Search
Close this search box.
Iron Maiden – Somewhere In Time: Τα μυστικά στο εξώφυλλο

Iron Maiden – Somewhere In Time: Τα μυστικά στο εξώφυλλο

Ψαχουλεύουμε το artwork στο 'Somewhere In Time' των Iron Maiden.

39 μυστικά στο artwork του Somewhere in Time των Iron Maiden

Οι Iron Maiden είναι αδιαμφισβήτητα κορυφαία μπάντα σε όλα της.

Δεν είναι μόνο οι αριστουργηματικοί δίσκοι που μας έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τα εντυπωσιακά τους live, η επικότητα που αναδύεται από τα κομμάτια τους, η ανεξάντλητη θεματολογία τους από την ιστορία και την μυθολογία, αλλά και η πιο αναγνωρίσιμη μασκότ στον χώρο της μουσικής.

Ο Eddie λοιπόν, φιγουράρει σε εξώφυλλα, κρύβεται μέσα στο artwork των albums, και 46 χρόνια από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε, έχει γίνει αναπόσπαστο μέλος των Maiden.

Κάποιες φορές εμφανίζεται σαν πάνκης, τον έχουμε δει σε κάποια singles να βολτάρει σε κακόφημες γειτονιές του Λονδίνου αγκαζέ με δυο κοπέλες, να σκοτώνει την Μάργκαρετ Θάτσερ (ήθελε κότσια να κάνεις τέτοιο…), να γίνεται στρατιώτης, αεροπόρος και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Κάποιες άλλες φορές, όπως στο εξώφυλλο του δίσκου ‘Powerslave’, οι Iron Maiden καταφέρνουν εκτός από το εντυπωσιακότερο, ίσως, cover τους, να παίξουν κιόλας με το κοινό:

Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι του ‘Powerslave’

Ο κανόνας, όμως, λέει πως ένα artwork της μπάντας έχει πολλά πράγματα να πει, αρκεί να ψάξει κανείς την ιστορία που κρύβεται πίσω του.

Τελευταίο παράδειγμα, το εξώφυλλο του ‘The Book Of Souls’, με τον πολιτισμό των Maya να ζωντανεύει στα χέρια μας και την edition του δίσκου στο βινύλιο να είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης:

Η εκπληκτική ιστορία πίσω από το εξώφυλλο του ‘The Book Of Souls’

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο Eddie απεικονίζεται σε αφίσες, κονκάρδες, πανιά, έχει γίνει τατού και μπορεί να τον βρει κανείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, δεν είναι άλλος από τον Derek Riggs.

Ο Riggs ήταν ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στη μασκότ των Maiden, και έχει φιλοτεχνήσει τον μεγαλύτερο αριθμό από τα artworks που μας έχει ξεφουρνίσει η μπάντα.

Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα, διαβάστε την ιστορία ενός τύπου που αρχικά είχε απορριφθεί από τη σχολή Καλών Τεχνών, με τη δικαιολογία ότι δεν έπιανε το χέρι του, και τώρα, τόσα χρόνια μετά, τα έργα του είναι αναγνωρίσιμα παγκοσμίως:

Η γέννηση του Eddie, της θρυλικής μασκότ των Iron Maiden


Kαι αφού κάναμε αυτήν την μακροσκελή εισαγωγή για να μυηθούμε στον… καλλιτεχνικό κόσμο των Iron Maiden, θα σας παρουσιάσουμε το album εκείνο το οποίο κρύβει από πίσω του τόσες λεπτομέρειες, που θα εκπλαγείτε και εσείς οι ίδιοι!

Στο artwork ‘Somewhere In Time’, λοιπόν, κρύβονται 39 παρακαλώ λεπτομέρειες-μυστικά, τα οποία με μια πρώτη ματιά περνούν απαρατήρητα!

Συγκεκαλυμμένα μηνύματα, αναφορές στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον της μπάντας, αστεία, όλα χώρεσαν χάρη στο θαυματουργό χέρι του Derek Riggs, o oποίος ξόδεψε ολόκληρες εβδομάδες για το τελικό αποτέλεσμα, που είναι εντυπωσιακό.

Το classic rock  μας απάλλαξε από τον κόπο και μάζεψε όλα αυτά τα κρυμμένα hints των Maiden, τα οποία θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Σε κάθε φωτογραφία που παρατίθεται, έχουν αριθμηθεί τα κρυμμένα μυστικά για τα οποία γίνεται λόγος, και κάθε ένα από αυτά, αναλύεται διεξοδικά. Ξεκινάμε!

