1980: Μια χρονιά γεμάτη σπουδαίες κυκλοφορίες
Το να πει κανείς ότι το 1980 ήταν σημαδιακή χρονιά για το σκληρό ήχο υποτιμά τον πανζουρλισμό της πρώτης χρονιάς της μυθικής αυτής δεκαετίας.
Γίγαντες των προηγούμενων χρόνων έκαναν τη δυναμική επιστροφή τους, ανερχόμενοι αστέρες εδραιώθηκαν και θρύλοι του αύριο έκαναν το ντεμπούτο τους.
Τόσα χρόνια μετά, οι δίσκοι που κυκλοφόρησαν το 1980 βρίσκουν τη θέση τους σε πάνθεα, λίστες και αγαπημένα, έχοντας αποκτήσει διαχρονική αξία και αναγνώριση.
Εδώ διαλέξαμε δέκα. Πολύ δύσκολη, εντελώς υποκειμενική δουλειά. Αν βγάζαμε κάθε χρόνο τέτοιο αφιέρωμα, πιθανότατα θα είχαμε κάθε φορά διαφορετική λίστα.
Τα διαμάντια του 1980 δεν χωράνε σε μια σύντομη λίστα. Απαιτούν καμιά τριανταριά ξεχωριστά αφιερώματα για να καλυφθούν πλήρως.
Τα παρακάτω είναι μόνο ένας μικρός φόρος τιμής.
Iron Maiden – Iron Maiden
Το ξύπνημα του θηρίου. Ο Eddie έχει πάρει σάρκα και οστά και σουλατσάρει αγριεμένος στις γειτονιές του Λονδίνου.
5 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, ανήμερα τα Χριστούγεννα του ’75, ο captain βρίσκει την ισορροπία που έψαχνε και κυκλοφορεί το πρώτο.
Το πρώτο από τα 16. Η heavy metal ιστορία συνεχίζει να γράφεται, δίσκο το δίσκο, όλο και πιο λαμπρή.
Iron Maiden‘s gonna get you,
No matter how far
~Σταύρος Παπαδόπουλος
Judas Priest – British Steel
Judas Priest σημαίνει δερμάτινα μπουφάν, περικάρπια με καρφιά και Harley Davidson.
Σημαίνει μηχανικά εφιαλτικά θηρία στα εξώφυλλα και επέλαση του μετάλλου στους στίχους. Σημαίνει δίδυμες κιθάρες, τσιρίδες και Metal God.
Στους Judas Priest όπως τους έμαθαν από το ‘British Steel’ του 1980 ανατρέχουν πολλοί, οπαδοί και μουσικοί, όταν θέλουν να δείξουν πώς πρέπει να ακούγεται η metal μουσική, πώς πρέπει να δείχνει και να φέρεται ο metal οπαδός.
Black Sabbath – Heaven and Hell
Άλλο οι Black Sabbath με τον Ozzy Osbourne. Άλλο οι Black Sabbath με τον Dio. Δεν συγκρίνονται.
Είναι διαφορετικές μπάντες, διαφορετική μουσική. Το ‘Heaven and Hell’ δεν κρίνεται από το όνομα δίπλα στη λέξη vocals, στα credits του φυλλαδίου.
To ‘Heaven and Hell’ κρίνεται με μουσικά μέτρα, και παίρνει άριστα. Οι τροχιές του Μεγάλου Κοντού και του Μουστάκια συναντήθηκαν σε μια σύγκρουση κοσμικής σημασίας, που οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου κόσμου.
Γιατί το ‘Heaven and Hell’ είναι μια μουσική αποκάλυψη, ένα παράθυρο προς το άγνωστο, το μεγαλειώδες, το υπέροχο.
~Βασίλης Τσάκαλος
AC/DC – Back in Black
Τι να πεις και τι να γράψεις για αυτόν το δίσκο.
Το ‘Back In Black’ είναι το κορυφαίο hard rock album σε πωλήσεις, με πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα, και αν αναλογιστεί κανείς το σοκ των μελών της μπάντας μετά το θάνατο του Bon Scott και το πόσο γρήγορα γύρισαν το χαρτί χωρίς να τους πάρει από κάτω, κάνει το επίτευγμά τους ακόμα πιο εντυπωσιακό!
