Search
Close this search box.
Συνέντευξη: Η Σοφία Μανουσάκη είναι Straight On Music

Συνέντευξη: Η Σοφία Μανουσάκη είναι Straight On Music

Η Σοφία Μανουσάκη αποκαλύπτεται στο StraightOnMusic.
Σοφία Μανουσάκη
Σοφία Μανουσάκη

Ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια. Προσωπική ανακάλυψη του Στέφανου Κορκολή. Μετράει μόλις δύο χρόνια στο μουσικό στερέωμα και έχει κιόλας καταφέρει να αγγίξει το κοινό με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της. Η Μαρία Φαραντούρη την έχει χαρακτηρίσει ως τέλειο μουσικό όργανο. Πρόσφατα, συγκίνησε όσους την παρακολούθησαν στη βραδιά της επίσημης παρουσίασης του δίσκου ‘Συνάντηση’, όπου ο Στέφανος Κορκολής άγγιξε με τον δικό του τρόπο τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. O ίδιος ο Θεοδωράκης δήλωσε πως διαθέτει μια σπάνια ωριμότητα ερμηνευτική, έχοντας σαν όπλο το γοητευτικό τέμπο της φωνής της και την καθαρή τεχνική. Αυτή την εβδομάδα φιλοξενούμε στο StraightOnMusic την Σοφία Μανουσάκη.

-Πότε κατάλαβες την κλίση σου στο τραγούδι;
Από πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε να τραγουδάω. Με την παρότρυνση των δικών μου, μπήκα στο ωδείο, για να σπουδάσω φωνητική και μουσική γενικότερα, αλλά χωρίς ποτέ να σκεφτώ το ενδεχόμενο να κάνω καριέρα.

-Ποια ήταν τα μουσικά σου ακούσματα;
Από όπερα μέχρι λαϊκή μουσική και νομίζω ότι οφείλω στους γονείς μου την κατεύθυνση των ακουσμάτων μου.

-Ποιες φωνές έχουν καταγραφεί μέσα σου;
Η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου και η Μαρία Κάλλας.

-Τι αισθήματα δημιουργούνται μέσα σου όταν τραγουδάς;
Τα συναισθήματα μου εκείνη την στιγμή είναι ανάμεικτα, αλλά σίγουρα, οποία και αν είναι αυτά, είναι αληθινά.

-Αποτελείς ανακάλυψη του Στέφανου Κορκολή. Πώς προέκυψε αυτή η επαφή;
Το καλοκαίρι του 2013, ο Στέφανος Κορκολής είχε έρθει στα Χανιά για μια φιλανθρωπική συναυλία, στα πλαίσια της προώθησης της οποίας επρόκειτο να δώσει συνέντευξη σ’ έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Ο συνεργάτης μου, λοιπόν, Γιάννης Γιαννακάκης, μου πρότεινε να πάμε να παρακολουθήσουμε από κοντά τα γυρίσματα και να ακούσουμε τον Στέφανο να παίζει ζωντανά πιάνο. Αργότερα έμαθα ότι ο συνεργάτης μου, είχε ήδη έρθει σ’επαφή με τον Στέφανο και του είχε ζητήσει να με ακούσει. Όταν τελείωσε η εκπομπή, πλησίασα τον Στέφανο, είπαμε ένα γρήγορο “Γεια” και εκείνος αμέσως με ρώτησε ποιο κομμάτι θα του τραγουδήσω. Του πρότεινα το τραγούδι ‘Εν Λευκώ’, όμως, επειδή δεν το είχε πρόχειρο στο μυαλό του, με ρώτησε αν γνωρίζω το ‘Δεν Είσαι Εδώ’. Του λέω «Της Γαλάνη;» Και εκείνος, μου απάντησε «του Παρασκευά Καρασούλου και του Στέφανου Κορκολή». Έφαγα τον πρώτο πάγο εκείνη την στιγμή, αλλά δεν πτοήθηκα και ξεκίνησα να τραγουδάω. Τελειώνει η ακρόαση και μου λέει «Μπράβο! Σε ποιον μπορώ να μιλήσω;» Πλησίασε τότε ο πατέρας μου και ο Στέφανος του είπε ότι αν έχω γερό στομάχι και είμαι προσγειωμένη, μπορώ να πάω πολύ ψηλά.

-Πώς αισθάνθηκες για το γεγονός αυτό;
Είχα μείνει άφωνη, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Γύρισα στο σπίτι και είπα της μητέρας μου «δεν θα το πιστέψεις ποιος με άκουσε!» Και όντως, εκείνη νόμιζε πως της έκανα πλάκα. Παρόλα αυτά, εγώ μέσα μου πίστευα ότι δεν θα γίνει τίποτα, ότι απλά ο Στέφανος με άκουσε και αυτό ήταν όλο και από ευγένεια είπε όσα είπε.

