Search
Close this search box.
Συνέντευξη / Dreamline: «Το βινύλιο είναι ένα μέσο δημιουργίας βιωμάτων»

Συνέντευξη / Dreamline: «Το βινύλιο είναι ένα μέσο δημιουργίας βιωμάτων»

«Θα μας ακούσεις όποτε θες, αλλά δεν θα μας δεις ποτέ πάνω στη σκηνή...»
Dreamline - 'Warning'
Dreamline - 'Warning'

Μία πληθώρα οργάνων αλλά και επιρροών, είναι με λίγες κουβέντες ο ήχος του τελευταίου δίσκου ‘Warning’, των Dreamline. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του άλμπουμ, μιλήσαμε μαζί τους και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα όσα είπαμε.

-Καλησπέρα παιδιά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας φιλοξενούμε στο StraightOnMusic. Καταρχάς, πείτε μας δύο λόγια για τον νέο σας δίσκο, ‘Warning’. Πού μπορεί να τον βρει ο κόσμος και γιατί επιλέξατε να τον κυκλοφορήσετε αποκλειστικά σε βινύλιο;
Το ‘Warning’, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, αποτελεί το τρίτο άλμπουμ μας μετά το ‘Βlack Tigers’ του 2016 και το ‘Here and Gone’ του 2015.

Άνθρωποι που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη μουσική των Dreamline μπορούν να  ακούσουν τραγούδια μας από τα βινύλια και διαδικτυακά, ελεύθερα φυσικά, στο SoundCloud στη σελίδα των Dreamline. Τώρα η απόφασή μας για το βινύλιο αποτελεί  μέρος μιας ευρύτερης αντίληψης, σκέψης, ίσως και θέσης.

Δηλαδή ένα άλμπουμ βινυλίου με την πρώτη και τη δεύτερη πλευρά του, αποτελεί την  ενδεδειγμένη πλατφόρμα ακρόασης, μιας και θεωρούμε ότι ένα μουσικό έργο ενός άλμπουμ αναπτύσσεται ή κατανοείται πολύ καλύτερα ακούγοντάς το υπομονετικά σε ένα πικάπ.

Η πρώτη και η δεύτερη πλευρά έχουν η καθεμιά τη σημασία τους. Επίσης καλό θα ήταν να  ρίχνουμε και καμιά ματιά στους στίχους, γιατί εφόσον πρόκειται για τραγούδια, όλο και  σε κάτι θα συνεισφέρουν για μια πιο σφαιρική αντίληψη για την μπάντα.

Δίσκοι μας  απ’ όσο  γνωρίζουμε υπάρχουν σε  κάποια δισκάδικα στο Μοναστηράκι  (Ζαχαρίας, Το  Δισκάδικο, Mr. Vinylios), στα Εξάρχεια (Le Disque Noir), στη Νεάπολη (Rock ‘n’ Roll Circus) και στο Underflow στην Καλλιρόης, που όμως έχει ξεπεράσει την έννοια ενός απλού δισκοπωλείου και έχει πάει πολύ πέρα από αυτό. Φυσικά υπάρχουν και αλλού στην Αθήνα που αξίζει να ρωτήσει και να ανακαλύψει κάποιος φίλος.

-Πώς εξηγείτε τη μεγάλη άνοδο που σημειώνεται στις πωλήσεις βινυλίων;
Ελπίζουμε στην αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα το βινύλιο να συνεχίσει να υπάρχει  ανάμεσά μας σαν βασικό στοιχείο επικοινωνίας, αλλά και στη δημιουργία, την ακρόαση και την εξέλιξη της μουσικής.

Επίσης και ως ενός ιδιαίτερου πραγματικού μέσου δημιουργίας βιωμάτων που συμβαίνει τη  στιγμή που το ακούς μόνος σου ή με μια μικρή παρέα φίλων σε κάποιο σπίτι, ακόμα και σε ένα υποτιθέμενο κλαμπ που παίζει βινύλια μαζί με περισσότερους ανθρώπους.

Νομίζουμε ότι αυτά έχουν τη σημασία τους τη στιγμή που παγκοσμίως διαφαίνεται, εκτός  από την τάση πλήρους ψηφιοποίησης των πάντων, και η προσπάθεια αμφισβήτησης της ύπαρξης της ίδιας της πραγματικότητας.

-Όσον αφορά τον δίσκο σας, πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη δουλειά. Ποιες ήταν οι βασικές επιρροές σας;
Χαιρόμαστε και ευχαριστούμε… Όντως πρόκειται και, κατά τη δική μας εκτίμηση, για έναν  πολύ ιδιαίτερο δίσκο. Για την οικονομία του λόγου, οι βασικές επιρροές ιχνηλατούνται κυρίως στα ’80s απ’ όπου και προερχόμαστε ως μουσικοί, αλλά με έντονο ενδιαφέρον τόσο  για τα ’90s όσο και για τα ’70s.

-Αποφασίσατε να πειραματιστείτε με πολλούς διαφορετικούς ήχους και όργανα επίσης.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πειραματιστήκαμε, αλλά χρησιμοποιήσαμε πολλούς διαφορετικούς ήχους, και επίσης όργανα, εφόσον βοηθούσαν στο δημιουργικό μας πεδίο.

