Ανήκει στη νέα γενιά δημιουργών. Τραγουδοποιός με ιδιαίτερη καλλιτεχνική φλέβα και μουσική παιδεία. Εκφραστικό του όχημα ο πρώτος του δίσκος που κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο ‘Σε τόπους που δεν ξέρω’. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Ζούδιαρη, τον Λάκη Χαλκιά, την Φωτεινή Δάρρα, τον Απόστολο Ρίζο και την Μαρία Κρασοπούλου. Αυτήν την εβδομάδα, φιλοξενούμε στο StraightOnMusic τον, πολλά υποσχόμενο, Γρηγόρη Πολύζο.
-Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;
Γύρω στα επτά μου χρόνια ο πατέρας μου με έγραψε στο ωδείο για να μάθω πιάνο. Χωρίς βέβαια εγώ να έχω εκδηλώσει κάποιο ερέθισμα ή εκείνος να έχει αντιληφθεί κάποια τάση μου στη μουσική… Και να σου πω την αλήθεια δεν το αγκάλιασα αμέσως. Μετά από αρκετά χρόνια το αγάπησα και μπήκα στη διαδικασία να το δω πιο σοβαρά. Τότε άρχισα και να γράφω τις πρώτες μου μελωδίες.
-Τι ακούσματα είχες;
Στην αρχή ως παιδί άκουγα αυτά που άκουγε και ο πατέρας μου στο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια, τα ακούσματα που με καθόρισαν και ωρίμασαν την αισθητική μου ήταν το λεγόμενο έντεχνο. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι Κατσιμιχαίοι, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας… Έψαξα και άκουσα τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και στη συνέχεια στράφηκα στο κλασσικό ροκ, το σύγχρονο ροκ, την κλασσική μουσική και την τζαζ. Διεύρυνα το ακουστικό μου φάσμα όσο περισσότερο μπορούσα.
-Καθοριστική ήταν η γνωριμία σου με τον Νίκο Ζούδιαρη. Πώς προέκυψε;
Με τον Νίκο Ζούδιαρη γνωριστήκαμε μέσω My Space το 2010. Τότε, είχα ετοιμάσει ένα demo με δεκαπέντε τραγούδια δικά μου τα οποία ήταν πλήρως ενορχηστρωμένα, ώστε να προσεγγίσω ανθρώπους του χώρου και να ακούσουν τη δουλειά μου. Ο Νίκος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που το έστειλα. Τον θαύμαζα πολύ και ήθελα να ακούσω τη γνώμη του. Θυμάμαι ότι του έστειλα ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το άκουσε και μου απάντησε άμεσα. Επικοινωνήσαμε, συναντηθήκαμε από κοντά και αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα δίσκο με δικά μου τραγούδια σε δική του παραγωγή και επιμέλεια. Ο δίσκος αυτός, με τίτλο ‘Σε τόπους που δεν ξέρω’, κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη μαζί με ένα βιβλίο που περιείχε κάποια μικρά κείμενα δικά μου και των στιχουργών.
-Πώς τον κρίνεις τον δίσκο βλέποντάς τον μετά από τρία χρόνια κυκλοφορίας;
Ήταν ο παρθενικός μου δίσκος. Έγινε με σοβαρότητα και με αρκετή δουλειά από όλους τους συντελεστές. Μεγάλη μου χαρά που έγραψαν στίχους η Αυγή Βυθούλκα, ο Γιώργος Σταυλιώτης, ο Νίκος Πολύζος και ο Κωνσταντίνος Σύρμος. Ερμήνευσαν ο Λάκης Χαλκιάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, η Φωτεινή Δάρρα και η Μαρία Κρασοπούλου. Και φυσικά με τίμησαν μουσικά ο Νίκος Αντύπας, ο Άκης Τουρκογιώργης, ο Θύμιος Παπαδόπουλος και ο Μανώλης Καραντίνης. Είχε την αγάπη όλων… Ήταν ένα καλό εισιτήριο για να μπω στο χώρο και το εκτίμησαν αρκετοί άνθρωποι. Τόσο το κοινό όσο και κάποιοι δημιουργοί. Μίλησαν και εκφράστηκαν θετικά ο Νότης Μαυρουδής, ο Ισαάκ Σούσης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Θάνος Μικρούτσικος.
-Ποιό τραγούδι του δίσκου είναι αντιπροσωπευτικό σου;
Μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο αλλά μουσικά με εκφράζει αρκετά το ‘Πέτρα Απ’ Το Φεγγάρι’ που ερμήνευσε η Φωτεινή Δάρρα και το ‘Η Αγάπη’ που ερμήνευσε η Μαρία Κρασοπούλου.
-Αντιμετώπισες δυσκολίες μέχρι να καταφέρεις να λάβεις την ανταπόκριση και την αποδοχή;
Βέβαια. Βρήκα κλειστές πόρτες. Είναι δύσκολος χώρος.
-Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο δισκογραφικά;
Έχω ετοιμάσει οκτώ καινούργια τραγούδια με βασική ερμηνεύτρια την Μαρία Κρασοπούλου. Είμαι σε μια διαδικασία όπου διαμορφώνονται διάφορες διαδικασίες ακόμα. Με το καλό θα εκδοθεί γύρω στο φθινόπωρο. Υπάρχουν κομμάτια που είναι πιο πλούσια ενορχηστρωτικά, όπου έχω πειραματιστεί με πιο κλασσικά όργανα. Θα είναι ένας δίσκος συγκεντρωτικός. Θα βασιστεί πάνω στη φωνή της Μαρίας και σε στίχους της Αυγής Βυθούλκα. Το ευχάριστο είναι θα υπάρχει και η συμμετοχή με ένα τραγούδι του Πόλυ Κυριάκου.
-Εργάζεσαι ως καθηγητής σε ωδείο. Τι εμπειρίες έχεις αποκτήσει από αυτό;
Το αγαπάω το αντικείμενο. Την κάνω δέκα χρόνια αυτήν τη δουλειά και δε βαριέμαι ποτέ. Ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις να μου συμβούν, εγώ δίνομαι ακόμα πιο πολύ σε αυτό. Έχω συναντήσει πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών και έχω βγει κερδισμένος μέσα από τη διαδικασία προσέγγισης.
-Έχεις σπουδάσει νηπιαγωγός. Τι αποκόμισες από τις σπουδές σου;
Σπούδασα αλλά δεν το εξάσκησα επαγγελματικά. Ήταν πολύ ενδιαφέρον ως αντικείμενο και ως τομέας από την πλευρά των σπουδών. Είχε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων. Από την ιστορία και τη λογοτεχνία μέχρι την ψυχολογία και την πολιτική. Αντιμετωπίζεις την έννοια της παιδείας από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου.
-Είναι σημαντική η παιδεία σε έναν άνθρωπο;
Είναι το πιο σημαντικό αγαθό. Μέσω της παιδείας διαμορφώνεις τη συμπεριφορά σου, τον χαρακτήρα σου και τις απόψεις σου. Είναι ύφος και ήθος μαζί. Η παιδεία είναι ανώτερη της γνώσης και της μόρφωσης. Στενοχωριέμαι που σήμερα λείπει πολύ από τον κόσμο.
-Πώς κρίνεις το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα;
Την εποχή που ήμουν μαθητής και φοιτητής ήταν κάκιστο. Βλέποντας τώρα τους μαθητές μου να είναι φορτωμένοι με τόσα ανούσια κάποιες φορές πράγματα και να μην έχουν ουσιαστικό ελεύθερο χρόνο να καλλιεργηθούν, δε βλέπω να έχουν γίνει πολλές αλλαγές.
-Πώς σχολιάζεις τη κοινωνική κρίση;
Σε αυτήν την κρίση βρισκόμαστε χρόνια. Κρίση πολιτισμική και αξιών. Απλά έσκασε τα τελευταία χρόνια και έγινε ευρέως αντιληπτή λόγω του ότι επηρέασε και την οικονομία. Τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχε αντίκτυπο στην τσέπη μας, κανείς δε μιλούσε για αυτό. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και δυστυχώς πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί το μερίδιό τους. Η ευθύνη δεν αναλογεί μόνο στους κυβερνώντες αλλά και στο εκλογικό σώμα.
-Πώς κρίνεις το σημερινό πολιτικό τοπίο;
Ο πολιτικός χώρος μου φαίνεται σάπιος. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να τον κρίνω ακόμα γιατί είναι νωρίς. Περιμένω να δω πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δεν έχω μείνει τόσο ευχαριστημένος προς το παρόν. Περιμένω να δω τι θα γίνει…
-Είσαι φιλόδοξος;
Όχι σε υπερβολικό βαθμό. Θέλω να εξελλίσομαι αλλά δεν είμαι εμμονικός με αυτό.
-Ποιος είναι ο μεγάλος σου φόβος;
Στο μουσικό κομμάτι φοβάμαι μην τυχόν δε με επισκεφτεί ξανά η έμπνευση μιας και δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή στη δημιουργία. Ο μεγάλος μου φόβος, βέβαια, είναι ο θάνατος.
-Ποια είναι η μεγάλη σου αδυναμία;
Δεν μπορώ να βάλω εύκολα όρια στον εαυτό μου κάποιες φορές. Δεν μπορώ να μπω σε μέτρο και να χαλιναγωγηθώ.
-Ποιο είναι το καταφύγιό σου;
Η γυναίκα μου, κάποιοι φίλοι και η μουσική.
-Τι είναι ο έρωτας;
Μοιάζει αρκετά με τη μουσική. Δεν υπάρχει ούτε στον έρωτα συγκεκριμένη συνταγή. Όσες φορές έχει συμβεί, με έχει συνεπάρει.
-Τι εύχεσαι για το μέλλον;
Θέλω να έχω υγεία και να απολαμβάνω ό,τι συμβαίνει. Να εξελλίσομαι σε όλους τους τομείς.
-Σε ευχαριστώ πολύ Γρηγόρη.
Και εγώ σε ευχαριστώ.