Search
Close this search box.
Συνέντευξη Instant Boner: «Όποιος θέλει μπορεί να κάνει τον κόσμο να τον εκτιμήσει»

Συνέντευξη Instant Boner: «Όποιος θέλει μπορεί να κάνει τον κόσμο να τον εκτιμήσει»

Οι Instant Boner είναι μία από τις πιο υποσχόμενες ελληνικές μπάντες και, μετά από ένα εξαιρετικό EP, βρήκαμε την ευκαιρία να τους μιλήσουμε.
Instant Boner - Outburst / Εξώφυλλο
Instant Boner - Outburst / Εξώφυλλο

Οι Instant Boner είναι μία από τις πιο υποσχόμενες ελληνικές μπάντες, με stoner heavy rock ήχο, εξαιρετικές πινελιές από σαξόφωνο, βαριά blues riffs, jazzy τζαρτζαρίσματα και funky ιδέες. Έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο EP, και έχουν στο ενεργητικό τους πολλές συναυλίες. Στα πλαίσια λοιπόν της μουσικής ψυχεδέλειας και του τελευταίου τους EP, ‘Outburst’, μιλήσαμε μαζί τους και παρακάτω μπορείτε να δείτε τι μας απάντησαν στην ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε.


Οι Instant Boner μας άφησαν άφωνους με το ολοκαίνουριο EP τους


Μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο (φωνητικά) και τον Ορέστη (σαξόφωνο)

-Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν. Πώς ξεκινήσατε; Πώς προέκυψε η ιδέα για την μπάντα;
Κωνσταντίνος: Την ιδέα της μπάντας μας την είχαν οι δύο κιθαρίστες μας, ο Τριαντάφυλλος και ο Πάρης, οι οποίοι άρχισαν να παίζουν διαμορφώνοντας κάποια riffs και κάποιες μελωδίες, αλλά η μπάντα ολοκληρώθηκε όταν έκανε τα πρώτα της live το 2013, όταν μπήκα και εγώ. Για να δέσεις σαν συγκρότημα και να έχει αυτή η σχέση διάρκεια σε βάθος χρόνου πρέπει να έχουν χημεία σε επίπεδο χαρακτήρα τα μέλη του και σε μουσικό επίπεδο να μην υπάρχουν διαφωνίες στο πώς σκέφτεται το κάθε μέλος την μουσική.

Ορέστης: Συμφωνώ αλλά γενικά για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα η μπάντα έχει περάσει από πολλά πολλά live και διορθώσεις στον τρόπο που δουλεύαμε. Υπάρχει μια συνεχής τριβή και αλλαγή η οποία δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Όμως πιστεύω πως είμαστε σε ένα καλό σημείο.

-Κατά καιρούς έχουν γίνει αλλαγές στα μέλη του συγκροτήματός σας. Τι επιπτώσεις είχαν;
Κωνσταντίνος: Αρχικά στο συγκρότημα drums έπαιζε ο Πάρης που τώρα είναι στην κιθάρα. Ο προηγούμενος κιθαρίστας αποχώρησε για διάφορους λόγους και εμείς ουσιαστικά ψάχναμε drummer, βρήκαμε τον Βαγγέλη ο οποίος μας κάλυψε και με το παραπάνω. Μετά αλλάξαμε και μπασίστα.

Ορέστης: Μας πήρε αρκετό καιρό και αρκετές δοκιμές για να βρούμε τον σημερινό μας μπασίστα. Εγώ συγκεκριμένα έγινα μέλος του συγκροτήματος εκείνη την περίοδο. Γενικά μετά από το ‘Perfect Sunday’ και μερικά live, τότε οριστικοποιήθηκαν τα μέλη μας, ακριβώς πριν την ηχογράφηση του τελευταίου EP, ‘Outburst’.

-Στα EP που έχετε κυκλοφορήσει το σαξόφωνο κυριαρχεί, το οποίο είναι το σήμα κατατεθέν σας και έκανε πολλούς να σας θεωρήσουν μια υποσχόμενη μπάντα. Εσείς τι είδους αντιμετώπιση έχετε λάβει από τον κόσμο;
Ορέστης: Έχουμε λάβει πολύ καλή αντιμετώπιση από το κοινό. Νομίζω ότι το σαξόφωνο αρέσει σε όλους και μάλιστα πολλές φορές ο κόσμος δίνει υπερβολική προσοχή σε αυτό. Η μπάντα ήθελε απλά κάτι παραπάνω στον ήχο και ταίριαξε το όργανο αυτό – θα μπορούσε ας πούμε να ήταν ένα βιολί και χίλια δύο όμορφα όργανα. Τη μουσική κατεύθυνση που έχει το συγκρότημα τώρα θα την έπαιρνε έτσι κι αλλιώς, απλά έτυχα εγώ στον δρόμο τους. Γενικά στον κόσμο αυτό το μουσικό δέσιμο φαντάζει πολύ ενδιαφέρον και θέλουν να δουν μέχρι πού θα το φτάσουμε.