Ήταν ο δίσκος που έσωσε την καριέρα τους, και τους έκανε ακόμα μεγαλύτερο όνομα.
Είναι το album που τους ανέβασε στο Έβερεστ της rock, το album που μετέτρεψε τους AC/DC σε μεγαθήρια και μύησε εκατομμύρια κόσμου από το 1980 στα ηλεκτρισμένα riffs τους.
~Σταύρος Παπαδόπουλος
Angel Witch – Angel Witch
Ένα μυθικό ντεμπούτο, μια NWOBHM κορύφωση, μια ιστορία γεμάτη «αν» και «γιατί».
Ο ομώνυμος δίσκος των Angel Witch δεν έφερε τις δάφνες και τα συμβόλαια στο κατώφλι της μπάντας, ούτε την έσωσε από την παρακμή και τη διάλυση.
Έμεινε στο χρόνο ως ένα πρωτοποριακό δείγμα metal σε μια κομβική περίοδο για το σκληρό ήχο, μια υπόσχεση που δεν εκπληρώθηκε ποτέ αλλά που το περιεχόμενό της σε κάνει να ξεχνάς για λίγο την κατάληξη.
Αυτό είναι το σκότος των Angel Witch, που την υφή και τη χροιά του ούτε οι ίδιοι κατόρθωσαν ποτέ να αναπαραγάγουν.
~Βασίλης Τσάκαλος
Saxon – Wheels of Steel / Strong Arm of the Law
Όχι έναν, αλλά δύο δίσκους το 1980 για τους Saxon.
‘Wheels of Steel’ και ‘Strong Arm of the Law’ είναι τα δύο τρίτα της Σαξονικής Αγίας Τριάδας, δύο δίσκοι που στάζουν μαγκιά, λάδι μηχανής και καθημερινή ζωή.
Οι Saxon βρίσκονταν σε δημιουργική έξαρση, έχοντας ορμήσει στην πρώτη γραμμή του NWOBHM αντιπροσωπεύοντας μια από τις πιο ανθρώπινες αλλά και ταυτόχρονα μπαρουτοκαπνισμένες πλευρές του.
Από τους μηχανόβιους του ‘Motorcycle Man’ μέχρι τη δολοφονία του JFK στο ‘Dallas 1 PM’ και έχοντας ενδιάμεσα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τραίνα, καπνό, rock ‘n’ roll και τα κορίτσια της διπλανής πόρτας, ‘Wheels of Steel’ και ‘Strong Arm of the Law’ θα μπορούσαν να είναι ένας διπλός δίσκος, τόσο φυσική είναι η συνέχεια από το ένα στο άλλο.
Οι Saxon ήταν οι ανθρώπινοι ήρωες ανάμεσα στους rockstar θεούς, και είναι δίσκοι σαν αυτούς που τους προσδίδουν μέχρι και σήμερα τέτοια αίγλη.
~Βασίλης Τσάκαλος
Ozzy Osbourne – Blizzard of Ozz
Και ενώ οι Black Sabbath την ίδια χρονιά ανέβηκαν στους ουρανούς με το ‘Heaven and Hell’ και τον Dio, ο Ozzy βρίσκει τον Randy Rhoads και ξεφουρνίζει με το ‘Blizzard of Ozz’ κρυστάλλινα, μεταλλικά σόλο.
Δεν υπάρχει λίστα με τα καλύτερα solos, που να μην περιέχει το ‘Crazy Train’ μέσα, ένα τραγούδι που προσέφερε στους μουσικόφιλους από τα πιο βροντερά riffs που είχε ακούσει ποτέ ανθρώπινο αυτί.
Το ότι έχει ήδη πάρει τη θέση του ανάμεσα στα κλασικά του είδους, είναι περιττό να αναφερθεί…
~Σταύρος Παπαδόπουλος
Motörhead – Ace of Spades
That’s the way I like it baby, I don’t wanna live forever…
Δεν υπάρχουν κατηγορίες, πολυλογίες, αμφιβολίες και επεξηγήσεις για τους τύπους που έβαλαν σκοπό να γίνουν η πιο επικίνδυνη μπάντα στον πλανήτη.
