System of a Down – Chop Suey
Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τα λεγόμενα 00s’.
H άνθιση του διαδικτύου, η ατελείωτη προσβασιμότητα, η παρακμή του MTV και η κατακόρυφη άνοδος της rap και της pop έφεραν νέες ισορροπίες στο πεδίο του μουσικού θεάματος, αλλάζοντας μια για πάντα τον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη.
Ωστόσο, κάπου της αρχές τις δεκαετίας και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου του 2001, κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των δισκοπωλείων ένα single, το οποίο έμοιαζε γεννημένο όχι απλά για να πετύχει, αλλά για να αποτυπωθεί παντοτινά στο DNA της απανταχού rock κουλτούρας.
Οι ανερχόμενοι και σχετικά άγνωστοι System Of A Down, κυκλοφορούν σαν σήμερα το ασυναγώνιστο ‘Chop Suey‘, ανοίγοντας το μεγαλύτερο έως και σήμερα κεφάλαιο της καριέρας τους και διαμορφώνοντας μια για πάντα και με τον πλέον εμφατικό τρόπο, τον όρο της nu-metal.
Ορμητικοί και επικίνδυνοι, 3 χρόνια μετά το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, οι νεαροί από το Los Angeles δηλώνουν βροντερό παρόν μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα μουσικών και κοινωνικών ζυμώσεων, μη γνωρίζοντας ούτε οι ίδιοι τον αντίκτυπο που επρόκειτο στο άμεσο μέλλον να αφήσουν.
Στα πλαίσια της επετείου αυτής λοιπόν, στο RockRooster σας παρουσιάζουμε 10+1 fun facts που ίσως γνωρίζατε και δεν γνωρίζατε, πίσω από το τραγούδι – θρύλο.
1. To νόημα
To κομμάτι αποτελεί έμπνευση των Serj Tankian (φωνή) και Daron Malakian (κιθάρα, φωνή).
Συγκινητικό και σπαρακτικό ύφος στα ρεφραίν, εναλλασσόμενο με καταιγιστικό ρυθμό στα ενδιάμεσα.
Χαρακτηρίζεται από μουσικό και στιχουργικό πλουραλισμό και αφορά την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να προσκολλάται στον μελαγχολικό τόνο ανάλογων τραγουδιών.
Επιπλέον πραγματεύεται έμμεσα τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται τον θάνατο αλλά και την πίστη ευρύτερα.
Όπως είχε δηλώσει ο Malakian:
To τραγούδι γράφτηκε για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο μνημονεύονται οι άνθρωποι μετά θάνατον, ανάλογα με το πως πεθαίνουν.
Αν για παράδειγμα εμείς πεθάνουμε από υπερβολική δόση, όλοι θα λένε ότι αξίζαμε να πεθάνουμε επειδή κάναμε χρήση. Εξού και ο στίχος “When angels deserve to die”.
2. Η δημοτικότητά του
To ‘Chop Suey’ ήταν το 1ο single του 2ου album τους με τίτλο Toxicity.
Αποτέλεσε την πρώτη και αναμφισβήτητα μεγαλύτερη επιτυχία που συνέθεσαν ποτέ οι Αμερικανοαρμένιοι stars, δικαιώνοντας τον παραγωγό Rick Rubin που τους ανέδειξε και κλείνοντας την πόρτα σε όλους όσους τους απέρριπταν ως μια μπάντα που δεν θα πετύχαινε αξιόλογη απήχηση πέρα από τους κύκλους της αρμένικης κοινότητας των ΗΠΑ.
Έφτασε στην 3η θέση του Triple J Hottest 100 της Αυστραλίας και τους χάρισε την πρώτη τους υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, ενώ το Toxicity απογειώθηκε στην 1η θέση του Billboard 200, έχοντας πουλήσει 220.000 αντίτυπα από την πρώτη βδομάδα της κυκλοφορίας του.
3. O τίτλος
Chop Suey είναι κινέζικη σούπα από ψάρι ή κρέας, μαζί με φύτρες μπαμπού, κρεμμύδι, ρύζι και κάστανο.
