Πόσο πληρώνεται ένας καλλιτέχνης από το Youtube ή το Spotify

Πόσο πληρώνεται ένας καλλιτέχνης από το Youtube ή το Spotify

Πόσο πληρώνεται το αγαπημένο σου συγκρότημα από τις υπηρεσίες streamig όπως το Spotify και το Youtube;

Οι υπηρεσίες streaming είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας.

Με την κουβέντα σχετικά με το αν τελικά αξίζουν να γίνεται όλο και πιο έντονη χρόνο με τον χρόνο και με το 2016 να φτάνει προς το τέλος του οδηγώντας στον καθιερωμένο «απολογισμό», πριν μερικές μέρες βγήκαν οι λίστες των πιο δημοφιλών καλλιτεχνών στη μεγαλύτερη εξ αυτών, το Spotify, αλλά και οι ισολογισμοί του YouTube που, σε σύγκριση με τα περσινά νούμερα του Spotify, δίνουν αρκετή τροφή για σκέψη.

Μέχρι τώρα, όμως, βλέπαμε τα πάντα από τη μεριά των υπηρεσιών. Ώρα, λοιπόν, να δούμε τι έχει να πει και ένας καλλιτέχνης.

Ο Samuel Orson, ένας indie καλλιτέχνης από την Ουάσινγκτον, αποφάσισε να εξηγήσει αναλυτικά πώς και πόσο πληρώνεται από τις βασικές υπηρεσίες streaming και έγραψε τα ευρήματά του στο Reddit, λαμβάνοντας τα στατιστικά του από το DistroKid. Διαβάστε τι έγραψε:

iTunes. Για κάθε πώληση στο iTunes κρατάω το 77%. Δηλαδή, $0,77 για κάθε κομμάτι. Νομίζω πως αυτό είναι αρκετά δίκαιο για έναν κολοσσό όπως η Apple. Όχι κάτι τρομερό, αλλά αρκετά καλό.

Bandcamp και iTunes

Το Bandcamp είναι κάπως πιο περίπλοκο. Ισχυρίζονται πως κρατάνε το 15% σαν προμήθεια για κάθε πώληση, αλλά μετά και από τις ενδιάμεσες χρεώσεις, τελικά παίρνω αρκετά λιγότερα.

Όταν κάποιος αγοράζει το άλμπουμ μου για $5,00, παίρνω $3,90 στον λογαριασμό μου στο PayPal.

Αυτό είναι 78%, δηλαδή περίπου το ίδιο με το iTunes. Είναι, όμως, σημαντικό να τονίσω ότι όσο περισσότερα δίνει κάποιος για να αγοράσει το άλμπουμ, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό που παίρνω.

Αν, δηλαδή, κάποιος αγοράσει το άλμπουμ για $10, παίρνω $8.06, δηλαδή κάτι παραπάνω από το 80%, αλλά εντάξει, πάνω-κάτω το ίδιο.

Προσφέρω τη μουσική μου στο Bandcamp δωρεάν, αλλά υπάρχει και επιλογή για πληρωμή. Είναι απλά μια προσωπική προτίμηση και πιστεύω ότι βοηθάει στη δημιουργία μιας κοινότητας όπου οι καλλιτέχνες μοιράζονται και δημιουργούν.

Για τα δύο μου άλμπουμ, εξαιρώντας τις πωλήσεις singles, έβγαλα $1025. Από αυτούς, 619 άτομα κατέβασαν τη μουσική δωρεάν και 160 επέλεξαν να πληρώσουν.

Άμα τα βάλεις κάτω, βγαίνει $1,31 από κάθε download. Όσοι επέλεξαν να πληρώσουν, κατά μέσο όρο έδωσαν $6,40. Προς το παρόν, θα εξακολουθήσω να δίνω τη μουσική μου δωρεάν στο Bandcamp. Πιστεύω πως αν κάποιος το θέλει, θα το κατεβάσει έτσι κι αλλιώς, οπότε καλύτερα να έχω τον έλεγχο μέσω της πλατφόρμας.

Spotify

Είχα 176.548 streams στο Spotify, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε $706,02. Δηλαδή $0,004 για κάθε stream. Αυτό σημαίνει πως με ένα εκατομμύριο streams πληρώνεσαι $4.000.

YouTube

Πιστεύω είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Spotify. Από 356.064 streams στο YouTube, έβγαλα $145,55. Και αυτό περιλαμβάνει όλες τις διαφημίσεις. Αυτό μεταφράζεται σε $0,0004 ανά stream, δηλαδή για ένα εκατομμύριο streams πληρώνεσαι $400. Λάβετε υπόψιν ότι στο YouTube η μουσική του κάθε καλλιτέχνη μπορεί να υπάρχει και σε άλλα κανάλια, απ’ όπου οι ακροάσεις δεν του αποφέρουν καθόλου έσοδα.

Θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες και από άλλες υπηρεσίες όπως Tidal, Google Play και Apple Music, όταν το Distrokid βάλει περισσότερες επιλογές.

iTunes: $198,80
iTunes Match: $0,29
Apple Music: $36,44
Spotify: $706,02
Pandora: $0,33
Deezer: $0,86
Tidal: $5,49
YT music: $1,00
Groove Streaming: $0,09
Groove Downloads: $0,70
Google Play: $8,04
Google Play all Access: $14,03
Amazon: $28,26

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.