O Brian May σε συνέντευξή του μίλησε για το καινούριο κομμάτι το οποίο ονομάζεται ‘New Horizons’ και δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της NASA τη 1η Ιανουαρίου αυτού του έτους.
Το τραγούδι αυτό αποτελεί την πρώτη προσωπική δουλειά του κιθαρίστα έπειτα από τον δίσκο του ‘Another World’, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το 1998.
Έτσι περίπου 20 χρόνια αργότερα σε συνεργασία με την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία κυκλοφορεί αυτό το κομμάτι προς τιμήν του διαστημοπλοίου New Horizons, ως ένα προσωπικό φόρο τιμής για τα 12 χρόνια ταξιδιού του, το οποίο μάλιστα τη Πρωτοχρονιά του 2019 πέτυχε να κατέχει τη πιο μακρινή πτήση διαστημικού αεροσκάφους.
Να θυμίσουμε ότι πρωταρχικός στόχος του διαστημόπλοιου ήταν να προσεγγίσει το Πλούτωνα το 2015 και δευτερεύων στόχος να φτάσει και να μελετήσει όσο πιο πολλά αντικείμενα γίνεται, την επόμενη δεκαετία, της ζώνης Kuiper, γνωστής και ως δεύτερης ζώνης των αστεροειδών που αποτελείται από δύο ειδών αντικείμενα, μικρά σώματα, παρόμοια με τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, σε αργή τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και πυρήνες κομητών.
Το βίντεο για το τραγούδι του Brian May εκτός από μια προσομοίωση της όλης αποστολής συμπεριλαμβάνει μερικά δευτερόλεπτα που ακούγεται η φωνή του εκλιπόντος Stephen Hawking να μιλάει για αυτή.
Αυτό που τον ακούς να λέει είναι «Θα ανακαλύψουμε πράγματα για τον τρόπο που γεννηθήκαμε, γιατί η ανθρώπινη φυλή βρίσκεται εδώ. Αυτός είναι και ο λόγος που έγινε αυτή η αποστολή.» Σε αυτό αναφέρεται και το τραγούδι μου.
Όταν ήμασταν παιδιά, ο Πλούτωνας ήταν απλώς μια λευκή κουκκίδα και κανείς δεν είχε ιδέα για το πώς έμοιαζε.
Αυτή η αποστολή πήγε μέχρι εκεί -τρία δισεκατομμύρια μίλια- και τον φωτογράφισε από κοντά.
Ήμουν στην αίθουσα ελέγχου -γιατί ήξερα αυτά τα παιδιά. Είναι μια μεγάλη ιστορία, αλλά γνωρίζω πολλές από αυτές τις ομάδες της NASA κι επικοινωνώ μαζί τους σε διάφορα επίπεδα.
Ο Brian May συνέχισε λέγοντας:
Περιστασιακά γράφω μουσική γι’ αυτούς. Η αποστολή New Horizons φωτογράφισε τον Πλούτωνα κι έπειτα επιτάχυνε με χιλιάδες μίλια ανά ώρα και τελικά συναντήθηκε με ένα αντικείμενο της ζώνης Kuiper τέσσερα δισεκατομμύρια μίλια μακρυά.
Ευτυχώς ήμουν εκεί την Πρωτοχρονιά που αυτό συνέβη. Αισθάνεσαι σαν να είσαι στην κάψουλα, σαν να είσαι στον πύραυλο, σαν να είσαι εκεί και να βλέπεις ό,τι βλέπουν κι αυτοί.
Αυτό που είδαν ήταν αξιοσημείωτο. Κανείς δεν έχει δει από τόσο κοντά ένα αντικείμενο που προέρχεται από τη ζώνη Kuiper.
Αυτοί οι τύποι είναι τόσο απίστευτα ακριβείς και τόσο πολύ εμπνευσμένοι καλλιτεχνικά. Πιστεύω ότι η αστρονομία και η φυσική ταιριάζουν μαζί πολύ καλά.
Πρέπει να είσαι ακριβής, να είσαι καλός στα μαθηματικά, αλλά επίσης πρέπει να έχεις και κάποιου είδους έμπνευση ώστε να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις και να τοποθετείς τα σωστά πράγματα στη θέση τους.
Για το πώς διάλεξε τον δρόμο της μουσικής έναντι της άλλης του αγάπης, της αστρονομίας, ο Brian May εξηγεί με χιούμορ:
Είναι ένα όνειρο για εμένα, γιατί όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω αστροναύτης και πήρα μια άλλη κατεύθυνση.
Το άλλο μου όνειρο ήταν να γίνω μουσικός και κατάλαβα ότι δεν ήμουν πολύ καλός στην αστρονομία αλλά ήμουν κάπως υποφερτός στη μουσική.
Και αυτό έγινε… 30 χρόνια αργότερα πήρα το διδακτορικό μου και κατά κάποιο τρόπο αυτό μου ανοίγει τη πόρτα στο να ξανασχοληθώ με την αστρονομία.
Τους αγαπώ αυτούς τους τύπους – είναι γεμάτοι ζωή κι ενδιαφέρουσες ιδέες.