Παρ’ ότι διέρρευσε κάποιος ισχυρισμός ότι ο τίτλος επιλέχτηκε για να συμβολίσει τα διαφορετικά ακούσματα του συγκροτήματος τα οποία αποτυπώνονται στην σύνθεση του τραγουδιού, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν ‘Suicide’, o Serj Tankian άλλωστε ακούγεται στην εισαγωγή του τραγουδιού να λέει “we’re rolling suicide”.
Ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν κακόβουλες κριτικές, μετά από παραίνεση της Columbia Records και την σύμφωνη γνώμη των μελών, η μπάντα άλλαξε το όνομα, με το ‘Suey’ να συμβολίζει την λέξη suicide η οποία έχει κοπεί (“chopped”) στη μέση.
Σύμφωνα με τον Daron:
Κανείς δε μας πίεσε. Σκεφτήκαμε απλά ότι είναι το πρώτο μας single. Γιατί να δώσουμε τον οποιαδήποτε λόγο στα ραδιόφωνα να μην το παίξουν;
4. Το καθηλωτικό music video
To video clip γυρίστηκε στο parking ενός φθηνού ξενοδοχείου στο Los Angeles.
Το συγκρότημα είχε αναρτήσει μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, προσκαλώντας fans να συμμετάσχουν στα γυρίσματα.
Όντας όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς την δεδομένη χρονική συγκυρία, η ανταπόκριση ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, με περίπου 1500 άτομα, κυρίως παιδιά, να συγκεντρώνονται μπροστά απ’ τους φακούς.
Μα φυσικά να κατακλείσουν την σκηνή, ώστε να αποδοθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η ένταση και η ενέργεια των συναυλιών της μπάντας.
Director του βίντεο ήταν ο Marcos Siega, γνωστός τότε από τις συνεργασίες του με Blink 182 και Papa Roach.
5. Τα tatoos του Malakian
Το video clip εκτός από την αστείρευτη ενέργειά του, ξεχωρίζει και για τα εκκεντρικά τατουάζ του Daron Malakian κατά μήκος ολόκληρου του σώματός του.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά από χρόνια, ουδέν από αυτά δεν ήταν αληθινό.
Ήθελα απλά να κάνω κάτι που να φαίνεται πολύ cool και δεν υπήρχε κανένα κρυφό μήνυμα πίσω από αυτό.
Μου πήρε πολύ ώρα να ολοκληρώσω όλη αυτή την ζωγραφιά πάνω στο κορμί μου και πολύ κόπο. Δεν θα ξαναέκανα κάτι τέτοιο πλέον.
6. Η 11η Σεπτεμβρίου
Η ανοδική πορεία που είχε το single στα αμερικανικά charts, ανακόπηκε απότομα από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σε μία ευαίσθητη περίοδο όπου η ανάγκη για γαλήνη ήταν παραπάνω από αδήριτη, το ‘Chop Suey’, αν και όχι επίσημα, λογοκρίθηκε από τα αμερικανικά ραδιόφωνα με το πρόσχημα ότι ήταν ιδιαίτερα επιθετικό και εριστικό, ιδίως λόγω του στίχου ‘When angles deserve to die’, παρ’ ότι ουδεμία σχέση είχε με την τρομοκρατία.
Με το πέρας των εβδομάδων ωστόσο, η επιτυχία των System Of A Down επανήλθε στα ηχεία λόγω της δυναμικής του αλλά και της φειδωλής δισκογραφικής κινητικότητας μετά τα δραματικά συμβάντα της 9/11.
11η Σεπτεμβρίου: Τραγούδια και καλλιτέχνες που κρίθηκαν «επικίνδυνοι»
7. Τα στοιχεία της Βίβλου
Ένα τραγούδι με τόσο βαθυστόχαστο περιεχόμενο όπως η ζωή και ο θάνατος, δε θα μπορούσε παρά να έχει σαφείς αναφορές ακόμα και στην Αγία Γραφή.
