Σαν σήμερα, το 1994, το τραγούδι ‘Streets Of Philadelphia’ του Αμερικανού μουσικού και ερμηνευτή Bruce Springsteen, κατακτά το βραβείο Όσκαρ για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ταινία ‘Philadelphia’.
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως intro στην ταινία, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, ο οποίος υποδύεται ένα δικηγόρο που πάσχει από AIDS.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Jonathan Demme, συνάντησε για πρώτη φορά τον Bruce Springsteen το 1985, στα γυρίσματα του video clip για το ‘Sun City’, όμως δεν τον είδε ξανά από τότε. Αρχικά, ο Demme αποφάσισε να μετονομάσει την ταινία σε ‘Southern Man’ και έτσι ζήτησε από τον Neil Young να γράψει ένα κομμάτι που να ταιριάζει στο ύφος της ταινίας.
Έτσι, ο διάσημος μουσικός και συνθέτης του έδωσε το ‘Philadelphia’, το οποίο χρησιμοποίησε στο τέλος της ταινίας.
Καθώς όμως χρειαζόταν ακόμη ένα κομμάτι για την αρχή, αποφάσισε να καλέσει τον Bruce Springsteen και όλα τα άλλα είναι… ιστορία.
Ο Demme ζήτησε από τον Bruce Springsteen ένα rock κομμάτι.
Ο ίδιος, ξεκίνησε να γράφει βασισμένος σε στίχους που είχε γράψει πιο πριν, για το θάνατο ενός καλού του φίλου, όμως δεν «παντρεύονταν» καλά με rock ρυθμούς.
Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός μουσικός αποφάσισε να στείλει την ιδέα του στον Demme, θεωρώντας την ως ένα μη τελειωμένο demo. Εκείνος το λάτρεψε και ένιωσε πως ήταν εξαιρετικά ταιριαστό για την ταινία, ακριβώς όπως ήταν.
Στόχος του σκηνοθέτη ήταν να οικειοποιήσει τους ανθρώπους με το θέμα-ταμπού που ονομάζεται AIDS.
Θεώρησε πως ο Bruce Springsteen και ο Young θα μπορούσαν να προσελκύσουν ένα κοινό το οποίο, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα έβλεπε μια ταινία με έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που πεθαίνει από την νόσο.
Τελικά, τόσο η ταινία, όσο και το τραγούδι, κατάφεραν να βοηθήσουν τον κόσμο να μάθει περισσότερα για το -ακόμη άγνωστο μέχρι τότε- Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας.
Το ‘Streets Of Philadelphia’, εκτός από το βραβείο Όσκαρ, κατάφερε να απoσπάσει βραβείο Grammy για το ‘Τραγούδι της Χρονιάς’, ‘Το Καλύτερο Rock Τραγούδι’ και ‘Το Καλύτερο Τραγούδι που Έχει Γραφτεί για Κινηματογραφική Ταινία ή Τηλεόραση’, ενώ έφτασε και υψηλότερα από κάθε άλλο κομμάτι του «Αφεντικού» στα βρετανικά chart.