Στο εξώφυλλο του ‘Somewhere In Time’:

Iron Maiden - Somewhere In Time
Iron Maiden – Somewhere In Time
    1. Η καλλιτεχνική υπογραφή του Derek Riggs πατημένη πάνω στο στήθος του Eddie.
    2. Η επιγραφή γράφει «Acacia», ο Eddie βρίσκεται στην ’22 Acacia Avenue’με σαφή αναφορά στο κομμάτι που βρίσκεται στην tracklist του ‘The Number Of The Beast’.
    3. Δίπλα του παρατηρούμε μια αφίσα ίδια με το εξώφυλλο του πρώτου, ομώνυμου δίσκου.
    4. Αριστερά από το χέρι που κρατάει το όπλο, βλέπουμε το Μάτι του Horus, στην κορυφή του ουρανοξύστη. Σαφής αναφορά στο ‘Powerslave’ του 1984, που αναφέρεται κιόλας στους στίχους του κομματιού.
    5. Πίσω από το δεξί πόδι του Eddie, σε αντανάκλαση από το παράθυρο του Bradbury Towers Hotel, αναγράφεται το εξής: «Αυτή είναι μια πολύ βαρετή ζωγραφιά». Αυτοσαρκασμός από τον Derek Riggs…
    6. Το σήμα του βιολογικού κινδύνου.
    7. Δίπλα από το αριστερό πόδι του Eddie, βλέπουμε έναν κίτρινο, πλαστικό κάδο ανακύκλωσης, πάνω σε μια λάμπα φωτισμού, όπως αυτή στο εξώφυλλο του πρώτου δίσκου.
    8. Η μαυρόγατα από το εξώφυλλο του ‘Live After Death’.
    9. Η επιγραφή γράφει το όνομα Webster. Είναι ο Charlie Webster, υπεύθυνος για τα artworks της εταιρείας EMI.
    10. Η επιγραφή είναι στη ρώσικη γλώσσα σύμφωνα με τον Riggs, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν είναι και απόλυτα σίγουρος.

Στο οπισθόφυλλο του ‘Somewhere In Time

Iron Maiden - Somewhere In Time
Iron Maiden – Somewhere In Time
  1. Aces High Bar! Το ιδανικό μπαράκι για ένα ποτό στα γρήγορα, πριν ο Eddie μπει στο cockpit! Σαφής αναφορά στο ‘Aces High’, που βρίσκεται και αυτό στο ‘Powerslave’.
  2. To αεροπλανάκι στο οποίο βρίσκεται ο Eddie στο single cover του ‘Aces High’.
  3. Η αιγυπτιακή πυραμίδα που αυτόματα μας φέρνει στο μυαλό το ‘Powerslave’ ξανά.
  4. Το L’Amours ήταν ένας συναυλιακός χώρος στο Brooklyn, στο οποίο οι Maiden έπαιζαν συχνά. Είχαν κάνει, μάλιστα, και μια μυστική εμφάνιση το 1988, με το όνομα Charlotte and The Harlots.
Iron Maiden - Aces High (Official Video)


Στο οπισθόφυλλο του ‘Somewhere In Time’, Section 2

Iron Maiden - Somewhere In Time
Iron Maiden – Somewhere In Time
  1. Long Beach Arena: Εκεί που οι Iron Maiden ηχογράφησαν το ‘Live After Death’!
  2. Hammerjacks: Club στην Βαλτιμόρη που επισκέπτονταν τα μέλη του συγκροτήματος συχνά!
  3. Tehe’s Bar: Οι Maiden είχαν ηχογραφήσει εκεί φωνητικά για το ‘Heaven Can Wait’.
  4. Ο άγγελος που πέφτει κατακόρυφα από τους πύργους του Bradbury κλείνει το μάτι στο ‘Flight Of Icarus’.