Η φράση “Father, into your hands I commend my spirit” προέρχεται από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (23:46):
[…] καί φωνήσας φωνῇ μεγάλῃ ὁ Ἰησοῦς εἶπε· πάτερ, εἰς χεῖράς σου παρατίθεμαι τό πνεῦμά μου·
Επίσης, ο στίχος “Why have you forsaken me, in your eyes forsaken me?” φέρεται να σχετίζεται με το εδάφιο 49:14 του Ησαΐα της Παλαιάς Διαθήκης:
Εἶπε δέ Σιών· ἐγκατέλιπέ με Κύριος, καί ὁ Κύριος ἐπελάθετό μου.
8. Οι εναλλακτικοί στίχοι
Μπορείτε να φανταστείτε το ‘Chop Suey’ με διαφορετικά λόγια;
Και όμως, οι εναρκτήριοι στίχοι ήταν αρχικά διαφορετικοί, μέχρι να τροποποιηθούν στο θρυλικό “Wake up, Grab a brush and put a little make-up.”
Tell me
Tell me what you think about tomorrow
Is there gonna be a pain and sorrow
Tell me what you think about the people
Is there gonna be another sequel?
Θα ήταν άραγε πιο εύκολοι στην απομνημόνευση και στην ερμηνεία τους από το κοινό;
Δεν θα μάθουμε ποτέ.
9. Dolmayan, μία κατηγορία μόνος του
Μπορεί το τραγούδι στιχουργικά να έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες, ωστόσο μεγάλο μέρος του κοινού δεν κατάφερε ποτέ να κατανοήσει και ακόμα περισσότερο να ερμηνεύσει τα κουπλέ του ‘Chop Suey’.
Την νοοτροπία αυτή για τους δικούς του λόγους φαίνεται να ασπάζεται και ο drummer των System Of A Down, John Dolmayan, o οποίος ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα λόγια, δηλώνοντας:
Τις περισσότερες φορές που ακούω μουσική επικεντρώνομαι στην μελωδία και στις παύσεις που κάνουν οι στίχοι κατά την διάρκεια του τραγουδιού. Δεν ασχολούμαι απαραίτητα με τους στίχους, αυτούς καθ’ αυτούς.
10. Το τροχόσπιτο
Οι ρίζες ενός εκ των σπουδαιότερων ασμάτων του σύγχρονου σκληρού ήχου βρίσκονται στο πίσω μέρος ενός τροχόσπιτου.
Ενώ οι System Of A Down περιπλανιόντουσαν κατά μήκος της Αμερικής στα πλαίσια της περιοδείας για το πρώτο άλμπουμ τους, ο Daron Malakian, ο οποίος συνήθιζε ταξιδεύοντας να περνάει χρόνο μόνος του με την ακουστική κιθάρα, επινόησε το εμβληματικό εισαγωγικό riff το οποίο έμελλε να εξελιχθεί στο κομμάτι σταθμό της νέας χιλιετίας.
Φυσικά, για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε η καθοριστική συμβολή του παραγωγού Rick Rubin στο studio, ο οποίος λειτούργησε σαν μέντορας για τον Malakian κατά την διαδικασία της ολοκλήρωσης του 2ου δίσκου τους.
Extra: Η υστεροφημία του
Το ‘Chop Suey’ ήταν το πρώτο μόλις τραγούδι του σκληρού ήχου που ξεπέρασε το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου προβολών στο Youtube, με το ‘Nothing Else Matters’ των Metallica να ακολουθεί.
Επιπλέον, κατέχει περισσότερα από 600 εκατομμύρια streams στο Spotify, καθιστώντας το με μιντιακά κριτήρια, το πιο επιτυχημένο metal τραγούδι του 21ου αιώνα.
Με αυτήν την σκέψη ευχόμαστε καλή ακρόαση σε όλους του αναγνώστες μας και με την ελπίδα ότι ένας νέος δίσκος από τους αγαπημένους μας αλλά ξεροκέφαλους System Of A Down δεν θα αργήσει (έτι περισσότερο) να κάνει την εμφάνισή του.
Οι προβλέψεις ακόμα δεν χαρακτηρίζονται ευοίωνες, αν και η πρόσφατη κυκλοφορία των δύο τραγουδιών αναπτέρωσε κάπως τις προσδοκίες μας.
Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν, ότι το επόμενο άρθρο μας δε θα αφορά κάποια παλαιότερη δόξα τους, αλλά κριτική για το νέο τους άλμπουμ.