Search
Close this search box.
Συνέντευξη / Magic De Spell: «Η τέχνη μπορεί να είναι σύντροφος και εμπνευστής. Ακόμη και οδηγός»

Συνέντευξη / Magic De Spell: «Η τέχνη μπορεί να είναι σύντροφος και εμπνευστής. Ακόμη και οδηγός»

Μιλήσαμε με τους Magic De Spell.

Μετρούν 36 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ροκ σκηνή. Από το αγγλόφωνο punk και rock, ο ήχος τους πέρασε σε μια post punk και new wave διάσταση ώσπου να καταλήξει στο καθαρό ροκ… Με έντονη δισκογραφική παρουσία και σταθερή συνέπεια στις συναυλίες τους. Σήμερα φιλοξενούμε στο StraightOnMusic τους Magic De Spell.

-Τι είναι αυτό που σας ενώνει εδώ και 36 χρόνια;
Η δύναμη της παρέας μας. Ο κοινός τρόπος σκέψης και κουλτούρας που διαμορφώνεται, αλλά κρατά τα βασικά χαρακτηριστικά. Η πορεία και οι περιπέτειές της.

-Πώς θυμάστε την ελληνική ροκ σκηνή όταν εμφανιστήκατε;
Έχουμε αλλάξει από τότε και στη σύνθεση και στην ηλικία! Εμφανιστήκαμε μαζί με την έκρηξη του punk στην Αθήνα. Πολλές νέες μπάντες, με τη διάθεση να τα αλλάξουμε όλα. Τότε βασίλευαν ακόμη τα ονόματα των ’70s… Τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά όχι δυσκολότερα από το σήμερα. Μερικά groups έφευγαν στο εξωτερικό. Τα περισσότερα επέστρεφαν γρήγορα, με το όνειρο τσαλακωμένο στις αποσκευές…

-Τι κλίμα επικρατούσε;
Υπήρχε ενθουσιασμός. Φανατισμός και ένταση. Σπάνια μια συναυλία τελείωνε ειρηνικά. Το κοινό ήταν χωρισμένο σε ομάδες, ανάλογα με τα μουσικά ακούσματα ή π.χ. το ντύσιμο. Γενικά υπήρχε αισιοδοξία για το μέλλον. Κάτι που δεν υπάρχει σήμερα γενικά…

ΚΥΡ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ... (MAGIC DE SPELL)

-Τι είδους αλλαγές έχουν επέλθει μετά από τόσες δεκαετίες;
Σήμερα, νομίζουμε πως υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και στα συγκροτήματα, αλλά και στον κόσμο. Κρίμα που η μουσική δεν ακούγεται πια από hi fi, αλλά από τα ηχεία ενός laptop. Χάνονται καθοριστικές λεπτομέρειες.

Σήμερα, οι πάροχοι megabytes στο Internet, επωφελούνται από τη μουσική παραγωγή και την καθορίζουν. Αντικατέστησαν τις δισκογραφικές εταιρίες… Έχουν αλλάξει τα περισσότερα ή και τίποτα, αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα μια μουσική παρέα από το πουθενά, να τινάξει την τράπουλα στον αέρα και να βάλει νέους όρους στο παιχνίδι. Έτσι δεν συνέβαινε πάντα;

-Πότε γεννιούνται τα τραγούδια σας και με ποιον τρόπο συνθέτονται;
Το σπέρμα του νέου τραγουδιού δημιουργείται στη σκέψη και στην καρδιά κάποιου μέλους της μπάντας, ανάλογα με τα ερεθίσματα και τις ευαισθησίες του. Στις πρόβες “γονιμοποιείται”. Συνήθως η εγκυμοσύνη είναι δύσκολη ή με επιπλοκές. Αν υπάρξει γέννηση, συνήθως μας κάνει περήφανους γονείς!

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο αντιπροσωπευτική δουλειά σας;
Δεν υπάρχει η πιο αντιπροσωπευτική δουλειά μας. Έχουμε επανακαθορίσει το στυλ μας κατά καιρούς. Συνηθίζουμε να χαράζουμε και όχι να ακολουθούμε τον δρόμο μας. Καθοριστικό το πρώτο LP, ‘A Body In A Snare’ το 1982. Το ίδιο και το ‘Διακοπές στο Sarajevo’, με το οποίο μπαίνουμε οριστικά στο χώρο του κιθαριστικού ελληνόφωνου.

Η τελευταία μας κυκλοφορία, ‘Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;’, μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε την εμπειρία της συνεργασίας με ένα εξαιρετικό τραγουδιστή, όπως ο Γιάννης Παλαμίδας. Τώρα, ετοιμάζουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό.

-Ποια είναι τα ακούσματα που σας έχουν επηρεάσει;
Στα πρώτα μας βήματα, το βρετανικό punk και το goth. Στη συνέχεια το garage και το grunge. Ακόμη και το ρεμπέτικο. Κάποια στιγμή θυμηθήκαμε και τους ήχους των ’70s. Σήμερα, παρακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις. Όμως, κάθε μουσικός της μπάντας έχει τα δικά του ακούσματα και όλα μαζί δημιουργούν τον ήχο μας.

-Υπάρχουν σύγχρονοι καλλιτέχνες του είδους που σας αρέσει ο ήχος τους;
Υπάρχουν. Και εδώ και έξω. Δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα. Μας αρέσει όμως, όταν η στάση ζωής επιβεβαιώνει και δεν αναιρεί το έργο κάποιου. Ειδικά στις μέρες μας.

-Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει ένα ροκ συγκρότημα σήμερα και τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει;
Πάντα ήταν δύσκολο. Ακόμα και στις χρυσές εποχές. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Η κουλτούρα του rock’n’roll δεν έγινε ποτέ πραγματικά αποδεκτή εδώ. Αυτό βέβαια είναι και το μεγάλο συν της ιστορίας. Αν τα groups έχουν κάτι καινούριο να πουν, το καρυδότσουφλο μπορεί να αντέξει στη φουρτούνα του σήμερα και να παίξει τον ρόλο του.

MAGIC DE SPELL- VIETNAM

-Πώς κρίνετε την σημερινή ελληνική κοινωνία;
Παρακμή στον λάκκο των λεόντων…

-Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση;
Ένα τεράστιο, στημένο talent show.

-Τι ρόλο έχει να επιτελέσει η τέχνη κάτω από δύσκολες συνθήκες;
Η τέχνη μπορεί να είναι σύντροφος και εμπνευστής. Ακόμη και οδηγός. Αν της επιτραπεί και αν γίνει αποδεκτή… Σήμερα μάλλον “χρησιμοποιείται”. Θα μπορούσε να είναι το φάρμακο, αλλά δεν είναι ούτε καν το αναισθητικό…

-Τι θέλουν να εκφράσουν σήμερα οι Μagic De Spell;
Την περιπλάνηση στο σεληνιακό τοπίο του ’21st Century Darkness’. Το σήμερα! Είμαστε πάλι στο studio ηχογράφησης. Επίσης ετοιμάζουμε συναυλίες. Σε μερικούς μήνες όμως, γιατί ο ντράμερ μας είχε ένα ατύχημα με το χέρι του…

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Μπροστά σ’ έναν κλειστό δρόμο, πάρε το δικό σου μονοπάτι και περπάτησέ το μέχρι τέλους.

-Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
Και εμείς ευχαριστούμε!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!