Search
Close this search box.
Το Eras Tour: The Movie και η αναγέννηση των συναυλιακών ταινιών

Το Eras Tour: The Movie και η αναγέννηση των συναυλιακών ταινιών

Το The Eras Tour της Taylor Swift διέλυσε τα ταμεία και η ταινία της περιοδείας έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συναυλιακές ταινίες.
The Eras Tour
The Eras Tour

Το The Eras Tour έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συναυλιακές ταινίες

Έπειτα από την άκρως επιτυχημένη περιοδεία της με τίτλο The Eras Tour, η Taylor Swift διεκδίκησε και κατέκτησε- με σχετική ευχέρεια -την παραμονή της στο απόλυτο επίκεντρο του καλλιτεχνικού θεάματος, καταρρίπτοντας καινούργια ρεκόρ, αυτή τη φορά στη σφαίρα του κινηματογράφου• το συναυλιακό ντοκιμαντέρ για το Eras Tour καταγράφηκε ως το πιο προσοδοφόρο συναυλιακό φιλμ που έχει κυκλοφορήσει, προκαλώντας φρενίτιδα μεταξύ των θαυμαστών και, ασφαλώς, συρροή άνευ προηγουμένου στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ‘The Eras Tour’ σημείωσε εκπληκτικά έσοδα 96 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας του, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 73 εκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε το ‘Never Say Never’ του Justin Bieber από το 2010. Καταφέρνοντας να διατηρηθεί στην κορυφή και το επόμενο Σαββατοκύριακο, η ταινία έγινε η πρώτη συναυλιακή παραγωγή που παρέμεινε δύο συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του κινηματογραφικού box office, ξεπερνώντας ακόμη και τοKillers of the Flower Moon του Martin Scorsese.

Όπως είναι προφανές, η εμπορική υπέρβαση ακόμη και ενός καλλιτέχνη του βεληνεκούς του Scorsese αποτελεί επίτευγμα που δύσκολα περνά απαρατήρητο, ιδίως από τους συναδέλφους της Taylor Swift στην ποπ βιομηχανία.

Επίσης, απ’ ό,τι φαίνεται, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η επιλογή της να συνεργαστεί άμεσα με την αμερικανική αλυσίδα κινηματογράφων AMC, παρακάμπτοντας τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο. Ο επικεφαλής αναλυτής του BoxOffice Pro, Shawn Robbins, σχολιάζει:

Ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού!

Προβλέπεται, μάλιστα ,ότι η Beyoncé θα ακολουθήσει το παράδειγμα του‘Eras Tour: The Movie, κυκλοφορώντας την πολυαναμενόμενη ταινία της συναυλίας Renaissance απευθείας στις αίθουσες AMC τον Δεκέμβριο

Βέβαια, η πρόσκληση με μία διεισδυτική μουσικό- κινηματογραφική εμπειρία δεν συνιστά καινοτομία της Swift ή εφεύρημα των τελευταίων ετών. Τα μουσικά ντοκιμαντέρ ήταν ανέκαθεν, πολύ πριν το φιλμ του ‘The Eras Tour’, για τη βιομηχανία του θεάματος, δημιουργική μέθοδος ενίσχυσης του δημοσίου προφίλ του καλλιτέχνη, που θα συνδυαζόταν με την αποκόμιση υπέρογκων κερδών.

Μετά την πανδημία του Covid, όμως, και την αναπόφευκτη ερήμωση των κινηματογραφικών αιθουσών, η ανάγκη για προσέλκυση του κοινού πίσω σε αυτές προβάλλει αδήριτη.