-Εσύ Ορέστη πώς έδεσες με μία stoner rock μπάντα;
Ορέστης: Εγώ ξεκινώντας να παίζω σαξόφωνο για δουλειά, πρώτη φορά συμμετείχα σε συγκροτήματα που έπαιζαν Beatles και μετά έβρισκα άτομα που έπαιζαν funk και blues και πειραματιζόμουν. Έτσι, κάποτε σε μια ορχήστρα που συμμετείχα εγώ και ο Πάρης, μου ζήτησε να γράψω μια ιδέα του. Το έγραψα, το διασκευάσαμε, και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Πήγα και έπαιξα το ‘Perfect Sunday’, έκανα κάποιες guest εμφανίσεις σε live των Boner και τα παιδιά μου πρότειναν να μείνω μόνιμα.

Instant Boner - Perfect Sunday

Κωνσταντίνος: Νομίζω ότι είναι ο μόνος σαξοφωνίστας στην βόρεια Ελλάδα που θα μπορούσε να μπει σε μια τέτοια μπάντα.

Ορέστης: Θέλω να ελπίζω.

-Μιλήστε μας για την σημερινή μουσική έξαρση σε σχέση με τα stoner rock-ψυχεδελικά στοιχεία. Είστε μία μπάντα που έχετε το ψυχεδελικό στοιχείο. Πιστεύετε πως είναι κάτι παροδικό ή μια μουσική τάση που ήρθε για να μείνει;
Κωνσταντίνος: Νομίζω πάντα η μουσική περνούσε κύματα. Στα ’70s, ας πούμε, κυριαρχούσε το classic rock, στα ’80s το πιο glam και αργότερα πιο grunge ήχος. Βέβαια, ανεξαρτήτως μόδας, ευχαριστεί αυτό το είδος, όσους ασχολούνται με αυτό και όσους το παρακολουθούν – μόνο κάτι καλό μπορεί να δώσει.

Ορέστης: Είναι σίγουρα μόδα θα έλεγα εγώ και 100% θα περάσει αυτό γιατί όταν παίζεις stoner εξαρτάται από το αν η μουσική σου σε πάει στη stoner ή αν επιλέγεις την stoner για να πάρεις την μουσική σου εκεί. Εμείς προσγειωθήκαμε στην stoner με κάποιο τρόπο και πιστεύουμε ότι πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς για να μην μας καταπιεί το είδος. Οι μεγάλες μπάντες του χώρου το κάνουν αυτό, για παράδειγμα οι 1000mods είναι μια μπάντα που εξελίσσεται συνεχώς για μένα. Γενικά το stoner είναι ένας πολύ στενός όρος για να περιορίσουμε ένα συγκρότημα.

Κωνσταντίνος: Το καλό βέβαια είναι ότι όταν λέμε stoner καταλαβαίνουμε τι εννοούμε αν και δεν σημαίνει εννοιολογικά αυτό.

-Ποια συγκροτήματα σας επηρεάζουν ή σας εμπνέουν;
Κωνσταντίνος: Θαυμάζουμε μπάντες, αλλά δεν θέλουμε να πέσουμε στην παγίδα να αντιγράψουμε άλλα συγκροτήματα. Το κάθε μέλος του συγκροτήματος έχει τα δικά του ακούσματα. Εγώ για παράδειγμα είμαι fan της μουσικής σκηνής των ’70s, classic rock, hard rock, progressive rock και ό,τι παρακλάδια υπάρχουν από εκεί. Γενικά ό,τι είναι φτιαγμένο με μεράκι το θαυμάζω.

Ορέστης: Γενικά στην εποχή του Internet που ζούμε, ένας μουσικός οφείλει να έχει ακούσματα από τα πάντα και οι περισσότεροι τα έχουν ακούσει απλά θα προτιμήσουν λίγα πράγματα. Εγώ ας πούμε ξεκίνησα να παίζω κλασική μουσική και έφτασα να παίζω stoner. Ακούω τα πάντα, αλλά ειδικότερα για το σαξόφωνο προτιμώ να ακούω σαξοφωνίστες που έχουν κάνει προοδευτικά πράγματα στην σκηνή, για παράδειγμα τον Kamasi Washington που κάνει πιο progressive πράγματα.

-Το εξώφυλλο του ‘Outburst’ ήταν και σε άρθρο μας διότι θεωρήσαμε πως είναι ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα δίσκων ελληνικών συγκροτημάτων. Πείτε μας ποιος το δημιούργησε και τι συμβολίζει;


Κάτι πάει (πολύ) καλά με τα εξώφυλλα των ελληνικών μπαντών


Κωνσταντίνος: Όταν κάναμε τις ηχογραφήσεις είχαμε ένα άλλο εξώφυλλο πάνω στο οποίο οι απόψεις μας διίσταντο και τις τελευταίες μέρες πριν γίνει το release του EP μας αρχίσαμε να ξαναψάχνουμε για κάτι καινούριο. Βρήκαμε το συγκεκριμένο που ουσιαστικά πρόκειται για μια φωτογραφία την οποία επεξεργάστηκε ο ίδιος ο φωτογράφος με τα χρώματα που εμείς επιλέξαμε, μας άρεσε και τελικά το κρατήσαμε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.