Στο οπισθόφυλλο του ‘Somewhere In Time’, Section 3

Iron Maiden - Somewhere In Time
Iron Maiden – Somewhere In Time
  1. Στο Rainbow του Λονδίνου οι Maiden βιντεοσκόπησαν μια συναυλία που έδωσαν το 1980. Στη θέση του τώρα βρίσκεται μια χριστιανική εκκλησία.
  2. Το Sand Dune είναι flashback στο κομμάτι του ‘To Tame A Land’ από το ‘Piece Of Mind’ του 1983, το οποίο βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Frank Herbert.
  3. Το «Herbet Ails» που αναγράφεται δίπλα στον αριθμό 3 της εικόνας, έχει μια μικρή ιστορία από πίσω του. Ο συγγραφέας Frank Herbert (δες παραπάνω), ρωτήθηκε από την μπάντα αν ήταν πρόθυμος να δώσει την άδειά του για να μπει ο τίτλος του έργου του στους στίχους του ‘To Tame A Land’. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Όχι! Δεν μπορείτε να κάνετε καμία αναφορά στον Dune, δεν σας αφήνω να κάνετε καμία αναφορά στο βιβλίο μου, επειδή το rock ‘n’ roll είναι διεφθαρμένο!» Οπότε, ο Derek Riggs ζωγράφισε το ‘Herbert Ails’ στο artwork, δηλώνοντας πως ο Frank είχε ανάγκη από βοήθεια!
  4. Το Marquee Club, το φημισμένο club του Λονδίνου, κάπως μεγαλύτερο από το πραγματικό, είναι η αλήθεια.
  5. Η χρονομηχανή Tardis, από την σειρά επιστημονικής φαντασίας ‘Doctor Who’, που προβαλλόταν στη βρετανική τηλεόραση. Είναι γνωστό πως ο Bruce Dickinson ήταν μεγάλος fan της.
  6. Ruskin Arms: Pub στο East End του Λονδίνου, όπου οι Maiden κατανάλωναν αμέτρητες ποσότητες μπύρας.
  7. Πάνω ακριβώς από την pub, βλέπουμε μια πόρνη να φιγουράρει πίσω από την τζαμαρία. Πιθανότατα να είναι η Charlotte The Harlot, από το ομώνυμο κομμάτι.
  8. Πάνω στη γέφυρα, βλέπουμε ένα ρολόι να δείχνει την ώρα: 23.58! Δυο λεπτά, λοιπόν, πριν τα μεσάνυχτα, όπως στο ‘2 Minutes To Midnight’.
  9. Philip K. Dick Cinema: Υπαινιγμός στο συγγραφέα του οποίου το βιβλίο με τίτλο ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’, ενέπνευσε την ταινία ‘Blade Runner’. Διαβασμένοι Iron Maiden για ακόμα μια φορά…
  10. Dekkers Department Stores και Tyrell Corp: Άμεση σχέση με το νούμερο 9.
  11. Asimov Foundation: Αναφορά στον Isaac Asimov, συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.
  12. Ο Χάρος με το δρεπάνι που εμφανίζεται και στα ‘Live After Death’ και ‘The Trooper’.
  13. The Phantom Opera: Δεν χρειάζεται συστάσεις. Η μπάντα κλείνει το μάτι στο ‘Phantom Of The Opera’, κομμάτι από το ντεμπούτο του συγκροτήματος.
  14. West Ham United: Η αγαπημένη ομάδα του Steve Harris, από τα τσικό της οποίας ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, μέχρι να τα παρατήσει όλα για να φτιάξει μια από τις μεγαλύτερες μπάντες που γνώρισε ο πλανήτης.
  15. Mια επιγραφή από νέον, δηλώνει πως οι Gypsy’s Kiss παίζουν στην πόλη. Ήταν η πρώτη μπάντα του Steve Harris…

Στο οπισθόφυλλο του ‘Somewhere In Time’, Section 4

Iron Maiden - Somewhere In Time
Iron Maiden – Somewhere In Time

Λίγο ακόμα και τελειώσαμε…

  1. Ancient Mariner Seafood Restaurant: Έξυπνη αναφορά στο επικό ‘The Rime Of The Ancient Mariner’. Δειπνήστε ακριβώς για 14 λεπτά, όσα και η διάρκεια του κομματιού!
  2. Το Upton Park, έδρα της αγαπημένης West Ham του Steve Harris.
  3. Maggie’s Revenge: Η εκδίκηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία έφυγε το 2013 από τη ζωή, αλλά οι Iron Maiden είχαν σκοτώσει τον αυταρχισμό της, από το 1980 και το επικό εξώφυλλο ενός single που έδειχνε τον Eddie να κραδαίνει το μαχαίρι του. Είπαμε, ήθελε κότσια εκείνη την περίοδο να τα βάλεις με τη Σιδηρά Κυρία…
  4. Ο Batman κόβει βόλτες, ήρωας που λατρεύουν οι Maiden.
  5. Το μπλουζάκι του Nicko McBrain γράφει «Iron Wha?’». Οι 5 Maiden έκαναν παράπονα στον Riggs γιατί δεν μοιάζουν όπως ακριβώς είναι, και ο Riggs έκανε στάμπα την απορία τους στο t-shirt του ντράμερ!
  6. Ο Bruce κρατάει στα χέρια του έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, σαφής υπαινιγμός στο ‘Α Piece Of Mind’.

Οι Iron Maiden είχαν ζεστάνει για τα καλά τις μηχανές τους, και δυο χρόνια μετά, θα κυκλοφορήσουν το ‘Seventh Son Of a Seventh Son’, την ιστορία κάθε κομματιού του οποίου μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω αφιέρωμα:

Iron Maiden – Seventh Son Of A Seventh Son: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Iron Maiden - Wasted Years (Official Video)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!