώτο crowd surfing που φαίνεται να έγινε ποτέ!

Το απίστευτο εκείνων των στιγμών, είναι πως κάποιος από το κοινό, έδωσε στον Iggy Pop την ώρα που βρισκόταν στον αέρα ένα βαζάκι με φυστικοβούτυρο, το οποίο αμέσως άνοιξε και άπλωσε στο στήθος του!

Το crowd surfing όμως δεν είναι πάντα ασφαλές. Ο ίδιος ο Iggy το 2010 στη συναυλία του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης επιχείρησε να πηδήξει στα χέρια του κοινού, όμως αυτό έκανε στην άκρη, με αποτέλεσμα ο εικονικός frontman να καταλήξει γεμάτος μώλωπες.

Σημεία άραγε των καιρών; Πάντως παρά το ατυχές περιστατικό ο Iggy Pop σαν αυθεντικός rock star δεν πτοήθηκε και συνεχίζει την αγαπημένη του συνήθεια ακόμα και σήμερα, οπότε ίσως έχουμε πιθανότητες να δούμε κάτι ανάλογο και το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Μέχρι τότε πάντως, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις στιγμές που ο Iggy ανακάλυψε το crowd surfing στο παρακάτω βίντεο, και πρόσθεσε έτσι μια ακόμα απολαυστική πινελιά στην ιστορία της rock.

Iggy Pop and The Stooges ( cut edit ) - Cincinnati Festival


O Iggy Pop έχει τέσσερις μπάντες να σου προτείνει

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!