Προερχόμενοι από ένα δυνατό ντεμπούτο και δύο δίσκους μέσα σε ένα χρόνο, χωρίς να ασχοληθούν ιδιαίτερα με τις αλλαγές και την έξαρση νέων συγκροτημάτων του NWOBHM, οι ακάθεκτοι Lemmy Kilmister, ‘Fast’ Eddie Clarke και Phil ‘Philthy Animal’ Taylor συνέχισαν να κάνουν αυτό που έκαναν καλύτερα.
Να είναι σκληροί, γρήγοροι και heavy, οι πιο ζόρικοι μπάσταρδοι στη μουσική.
Πάντα Motörhead, εδώ περισσότερο από ποτέ.
Το ‘Ace of Spades’ έχει σφαίρες αντί για νότες και πυροβολά ανελέητα, θεμελιώνοντάς τους ως την πιο άγρια μπάντα της εποχής.
~Βασίλης Τσάκαλος
Motörhead: Όταν έσκασε σαν κεραυνός το Ace Of Spades
Diamond Head – Lightning to the Nations
Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, να διασκευαστούν κομμάτια του από τους Metallica και να παιχτεί το ‘Am I Evil’ από τους Big 4 στην περιοδεία τους που χάλασε κόσμο για να δικαιωθεί ο δίσκος των Diamond Head.
Είναι η χρονιά της έκρηξης του βρετανικού heavy metal και σίγουρα δεν υπήρχαν μόνο οι Iron Maiden και οι Judas Priest.
To 1980 ήταν η χρονιά της συλλογής Metal for Muthas, η χρονιά των Samson, των Tygers of Pan Tang που επηρέασαν σιωπηλά τις επόμενες μεγάλες μπάντες, ήταν η χρονιά του ‘Lightning to the Nations’ των Diamond Head…
Are you evil?
~Βασίλης Τσάκαλος
Rush – Permanent Waves
Οι Rush ήταν πάντα σε ένα δικό τους τόπο και χρόνο, συχνά πέρα από την αντίληψη του μέσου ακροατή.
Το ‘Permanent Waves’ ήταν μια επαφή με την πραγματικότητα και ταυτόχρονα ένα παράλληλο σύμπαν, με το ραδιοφωνικό ‘Spirit of Radio’ στη μία πλευρά και το «μόνο οι Rush γράφουν τέτοια» ‘Natural Science’ στην άλλη.
Και ανάμεσά τους η μουσική όπως την ξέρουν και την ερμηνεύουν οι Rush.
Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στον προοδευτικό, ιδιόρρυθμο ήχο και στο ραδιόφωνο, ο απόλυτος συνδυασμός ειδών και επιρροών για να τραγουδήσει ο χαλαρός και να σπαζοκεφαλιάσει ο σκεπτόμενος.
Οι Rush του 1980 ήξεραν ακριβώς που πορεύονταν και τι ήθελαν, και ο μουσικός κόσμος πάσχιζε να καταλάβει και να παρακολουθήσει.
~Βασίλης Τσάκαλος
Όπως προειπώθηκε, μια λίστα δέκα δίσκων δεν λέει ούτε τη μισή αλήθεια. Δεν υπάρχει κορυφή σε μια τέτοια χρονιά.
Αντί κάποιου από τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να βάλουμε το ‘Chinatown’ των Thin Lizzy.
Ή το ‘Ready an’ Willing’των Whitesnake…
Ίσως το ‘Sandinista!’ των Clash!
‘Women and Children First’ από Van Halen. ‘On Through the Night’ από Def Leppard!
‘I’m a Rebel’ από Accept.
Scary Monsters (and Super Creeps)’ από David Bowie ή την αυλαία των Joy Division με το ‘Closer’ σε πιο εναλλακτικά μονοπάτια.
Kαι η λίστα συνεχίζεται…
Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από το σταθμό 1980. Τέσσερις δεκαετίες.
Υπάρχει λόγος που κάνουμε ακόμα, με δέος, μνεία στους δίσκους της χρονιάς. Υπάρχει λόγος που τότε ξεκίνησαν ή εδραιώθηκαν δυναστείες.
Συγγνώμη, δεν χωράνε όλα. Αλλά να είστε σίγουροι ό,τι και να λείπει, το ξέρουμε.
Το αγαπάμε. Το σεβόμαστε. Όπως αρμόζει σε τέτοιους δίσκους.
Καλή ακρόαση -ξανά!