-Σύντομα βρέθηκες στο πλευρό του κάνοντας συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και μια δισκογραφική δουλειά, σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση. Ποιες είναι οι εμπειρίες σου;
Ο Στέφανος με έριξε από την αρχή στα βαθιά. Η πρώτη μου συναυλία έγινε στην Ακαδημία Σοπέν, στη Βαρσοβία, σε ένα κοινό πολύ δύσκολο και λόγω γνώσεων, αλλά και λόγω χαρακτήρα. Είχα πάρα πολύ άγχος, παρόλα αυτά όλα πήγαν καλά! Μάλιστα, η διευθύντρια της Ακαδημίας Σοπέν, μου προσέφερε υποτροφία, προκειμένου να σπουδάσω στην Ακαδημία. Από τότε έχουμε κάνει πολλές συναυλίες με τον Στέφανο. Και μόνο, που είμαι δίπλα του, για μένα είναι μεγάλο σχολείο! Το στούντιο πρωτόγνωρη εμπειρία και πάρα πολύ όμορφη! Είναι τελείως διαφορετικό να τραγουδάς στο σπίτι σου, από το να τραγουδάς μπροστά στο μικρόφωνο και να ξέρεις ότι αυτό καταγράφεται και ότι θα φτάσει στα αυτιά του κόσμου. Έχοντας, όμως, δίπλα μου τον Στέφανο και τη Ρεββέκκα Ρούσση, να με συμβουλεύουν, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα.

-Πρόσφατα συμμετείχες και στο δίσκο ‘Συνάντηση’, όπου ο Στέφανος προσέγγισε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχοντας εσένα ως ερμηνεύτρια των λυρικών τραγουδιών. Ήταν δύσκολη πρόκληση για σένα;
Ο δίσκος ‘Συνάντηση’ έγινε χωρίς αφορμή. Μετά από μια συναυλία στην Κύπρο, σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο Στέφανος είχε την ιδέα να πάμε στο στούντιο και να ηχογραφήσουμε αυτή τη δουλειά. Για μένα ήταν τεράστια πρόκληση, έπρεπε να μπω στον κόσμο του μεγάλου μας Μίκη Θεοδωράκη και να μάθω τραγούδια, που δεν γνώριζα, αλλά και να μελετήσω σε βάθος τους στίχους των μεγάλων ποιητών. Ήταν αρκετές οι φορές, που ρωτούσα τον Στέφανο να μου εξηγήσει το βαθύτερο νόημα των στίχων, ώστε και εγώ να ανταποκριθώ στα τόσο βαθιά νοήματα. Αργότερα, έστειλε ο Στέφανος ένα μέρος από το υλικό, που ηχογραφήσαμε, στον Μίκη Θεοδωράκη, για να μας πει την γνώμη του και εκείνος μας απήντησε με μία πολύ συγκινητική επιστολή. Προσωπικά, ήταν το ωραιότερο δώρο, που έχω δεχτεί!

-Τι ονειρεύεσαι  για το μέλλον σου;
Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, σε μια χώρα με εκατομμύρια ανέργους και άστεγους, που δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, μου είναι αδύνατο να ονειρευτώ. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχόμαστε να έχουμε την υγεία μας και να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί μόνο η ελπίδα μας έχει απομείνει.

-Είσαι μόλις 20 χρονών. Πώς σχολιάζεις την κρίση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας;
Η κρίση αυτή είναι πολύ σκληρή και ανυπόφορη. Όλα είναι στον αέρα, τίποτα δεν είναι βέβαιο, κανένας μας δεν ξέρει, αν θα γυρίσουμε στις δουλειές μας. Ας ελπίσουμε ότι θα καταλαγιάσουν τα πράγματα γρήγορα και θα μπουν πάλι σε μια σειρά.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η νέα γενιά;
Η νέα γενιά βρίσκεται σε απελπισία και απόγνωση. Θέλουν τα παιδιά να σπουδάσουν και γνωρίζουν ότι μετά από λίγο καιρό, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα τους, γιατί δεν υπάρχει προοπτική εδώ. Και μόνο αυτό τα λέει όλα. Πριν καν σταθούν στα πόδια τους, τους κόβουν τα φτερά…

-Ποια είναι η λύση για να ξεφύγει από το αδιέξοδο;
Τις λύσεις τις δίνουν οι πολιτικοί και ελπίζω αυτήν τη φορά να δοθεί επιτέλους μια λύση.

-Τι άνθρωπος είναι η Σοφία Μανουσάκη;
Δεν μου αρέσει να αυτοχαρακτηρίζομαι, θα προτιμούσα να μιλάνε για μένα οι άνθρωποι που με γνωρίζουν.

-Ποιο είναι το μεγάλο σου πλεονέκτημα;
Είμαι πάρα πολύ ειλικρινής και αυτό καμιά φορά ενοχλεί.

-Το μεγάλο σου μειονέκτημα;
Το πλεονέκτημα, που προανέφερα.

-Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;
Η μουσική και το διάβασμα.

-Ο μεγάλος σου φόβος;
Μην πάθουν κάτι κακό οι άνθρωποι, που αγαπάω.

-Τι συμβουλές θα έδινες σε ένα συνομήλικό σου, για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Δεν είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές, γιατί ακόμα και εγώ είμαι σε ηλικία που μαθαίνω και παίρνω μαθήματα ζωής.

-Σοφία σε ευχαριστώ πολύ.
Και εγώ σε ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!