Instant Boner - Outburst (Full EP 2016)

-Το όνομά σας σημαίνει κάτι;
Κ
ωνσταντίνος: Τα πράγματα είναι πολύ απλά, τα παιδιά κάνανε πρόβες πριν μπω εγώ στο συγκρότημα και ένας φίλος τους που τους άκουγε εκείνη την ώρα ενθουσιάστηκε και τους βάφτισε Instant Boner.

-Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με ονόματα όπως οι Samsara Blues Experiment και Εlder αλλά έχετε κάνει και πολλά live. Μοιραστείτε μαζί μας αυτές τις εμπειρίες;
Κωνσταντίνος: Θα αναφέρεσαι στο Fuzzstatic Planet Festival το οποίο ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία, τα παιδιά προσπάθησαν να φέρουν στην Ελλάδα ένα φεστιβάλ ευρωπαϊκών δεδομένων. Εμείς αισθανθήκαμε πολύ όμορφα να παίζουμε σε μια τέτοια σκηνή μαζί με άλλες underground μπάντες. Προφανώς μας βοήθησε πάρα πολύ στο να μας γνωρίσει ο κόσμος. Τώρα, όσον αναφορά τα υπόλοιπα live, κάθε ένα είναι ξεχωριστό για εμάς και ειδικότερα όταν παίζεις στην επαρχία είναι ακόμη πιο ωραία.

Ορέστης: Είναι κάποια live που το κοινό έρχεται για να σε ακούσει και είναι και κάποια live που το κοινό είναι απλά εκεί και εσύ απλά υπάρχεις για να παίζεις μουσική. Σε όλα τα live που έχουμε κάνει είχαμε αποδοχή από το κοινό, είναι πολύ χρήσιμα για εμάς και τα επιδιώκουμε.

-Ποια είναι η άποψή σας για το τοπικό κοινό; Θα επιδιώξετε τον επόμενο καιρό ένα live στο εξωτερικό;
Κωνσταντίνος: Εφόσον συνεχίζουμε και είμαστε όλοι καλά είναι αναπόφευκτο να πάμε εξωτερικό. Τώρα σχετικά με τον κόσμο δεν χωράνε γκρίνιες, παίζουμε όλη στην ίδια σκακιέρα, όιοιος θέλει, μπορεί να κάνει τον κόσμο να τον εκτιμήσει.

Ορέστης: Κοίτα, η μουσική που παίζουμε είναι underground, o κόσμος που θα έρθει να σε ακούσει πρέπει να ενδιαφερθεί, να ψάξει, να διαλέξει και να έρθει να σε δει. Σε αυτό το κομμάτι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα social media. Γενικά το ελληνικό κοινό είναι πολύ ωραίο στα live αλλά έχουμε στα σχέδιά μας να πάμε και εξωτερικό.

-Πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει ένα συγκρότημα σήμερα και να οργανώνει τα live του;
Κωνσταντίνος: Το να οργανώσεις live δεν έχει να κάνει με την επιβίωση της μπάντας, οι παράμετροι είναι η οικονομική κατάσταση, ο ελεύθερος χρόνος και οι υποχρεώσεις. Για να οργανώνεις live και tour μπορείς να τα καταφέρεις και μόνος σου όσο δικτυώνεσαι πιο πολύ.

Ορέστης: Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο σαν μπάντα να χρειαζόμαστε τρίτους. Όμως όσο πιο πολύ ανεβαίνεις από κάποια στιγμή και μετά είναι απαραίτητο, ειδικά στο εξωτερικό. Απλά το να ανέβεις είναι πολύ δύσκολο αν σκεφτεί κανείς πόσες μπάντες υπάρχουν και πόσες καταφέρνουν να φτάσουν ψηλά , γιατί όσο καλός και να είσαι δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει να βρεθείς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Χρειάζεται πολλή τύχη.

-Επόμενες live εμφανίσεις;
Κωνσταντίνος: Υπάρχουν πολλά live που οργανώνονται και είμαστε σε συζητήσεις και για εκτός Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι θα έχουμε έναν πλούσιο μουσικό χειμώνα.

-Το κλείσιμο το αφήνω σε εσάς.
Ορέστης: Ευχαριστούμε οποιωνδήποτε μας ακούει και μας υποστηρίζει και αν βρεθείτε σε κάποιο live μας ελάτε να μας μιλήσετε, το εκτιμούμε πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη.

Στηρίξτε την μπάντα:

Facebook | Bandcamp

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!