Taylor Swift - The Eras Tour 2023
Taylor Swift – The Eras Tour 2023

Τι θα ήταν, λοιπόν, πιο θελκτικό για τους θεατές από την προβολή μαγνητοσκοπημένων συναυλιών, των οποίων η επιτυχία και και η ενθουσιώδης ανταπόκριση είναι, ήδη, δεδομένη; Άλλωστε, εφόσον έχουν ήδη επενδυθεί σημαντικές ποσότητες δημιουργικής ενέργειας και έξοδα παραγωγής σε μια αξέχαστη περιοδεία, η καταγραφή των στιγμιότυπων εντός και εκτός σκηνής είναι, μάλλον, εύκολη υπόθεση, καθώς και άκρως ευφυής επιχειρηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ικανοποιείται η ευρεία μάζα των μουσικόφιλων, αλλά διανοίγεται και ένα νέο, σημαντικό παράθυρο κέρδους για τους συντελεστές.

Εξάλλου, οι καλλιτέχνες έχουν, πλέον, στο πλευρό τους το πανίσχυρο εργαλείο των νέων τεχνολογιών, το οποίο, αν αξιοποιηθεί ορθά, έχει τη ικανότητα να προσφέρει πρωτοφανή οπτικοακουστικά υπερθεάματα, ανάγοντας τη σύμπτυξη κινηματογράφου και μουσικής στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ζωηρή εικόνα, κρυστάλλινος ήχος και εντυπωσιακά εφέ (όπως για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Eras Tour) συντείνουν όλα στη ριζοσπαστική αλλαγή του χάρτη της κινηματογραφικής βιομηχανίας προς όφελος των συναυλιακών ντοκιμαντέρ.

TAYLOR SWIFT | THE ERAS TOUR Concert Film Official Trailer

Στο πλαίσιο αυτό, μουσικοί όπως ο Harry Styles και ο Bruce Springsteen μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η κινηματογραφική προβολή των συναυλιών τους. Παραδείγματος χάριν, η περιοδεία ‘Music of the Spheres’ των Coldplay μεταδόθηκε ζωντανά σε κινηματογράφους σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι Duran Duran ετοιμάζουν το συναυλιακό ντοκιμαντέρ ‘A Hollywood High’. Είναι μια τάση που ενδέχεται να επεκταθεί, με πολλούς να αξιοποιούν τη δυναμική της κινηματογραφικής προβολής για να καταστήσουν τις συναυλίες τους διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, κλασικές ταινίες συναυλιών, όπως το ‘Stop Making Sense’ των Talking Heads, επανακυκλοφορούν και παρουσιάζουν τη μουσική τους σε νέες γενιές. Οι θαυμαστές που ούτε είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της αρχικής εμφάνισης της μπάντας, ανακαλύπτουν τη μαγεία της ζωντανής μουσικής μέσα από τον κινηματογράφο.

Αξίζει, ακόμη να αναφερθεί πως το ζήτημα της επανέκδοσης έχει τεθεί και για την, αναμφιλεκτα, σπουδαιότερη ταινία συναυλιών όλων των εποχών. Το αριστούργημα του Martin Scorsese, ‘The Last Waltz’, του 1978, που αποτυπώνει τη συγκλονιστική αποχαιρετιστήρια συναυλία της Americana The Band το 1976, με καλεσμένους όπως ο Bob Dylan, ο Dr John, ο Van Morrison, η Joni Mitchell και ο Neil Young, επέστρεψε στις κινηματογραφικές οθόνες αυτόν τον Νοέμβριο με αφορμή την 45η επέτειό της.

Επομένως, με το πλήθος των επερχόμενων φιλμ, υπό το είδος του συναυλιακού ντοκιμαντέρ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα ικανοποιηθούν οι προτιμήσεις των οπαδών μεγάλης μερίδας του μουσικού φάσματος, εκτεινόμενου από το κλασικό ροκ της δεκαετίας του 70 μέχρι τη σύγχρονη ποπ.

Πάντως, η τάση μετουσίωσης ζωντανών ερμηνειών σε κινηματογραφικά έργα είναι, αναμφίβολα, εδώ για μείνει.


The Eras Tour: Το πρωτοφανές φαινόμενο της Taylor Swift

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!