-Θα έλεγε κανείς πως η πρώτη πλευρά είναι αρκετά διαφορετική μουσικά από την δεύτερη. Αποφασίσατε να πειραματιστείτε αρκετά περισσότερο νομίζω.
Η πρώτη πλευρά είναι η επισήμανση για την ικανότητα της μπάντας να παίζει ό,τι την εμπνέει και την ευχαριστεί, ανεξάρτητα από τα όποια μουσικά είδη και οπωσδήποτε μακριά  από περιορισμούς που μπορεί να φαινόταν ότι οι ίδιοι είχαμε ορίσει στα δύο προηγούμενα άλμπουμ.

Η δεύτερη πλευρά είναι μια εισαγωγή στα ενδότερα της μουσικής αντίληψης των Dreamline, τόσο για αυτά που προηγήθηκαν όσο και για εκείνα που πιθανόν θα ακολουθήσουν.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πειραματιζόμαστε καθόλου με τρόπο που θα εξηγηθεί αναλυτικότερα. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι η δική μας εντύπωση για το ‘Warning’ είναι ότι αποτελεί την πιο βατή και φαινομενικά οικεία έκφραση της μπάντας μας για κάποιον που θα  γνωρίσει τώρα τη μουσική μας.

-Τι ήταν αυτό που άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας;
Αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να καταλάβουμε και εμείς ακόμα και τώρα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ‘Here and Gone’, το πρώτο μας άλμπουμ, κυκλοφόρησε μόλις το 2015, και το ‘Βlack Tigers’ το 2016, και ότι αναφέρθηκαν άμεσα σε αυτά άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τη μουσική συμπεριλαμβάνοντάς τα στα καλύτερα και σημαντικά άλμπουμ στις  χρονιές τους. Επίσης, ότι οι ακροατές μας δεν προέρχονται μόνο από τα ’80s, και εννοώ τους παντοτινούς «Darkwave» φίλους  μας, αλλά και άλλους με διαφορετικούς μουσικούς προσανατολισμούς ακόμα και από διαφορετικές τέχνες.

Με το ‘Warning’  αισθανόμαστε  ότι  προσπαθούμε  να  επικοινωνήσουμε ενδεχομένως και  με ένα ηλικιακά μικρότερο, ίσως και πιο ροκ, κοινό, άγνωστο μέχρι τώρα για μας, που όμως ενδιαφέρεται να ακούσει και μουσική του σήμερα.

-Αυτός ο άκρως πειραματικός ήχος είναι κάτι που πρόκειται να συνεχίσετε και στο μέλλον;
Δεν πρέπει η μουσική μας να προσεγγίζεται ως πειραματική.

Κατά τη γνώμη μας, δηλαδή, ο πειραματικός ήχος είναι αυτός που σπάει τη φόρμα, ή δεν  έχει φόρμα, δεν έχει συγκεκριμένη δομή, χρησιμοποιεί συχνότητες που ξενίζουν και εν τέλει προσπαθεί να προσεγγίσει και να αναδείξει κάτι που ούτε ο ίδιος ο επιχειρών γνωρίζει.

Θα λέγαμε ότι περισσότερο καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε μουσικά κάτι φαινομενικά δύσκολο στην αρχή του.

Αν υπάρξει η απαιτούμενη προσοχή και ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον και το μουσικό ένστικτο κάποιου πιθανού ακροατή, κάποιου ακροατή όμως που προφανώς τρέφει μεγάλη αγάπη για τη μουσική έχοντας οπωσδήποτε πολλά διαφορετικά ακούσματα, τότε πιθανόν θα  του ανοιχτεί και μέσω των Dreamline ένας εντελώς καινούργιος ηχητικός -διανοητικός- φανταστικός κόσμος.

Αρκεί ο ακροατής να είναι ανοιχτός.

-Από live; Έχετε κανονίσει κάποια συναυλία;
Ως Dreamline έχουμε ήδη δηλώσει ότι είμαστε η  μπάντα που μπορείς να ακούσεις όποτε θελήσεις, αλλά δεν θα τη δεις ποτέ πάνω στη σκηνή να παίζει live.

Ως «South of No North members» όμως, όπως μας αναφέρουν συχνά σε παρένθεση, μπορούμε να σε  καλέσουμε στο live των OVERALT? – μπάντας που παίζει ζωντανά τη μουσική των South of No North, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο Death Disco.

-Πείτε μας 5 δίσκους που πρέπει όλοι να έχουν στη δισκοθήκη τους, αλλά και πώς αυτοί σας έχουν επηρεάσει.
Θα προτιμούσαμε να αναφέρουμε μουσικούς που σίγουρα κάποιο έργο τους θα είχαμε μαζί μας σε βινύλιο. Mahler, Miles Davis, David Bowie, Roxy Music, Pink Floyd και Joy Division (με το συμπάθειο).

-Παιδιά χαρήκαμε πολύ που τα είπαμε. Η τελευταία κουβέντα ανήκει σε εσάς.
Χαιρόμαστε για το προνόμιο αυτό…

Ελπίζουμε να τα πούμε και από κοντά, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, γύρω στις 6 μ.μ., στην Τεχνόπολη, για να ακούσουμε παρέα μέρος του ‘Warning’ στο Vinyl Market, ή ακόμα και στο Live μας στο Death Disco, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.

Και εμείς ευχαριστούμε για  τη συνέντευξη αυτή…

Dreamline – Warning / Review

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!